18/07/2025 - 08:00
Tjen penge på at arrangere oplevelser uden at komme i klemme
Det er blevet nemt at tilbyde oplevelser til turister gennem deleøkonomiske platforme. Men husk at sætte dig ind i skat og ansvar, før du kaster dig ud i det.
Justin Tallis/Ritzau Scanpix
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Hvis du har planer om at invitere turister på en guidet cykeltur gennem byens skjulte perler eller på svampejagt i skoven, er der mulighed for at gøre det gennem en deleøkonomisk platform. Her kan private dele deres passion og lokalkendskab med andre, samtidig med at de kan tjene lidt ekstra.
Men før du opretter din første oplevelse og begynder at tage imod gæster, bør du kende en række regler. Det kan spare dig for problemer med skat og forbrugerlovgivning, fortæller Martin Bruun, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.
- Hvis man selv overvejer at arrangere ture og udflugter, bør man som det første finde ud af, om man vil blive betragtet som erhvervsdrivende, siger han og fortsætter:
- Det har nemlig betydning for, hvilke pligter man har over for forbrugeren.
Ifølge Martin Bruun skal der ikke meget til, før man betragtes som en hobbyvirksomhed.
- Og i så fald er der tale om et forbrugerkøb med alle de forbrugerbeskyttelsesregler, der gælder ved salg af varer og ydelser.
Han vurderer, at du formentlig ikke er erhvervsdrivende, hvis du arrangerer ture en gang imellem som et hyggeprojekt.
Medmindre du altså er momsregistreret og driver det hele gennem en virksomhed.
- Men er man det mindste i tvivl om reglerne, bør man spørge Skattestyrelsen, siger Martin Bruun.
Ifølge Skattestyrelsen skal man momsregistreres, hvis omsætningen overstiger 50.000 kroner inden for et kalenderår.
I Danmark er al indkomst som udgangspunkt skattepligtig, og det er derfor afgørende at kende reglerne for at undgå en uventet restskat.
For et par år siden trådte et nyt EU-direktiv i kraft kaldet DAC7. Det pålægger digitale platforme at indsamle og indberette oplysninger om de privatpersoner og virksomheder, der bruger platformen til at tjene penge.
Eksempler på digitale platforme er Den Blå Avis, Airbnb og GoMore.
Uanset om du tilbyder oplevelser som privatperson eller virksomhed, anbefaler Martin Bruun, at du sætter dig ind i dit ansvar, og hvilke forsikringer du skal have.
Det kan nemlig få alvorlige følger, hvis en deltager eksempelvis falder og kommer til skade eller får det dårligt på turen.
- Uheld kan ske, og derfor er det godt at vide, hvordan man er dækket - både for sin egen og andres skyld, siger han.
Der er altså en del, du bør forholde dig til, hvis du overvejer at arrangere oplevelser.
Derfor kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning hos en advokat, så du er sikker på at overholde alle gældende regler og krav, lyder rådet fra Martin Bruun.
/ritzau fokus/