Vinderup, 17/07/2025 - 15:22
Politi holder kort tæt til kroppen i minksag om mulig dyremishandling
Billeder og videoer viser angiveligt mink med åbne sår fra en minkfarm i Vestjylland, hvor avlere er anmeldt.
Morten Stricker/JFM/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Det er ikke muligt at få indsigt i, hvad der er kommet ud af et tilsynsbesøg på en minkfarm i Vestjylland onsdag.
Det fortæller politikommissær Mikael Gudiksen fra Midt- og Vestjyllands Politi og henviser til, at efterforskningen er igangværende.
Politiet og Fødevarestyrelsen dukkede op på minkfarmens adresse onsdag, fordi to minkavlere er blevet politianmeldt for brud på dyreværnsloven.
Ifølge dyreværnsorganisationen OASA er det to af landets største indehavere af avlsdyr, der er politianmeldt i sagen. Det samme skriver Politiken.
Dyreværnsorganisationen er angiveligt i besiddelse af billeder og videoer fra farmen, der viser døde mink i bure og mink med åbne sår. Billederne er angiveligt taget af anonyme personer, der er trængt ulovligt ind på farmen.
- Der ligger noget video- og billedmateriale, men det er ikke det i sig selv, der gør, at vi rykker ud. Det er selve anmeldelsen. Men det visuelle er selvfølgelig noget, der er nemmere at forholde sig til end det skriftlige, siger politikommissæren.
Jesper Søndergaard er en af de politianmeldte minkavlere. Den anden er hans mor, der driver en anden minkvirksomhed på samme farm, bekræfter han.
Han kan ikke genkende, at billederne og videoerne skulle stamme fra hans farm.
- De her billeder synes jeg heller ikke er pæne. Det ser slemt ud, men det ser også slemt ud, hvis jeg er styrtet på cykel. Men så behandler jeg det, og så bliver jeg rask igen, tilføjer han.
Minkavleren mener, at billederne kan være fra en anden farm. Han kan dog se, at strømhegnet ved hans grund er blevet brudt op.
Onsdagens tilsynsbesøg varede i otte timer, hvor hvert dyr "slavisk" blev gået igennem, fortæller han.
- Nu venter jeg på en konkret rapport fra Fødevarestyrelsen og politiet, før jeg vil sige mere. Billederne kan være lavet med kunstig intelligens, tilføjer han.
Der er 31.500 mink på farmen. Ifølge Jesper Søndergaard endte tilsynsbesøget med, at under en håndfuld mink skulle aflives. Det antal har Ritzau ikke kunnet få bekræftet.
Ifølge Jesper Søndergaards oplysninger er han ikke sigtet i sagen. Det samme gælder for hans mor.
I Danmark blev alle mink aflivet i forbindelse med coronaepidemien i 2020.
Efterfølgende blev der indgået en aftale om en milliarddyr erstatning til minkbranchen, der fortsat er ved at blive udbetalt.
Efterfølgende blev minkproduktionen genstartet herhjemme. En af de seneste opgørelser fra Fødevarestyrelsen viser, at der er 12 minkvirksomheder fordelt på fem minkfarme.
EU valgte i juni at gøre mink forbudt fra 2027 ved at komme arten på EU's liste over invasive arter, men den danske regering vil fortsætte minkavlen i Danmark med en ansøgning om en særordning.
Ritzau har forsøgt at få et svar fra regeringen på, hvad status er på ansøgningen.
/ritzau/