København, 28/02/2023 - 09:00
Tag den svære snak om din død og begravelse
Snak om døden kan være en stor hjælp for både dig selv og dine pårørende. Så ved de, hvordan du selv ønsker at tage herfra, siger seniorkonsulent.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Døden er en helt naturlig del af vores liv, men det kan være et svært emne at bringe op.
For selv om vi godt ved, at vi skal herfra på et tidspunkt, kan tanken om døden være svær at bære.
Men det er en god idé at tage snakken med dine nærmeste om, hvad der skal ske, når du ikke er her mere.
Der er nemlig mange praktiske ting, som du allerede nu kan tage stilling til og orientere dem om.
- Jeg vil anbefale, at man udfylder dokumentet "min sidste vilje", der findes i både fysisk og digital form, siger seniorkonsulent i Ældre Sagen Anna Wilroth.
- I det dokument kan man for eksempel tilkendegive, om man vil begraves eller bisættes, og komme med ønsker til blomster, tøj og gravsted.
Du kan sagtens selv udfylde dokumentet, men Anna Wilroth anbefaler, at du gør det sammen med dine kære. På den måde kan du nemlig bruge det som en anledning til at tage hul på den svære snak om død og begravelse.
Og det er jo ofte de pårørende, som skal stå for begravelsen eller bisættelsen.
Brancheorganisationen Danske Bedemænd, forretningskæden Begravelse Danmark og Landsforeningen Liv & Død tilbyder hver deres version af "min sidste vilje".
Som udgangspunkt kan du afhente en printet udgave i alle bedemandsforretninger. Du kan også downloade et digitalt pdf-dokument.
Og så står Danske Bedemænd bag hjemmesiden minsidstevilje.nu, som du kan udfylde, efter at du er logget ind med dit MitID.
- Fordelen ved at udfylde dokumentet på hjemmesiden er, at mange bedemænd har adgang til det, siger Anna Wilroth og tilføjer:
- Faktisk har "min sidste vilje" eksisteret længe. Men nogle gange sker der det, at dokumentet bliver udfyldt uden at involvere de nærmeste og gemt et sted. Så ved de pårørende ikke, at det eksisterer.
På hjemmesiden kan du også skrive dine koder til sociale medier, så dine pårørende kan få adgang og eventuelt lukke dem ned.
Og nu hvor du er kommet i gang, bør du også beslutte, hvad der skal ske med din pension.
En ny undersøgelse som Epinion har lavet for Industriens Pension viser nemlig, at næsten hver anden dansker ikke har taget stilling til, hvem der skal arve pensionen.
- Det er en rigtig vigtig overvejelse at gøre sig – for ønskerne til, hvem der skal have opsparingen eller forsikringssummen udbetalt, varierer fra person til person, siger Joan Alsing, der er forsikringsdirektør i Industriens Pension.
Du bør for eksempel sikre dig, at det ikke er din ekskæreste eller tidligere samlever, der står som arving.
Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte dit pensionsselskab og spørge, hvem der står til at arve pengene fra din pensionsordning.
/ritzau fokus/