Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/04/2023 - 09:35

Kongehusets rappe teenageprinsesse fejrer fødselsdag

Den 21. april fylder kronprinsparrets ældste datter, prinsesse Isabella, 16 år. Om to måneders tid afslutter hun 9. klasse.

Af: /ritzau/

Prinsesse Isabella går en festlig fredag i møde.

Den 21. april fylder kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste datter 16 år.

I anledning af fødselsdagen har kongehuset delt et par nye billede af prinsesse Isabella.

Det forgangne år har budt på store forandringer og ændrede planer i sidste øjeblik for prinsessen.

Sidste sommer stoppede hun på Tranegårdskolen i Gentofte, hvor hun havde været elev siden 0. klasse, for at tage det sidste år af grundskolen på Herlufsholm i Næstved.

Men Herlufsholm var ikke et passende sted, lød kritikken, efter at en TV 2-dokumentar skildrede et krænkende miljø blandt flere af eleverne. Især når prinsesse Isabellas mor er formand for Mary Fonden, der kæmper mod mobning og ensomhed.

Derfor blev prinsesse Isabella i stedet indskrevet på Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro i København - ikke langt fra sit hjem på Amalienborg Slot.

Ifølge kronprinsparret havde beslutningen om ændringerne været en svær proces for familien.

Til sommer afslutter prinsesse Isabella 9. klasse. Kongehuset har endnu ikke oplyst, hvad hun skal derefter.

Prinsesse Isabella er den tredje i arvefølgen efter sin storebror, prins Christian, og sin far, kronprins Frederik, der skal overtage tronen efter dronning Margrethe. Dermed er Isabellas fremtid mere formbar end fastlagt.

Ifølge kronprinsesse Mary vil hun og kronprins Frederik se på prinsesse Isabellas titel. Det samme gælder hendes fire år yngre søskende, tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Udtalelsen kom i kølvandet på palaveren, der opstod, da dronning Margrethe i efteråret 2022 tog titlerne fra prins Joachims fire børn, grev Nikolai, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena, der ikke længere er prinser og prinsesse.

- I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig, lød det fra kronprinsesse Mary.

Da prinsesse Isabella var lille, døbte flere medier hende den kongelige krudtugle, fordi hun sjældent stod stille.

Ligesom de fleste andre teenagere står hun stadig ikke stille.

Prinsessen er flere gange blevet spottet på lægterne. Ved en af Danmarks kampe i Parken lagde influencer Anders Hemmingsen en selfie op af sig selv og prinsessen. Kongehuset forbød efterfølgende at man delte billedet, da prinsesse Isabella ikke var i Parken som officiel gæst, lød det.

I sommer overværede prinsesse Isabella sammen med sin far, kronprins Frederik, rapgruppen Suspekt - kongerne af dansk hiphop - til en natkoncert på Smukfest. Og hun er selv blevet bemærket for at være rap i replikken.

Efter at hendes storebror, prins Christian, i 2021 blev konfirmeret, stillede familien op til en fotoseance i forskellige konstellationer.

Isabella fik i den forbindelse at vide af sin mor, kronprinsesse Mary, at hun skulle gå med dronningen indenfor. Men da prinsessen var halvvejs oppe ad trappen, blev hun omdirigeret.

- Sagde du ikke, at jeg skulle gå med farmor? Altså, du er helt væk?, lød prinsesse Isabellas kommentar til sin mor.

/ritzau/

København, 26/04/2024 - 08:00

FAKTA: Facts om Caspar Phillipson

* 53-årige Caspar Phillipson er søn af en dansk mor og en engelsk far og er vokset op som tosproget.

* Han blev uddannet skuespillet fra Aarhus Teater i 1995.

* I Danmark har han medvirket i film og serier som "Sommerdahl", "Flammen & Citronen" og "Skyggen i mit øje".

* Hans slående lighed med John F. Kennedy har givet ham flere internationale Hollywood-roller som den tidligere amerikanske præsident. Blandt over for superstjernen Natalie Portman i storfilmen "Jackie" og i den biografaktuelle "Hammarskjöld".

