København, 19/02/2024 - 10:00
Hold igen med pillerne: Disse vitaminer har du reelt brug for
De fleste danskere har ikke behov for at tage flere forskellige kosttilskud, siger forsker. Men der er nogle vitaminer, du skal sørge for at få nok af.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Hylderne i supermarkedet og i helsebutikkerne bugner af alskens typer kosttilskud.
Men din krop har højst sandsynligt ikke brug for ret mange af dem.
Det siger Susanne Gjedsted Bügel, der er professor i ernæring hos Institut for Ernæring og Sundhed ved Københavns Universitet.
- For langt de fleste mennesker er det ikke nødvendigt at tage alle mulige slags vitaminpiller. Når vi kigger på befolkningens vitaminindtag, kan vi se, at rigtig mange indtager tilstrækkeligt eller mere, end myndighederne anbefaler, fortæller hun.
Gennem voksenlivets forskellige faser er der dog en håndfuld vitaminer og mineraler, du skal være opmærksom på at få nok af.
1) Det vigtige D.
D-vitamin er vigtigt at få året rundt hele livet, lyder det fra Susanne Gjedsted Bügel.
- I vinterhalvåret fra oktober til april bør vi alle sammen tage tilskud med D-vitamin, fastslår hun.
Om foråret og sommeren danner huden D-vitamin, når den udsættes for solens stråler. Kroppen er dog ikke i stand til at lagre det i tilstrækkelige mængder til at holde vinteren over. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager et tilskud i årets mørke måneder.
- D-vitamin er med til at sikre, at vi optager nok calcium, og calcium har vi brug for for at sikre stærke knogler hele livet, forklarer Susanne Gjedsted Bügel og fortsætter:
- Det betyder dog ikke, at vi skal tage ekstra kalk. Det får de fleste af os rigeligt af, men vi har brug for D-vitamin til at inkorporere kalken i knoglerne.
2) Blodets pris.
Som kvinde skal du frem til overgangsalderen være særligt opmærksom på at få nok af mineralet jern. Det skyldes, at du mister jern, når du menstruerer.
- Jern har betydning for, hvor godt ilten bliver transporteret rundt i kroppen, hvilket er supervigtigt for kroppens kognitive funktioner og for alle muskler og væv, siger Susanne Gjedsted Bügel.
For kvinder, der ønsker at blive gravide, anbefaler Sundhedsstyrelsen i øvrigt, at de tager folat, som er et B-vitamin. Folat nedsætter nemlig risikoen for, at fosteret udvikler neuralrørsdefekter, også kaldet rygmarvsbrok.
- Optimalt set skal den gravide begynde at tage folat, inden hun overhovedet begynder at overveje at blive gravid, lyder det fra Susanne Gjedsted Bügel.
Derudover har Sundhedsstyrelsen en række anbefalinger til gravide, der blandt andet tæller tilskud af D-vitamin, jern og eventuelt kalk.
3) Pas godt på knoglerne.
Når du når op i årene, kan det blive relevant for dig at tage tilskud med K-vitamin og calcium.
De gavner nemlig dine knogler, fortæller Susanne Gjedsted Bügel.
- Calcium, D-vitamin og K-vitamin har alle en god effekt på knoglerne, som gør, at vi ikke mister knoglemasse så hurtigt.
- Men som ældre skal man kun tage calcium, hvis man samtidig tager D-vitamin lyder der fra forskeren og tilføjer:
- K-vitamin skal man kun tage efter samråd med en læge, hvis man også får blodfortyndende medicin.
I det hele taget anbefaler Susanne Gjedsted Bügel, at du løbende gennem livet rådfører dig med din egen læge om, hvilke kosttilskud der er relevante for dig.
/ritzau fokus/