* Det gav ham også en rolle som skurk over for Tom Cruise i "Mission: Impossible - Fallout" fra 2018.

* Siden 2020 har Caspar Phillipson turneret med sit onemanshow, "Late Night Show", som han skabte i anledning af sit 25-års jubilæum som skuespiller.

* Han vandt 19. sæson af tv-programmet "Vild med dans" i 2022 med makker Malene Østergaard.

* Privat er han gift med Marianne, som han har kendt siden gymnasiet. Sammen har de tre voksne børn. To af dem er også gået i den kunstneriske retning. Sønnen, Silas Phillipson, er klassisk pianist, mens datteren Clara Phillipson også er uddannet skuespiller.

Kilder: Den store danske encyklopædi, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 08:00

DR-stjerne: Man skal kunne tage hinanden for givet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter 25 års ægteskab har skuespiller Caspar Phillipson lært en ting eller to. I kriser har han og hustruen investeret meget i at komme ud på den anden side.

Sidste år kunne skuespilleren Caspar Phillipson og hans hustru, psykoterapeut Marianne, som han mødte helt tilbage i gymnasiet, fejre sølvbryllup.

I langt flere end 25 år har de delt og taget ved lære af livets op- og nedture.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man kan sige til ens partner: "Du kan tage mig for givet", siger Caspar Phillipson.

- Den grundtillid til hinanden, det kræver, er både noget, man skal leve op til og arbejde for at kunne give hinanden, lyder det fra den 53-årige skuespiller, der netop nu er aktuel i anden sæson af den populære DR-serie "Orkestret".

Serien udspiller sig i og omkring et orkestret, og anden sæson omhandler særligt ægteskabet - og når det ikke spiller, men ender i en skilsmisse.

Orkesterlederen Jeppe Nygren, spillet af Rasmus Bruun, og hustruen, Regitze, portrætteret af Neel Rønholt, er gået fra hinanden.

Hun har fundet sammen med et af orkestrets ansatte, klarinettisten Simon Elliot, som Caspar Phillipson spiller, og han er blevet stedfar til parrets datter med stor iver.

Både fra "Orkestret" og fra sit eget liv ved Caspar Phillipson, at nøglen til tosomhed kræver arbejde.

- Forhåbentlig er man jo to selvstændige mennesker, som skal finde ud af det sammen. Og man er jo ikke enige om alting - langt fra - men så finder man ud af det. Selv om det godt kan være svært, medgiver han.

For Caspar Phillipson, der med sin slående lighed med John F. Kennedy har portrætteret den amerikanske præsident i flere store internationale film, spiller hans egen barndom også ind.

Han er selv vokset op i en skilsmissefamilie - "på ondt og ondt", smiler han.

Derfor ved han, hvor meget der er på spil for hele familien.

- Det præger selvfølgelig, hvor meget min hustru og jeg har investeret i at komme gennem de kriser, vi har stået over for, siger den dansk-engelske skuespiller.

Men det har ikke altid været nemt, erkender Caspar Phillipson, for det går jo altid op og ned, som han selv beskriver det.

- Jeg har forfulgt et arbejdsliv og har været velsignet med en partner, der ikke havde behov for at forfølge et arbejdsliv i den anden retning. Det er jo også et kæmpe privilegie, tilføjer han.

Men selv om skuespilleren har en stor støtte på hjemmefronten, har han også stillet sig selv den vigtige opgave at kunne sige: "Nej".

Særligt husker Caspar Phillipson, da han og familien boede i England, hvor han selv har rødder i. På det tidspunkt var han nået "ret langt" i auditionprocessen til at være med i den populære musical "Mamma Mia!" i London, fortæller han.

- En eftermiddag kigger Marianne mig i øjnene og spørger, om det virkelig er det, jeg vil, fortæller Casper Phillipson.

- Det var jo otte forestillinger om ugen med en dobbelt forestilling om lørdagen. Dog ville jeg have fri mandag. Men jeg ville kun lige nå at sende ungerne i skole, være taget på arbejde, før de kom hjem, og være færdig, efter de er gået i seng. Øh nej, det var jo ikke det, jeg ville.

For Caspar Phillipson har det været vigtigt at nå til et sted, hvor han ikke er afhængig af at få bekræftelse i form af sin karriere, som har bragt ham til Hollywood over for verdensstjerner som Natalie Portman i "Jackie" og Tom Cruise i den sjette Mission: Impossible-film, "Fallout".

- Det handler om at finde ind i sin kerne og opdage, at der er nogle grundlæggende ting, der er vigtigere end at få den bekræftelse hele tiden. Og for mig er det familien, understreger han.

- Det er jo meget banalt, men også meget vigtigt og sandt.

I anden sæson af "Orkestret" vender foruden Caspar Phillipson og førnævnte Rasmus Bruun og Neel Rønholt også Frederik Cilius, Ina-Miriam Rosenbaum og Lise Baastrup tilbage i deres respektive roller fra den foregående sæson.

De næste afsnit af "Orkestret" sendes på DR1 klokken 21.30 og kan allerede nu ses på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 07:00

FAKTA: Er en dieselbil for dig?

* Du bør minimum skulle køre 30 kilometer per køretur om dagen på dine primære ture, så motoren kan nå at blive tilstrækkeligt varm.

* Om vinteren skal du køre længere for at nå den rette temperatur.

* Mindst halvdelen af din kørsel skal foregå på motorvejen.

* Hvis du ofte sidder i kø på motorvejen, vil motoren alligevel sode til.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 07:00

Slip for kæmpe regning: Forkert køremønster er ødelæggende for din bil

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Alt for mange små ture kan være skadeligt for din bil. Derfor bør du kortlægge dit kørselsmønster, så du ved, hvilken type bil du har brug for.

Hvis bilen skal holdes sund og rask, er der mange dele, som skal vedligeholdes og plejes.

Noget af det, som kan sende bilen på værkstedet oftere end normalt, er, hvis du har et forkert køremønster.

Det siger Martin Velde Andersen, der er teknisk rådgiver hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Ved at have et forkert køremønster kan du ubevidst gøre skade på din bil, siger han.

Dieselbilen skal gerne ud at køre langt som sin primære tur, så motoren kan nå at blive varm og dermed holde sig ren.

Det gør den ved at brænde sodpartikler af, som den har opsamlet under kørsel. Og det kan den kun, hvis motoren får lov at køre i lang nok tid.

- Fra du starter motoren, skal du køre omkring 30-40 kilometer og gerne på motorvej, før det giver mening, siger Martin Velde Andersen og understreger, at for mange korte ture i en dieselbil kan ende med at koste dig dyrt.

- Hvis motoren ikke når at køre den cyklus igennem, så når den ikke at brænde partikler af til næste tur. Og så ophober de sig. Hvis et partikelfilter skal skiftes eller renses, så kan det snildt komme til at koste dig 10.000 til 25.000 kroner, siger han.

Ifølge den tekniske rådgiver er det fint, hvis du en dag eller to har nogle kortere ture. Men så skal motoren også ud at varmes op på tredjedagen.

En benzinbil derimod kan håndtere de små ture noget bedre, men den har også godt af at få kørt nogle kilometer en gang i mellem.

- Når vi starter en kold benzinmotor, bruger den noget benzin, som ryger ned i olien i bundkarret. Kører du mange små korte ture, så ligger der pludselig meget benzin i motorolien, siger Martin Velde Andersen og peger på, at det kan gøre, at bilen melder, at den skal til service oftere.

- Den har godt af nogle lange ture, så benzinen deri når at fordampe. Spørger du mig, vil jeg tage benzinbilen ud på motorvejen i 20 minutter mindst én gang om ugen.

Ud over at køre tilstrækkeligt afhænger din bils generelle sundhed også af, hvor ofte du bremser, siger John Gantzhorn, der er teknisk konsulent hos virksomheden Applus Bilsyn.

- Hvis du kører og motorbremser og ikke får brugt bilens bremser, så ruster de. Det ser vi tit ved syn, siger han og uddyber:

- Det er et problem som især rammer elbiler, men som også er vigtigt at huske hos benzin- og dieselbiler.

Derfor er det ifølge John Gantzhorn en god idé at lave en god opbremsning en gang i mellem.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek