Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/05/2025 - 06:46

DF-stifter Pia Kjærsgaard stiller op til regionalvalget

Måske slutter Pia Kjærsgaards politiske karriere ikke ved næste folketingsvalg. Det ved hun til november.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Når der er kommunalvalg og valg til regionerne 18. november i år, kommer der et prominent navn på stemmesedlen, når der skal findes folkevalgte til den nye Region Østdanmark.

Der er tale om Dansk Folkepartis stifter og tidligere formand Pia Kjærsgaard.

Hun bliver partiets spidskandidat i Region Østdanmark.

Det oplyser DF i en pressemeddelelse.

78-årige Kjærsgaard er bekymret for netop Region Østdanmark, der bliver en sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden, og som dækker over 2,8 millioner borgere.

Når noget bliver for stort, er der ifølge Kjærsgaard en risiko for, at der opstår problemer.

- Jeg kan godt forestille mig, at der er noget, som skal holdes øje med, at der er noget bureaukrati, som skal mindskes, og at der skal være noget mere nærvær, siger Kjærsgaard til Ritzau.

De valgte politikere til Region Østdanmark overtager først det fulde driftsansvar for den nye region fra nytåret 2027.

Kjærsgaard vil blandt andet kæmpe for at øge antallet af ambulancer og for at sikre en ordentlig rengøring og god mad til patienterne på sygehusene.

Region Østdanmark er blevet en realitet efter sundhedsreformen, som blev aftalt sidste år. Den står regeringen, Danmarksdemokraterne, SF, De Konservative og De Radikale bag.

DF var et af de partier, der ikke bakkede op om reformen. Den betyder, at der fremover vil være fire regioner i stedet for fem.

I september sidste år meddelte Kjærsgaard, at hun ikke ville genopstille ved næste folketingsvalg. Det skal finde sted senest 31. oktober 2026.

Hun blev valgt ind i Folketinget ved valget 10. januar 1984. I 1995 meldte Kjærsgaard sig ud af Fremskridtspartiet og dannede DF, som hun førte til mange mandater i sin tid som formand fra 1995 til 2012.

Især i 00'erne havde DF stor indflydelse på dansk politik som parlamentarisk støtte til VK-regeringen.

I perioden 2015-2019 var Kjærsgaard formand for Folketinget. Så hun har prøvet stort set alt i toppen af dansk politik, men hun vil være ganske grøn, når det kommer til regionalpolitik. Regionernes primære opgave er at sikre et velfungerende sundhedsvæsen.

- Det skal nok gå. Jeg synes, det er spændende, fordi det er noget andet, og sygehuspolitik er jo noget, der interesserer alle mennesker, siger hun.

Lidt hjælp er der dog at hente hjemmefra. Kjærsgaards mand, Henrik Thorup (DF), sad i Region Hovedstaden fra 2006 til 2021.

DF-formand Morten Messerschmidt er glad for Kjærsgaards beslutning.

- Pia er en af Danmarks mest kompetente politikere. Hun skaber altid forandring der, hvor hun er, siger han i pressemeddelelsen.

Kjærsgaard er ikke det eneste prominente DF-folketingsmedlem, som stiller op til regionalvalget. Gruppeformand Peter Kofod stiller også op, men i Region Syddanmark.

/ritzau/

Basel, 13/05/2025 - 05:30

Danmark må kigge langt efter skandinaviske stemmer i Eurovision

10070 Jessica Gow / Tt/Ritzau Scanpix

I årets første semifinale i det internationale melodigrandprix skal Norge, Sverige og Island i ilden.

Med 37 lande, som stiller op i årets internationale melodigrandprix, skal finalefeltet findes i to semifinaler.

Den første finder sted tirsdag aften i St. Jakobshalle i den schweiziske storby Basel, og her skal bookmakernes foreløbige favorit fra Sverige på scenen.

Journalisten Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR, kalder Sverige for en musikalsk supermagt.

- Det gælder ikke kun i Eurovision-sammenhæng. Det gælder også den musik, der ellers produceres. Men jeg kan godt forstå, hvorfor så mange taler om Sverige i år, for de stiller op med noget helt andet, end det de plejer at vinde med, siger grandprixkenderen.

Trioen Kaj går på scenen med saunasangen "Bara Bada Bastu".

Ole Tøpholm beskriver sangen som retro.

- Melodien kunne have været med for 20-30 år siden, og så er der den halve tone til sidst. Og så finder du også et tema, som kan forstås internationalt, siger han og fortsætter:

- Og når de så undervejs har en koreografi, hvor danserne kun har et håndklæde på, er det noget, man kan forstå fra Finland til Cypern.

Ud over Sverige skal Island og Norge også i ilden i årets første semifinale.

Dermed kan de ikke stemme i den anden semifinale torsdag, hvor Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal forsøge at kvalificere sig til en plads i lørdagens grande finale med nummeret "Hallucination".

- Det kunne have været lækkert, hvis vi havde haft Norge, Sverige og Island i vores semifinale til at kunne stemme på os. Men tirsdagens semifinale er stadig spændende med danske øjne, fordi vi har vores bedste venner med i den, siger Ole Tøpholm.

Også Estland, Ukraine og Albanien skal optræde i årets første semifinale.

Det er et stærkt felt, lyder det fra Carsten Nilsson, der er medstifter af fanmediet Eurosong.dk, og som i år skal til sit 18. Eurovision.

- Der er lande, der ryger i finalen uden problemer, og så er der tre-fire stykker, der er fuldstændig chanceløse, mener han.

Selv om feltet i den første semifinale er stærkt, ville Sissal faktisk stå stærkere i den end i torsdagens semifinale, vurderer Carsten Nilsson.

- Der er næsten ikke nogen kvinder med i den første semifinale. Hvis Sissal havde stået i den, ville jeg ikke være i tvivl om, at hun ville brage videre. Vores semifinale torsdag kunne ikke være værre rent lodtrækningsmæssigt, siger grandprixeksperten.

Seks lande slipper hvert år for semifinalerne.

Det drejer sig om Italien, Spanien, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, simpelthen fordi de betaler den største del af Eurovision, og så får sidste års vinderland også altid en direkte finaleplads. Denne gang er det Schweiz.

Første semifinale i Eurovision kan ses på DR1 tirsdag aften klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 13/05/2025 - 04:18

Rapper indlagt efter knivoverfald i amerikansk fængsel

Damian Dovarganes/Ritzau Scanpix

Mandag morgen blev musikeren Tory Lanez overfaldet og stukket 14 gange, står der på hans Instagram-profil.

Den canadiske rapper Tory Lanez, der sidder fængslet i USA, er blevet indlagt efter at være blevet overfaldet.

Det oplyser fængselsmyndigheden i delstaten Californien mandag eftermiddag lokal tid ifølge AFP.

Myndigheden uddyber ikke, hvad der er sket, eller hvor slemt musikeren er kommet til skade. Men i et opslag på hans profil på Instagram fremgår det, at han er blevet stukket 14 gange, blandt andet i ryggen og ansigtet.

Begge hans lunger kollapsede, men han er uden for livsfare, står der.

- Selv om han har smerter, taler han normalt og er ved godt mod og takker Gud for, at han klarer sig, lyder det i opslaget.

Ifølge mediet TMZ blev en hjemmelavet kniv - en såkaldt shank - brugt.

Overfaldet skete mandag morgen klokken 07.20 i et fængsel i byen Tehachapi, der ligger omkring 110 kilometer nord for storbyen Los Angeles.

Den canadiske rapper afsoner en dom på 10 års fængsel for at have skudt den amerikanske rapper Megan Thee Stallion i foden i 2020.

Retssagen kørte i 2023, hvor det kom frem, at Tory Lanez, hvis borgerlige navn er Daystar Peterson, beordrede hende til at danse, mens han flere gange skød mod hendes fødder.

De to havde indledt et forhold i de foregående måneder. En aften kom de op at skændes efter en fest hos kendissen Kylie Jenner.

Megan Thee Stallion - med det borgerlige navn Megan Pete - fortalte i retten, at hendes skader havde påvirket hendes evne til at gå normalt efter hændelsen.

Tory Lanez nægtede sig skyldig.

Fængselsmyndigheden i Californien siger mandag, at der er blevet indledt en efterforskning af overfaldet. Den foregår i samarbejde med distriktsadvokaten i Kern amt, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Omkostninger ved kør selv-ferie

Tallene viser kilometer tur-retur, udgift med benzinbil samt udgift med elbil.

* Aarhus til Gardasøen, Italien: 3033 kilometer, 9053 kroner, 6930 kroner.

* København til Gardasøen: 2812 kilometer, 8436 kroner, 6468 kroner.

* Aarhus til den franske riviera: 3536 kilometer, 11.278 kroner, 8803 kroner.

* København til den franske riviera: 3494 kilometer, 11.161 kroner, 8715 kroner.

Kilder: Spar Nord og Bilbasen. De samlede omkostninger ved at eje og bruge en bil - kaldet Total Cost of Ownership - er beregnet til i gennemsnit 2,79 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,09 kroner for elbiler. Brændstofforbrug er sat til et gennemsnit på 14,10 kilometer per liter, og benzinprisen 14,80 kroner per liter. Elprisen er sat til et gennemsnit på 3 kroner per kilowatt-time, og der er regnet med et gennemsnitligt strømforbrug på 20 kilowatt-timer per 100 kilometer. Færgeoverfart er ikke inkluderet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Tips til kør selv-ferie i elbil

* Planlæg turen med en ruteplanlægningsapp og en app til at finde ladestandere.

* Hvis du kommer til en ladestander, som du ikke har abonnement til, kan du med fordel tjekke priserne i forskellige ladeapps før opladning, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation.

* Kør 110 kilometer i timen på motorvejen i stedet for 130 kilometer. På den måde kan du spare op til 20 procent på bilens forbrug af strøm.

* Lad bilen op til 80 procent ved lynladere, hvis der er kø. De sidste 20 procent tager lang tid.

* Sørg for at have minimum ti procent strøm, hvis du kører til større ladeparker. Er der tale om en mindre ladepark, bør du have minimum 20 procent strøm tilbage, så du kan køre videre, hvis der er kø.

* Husk ladekabel til de langsommere ladestandere.

* Spørg hotellet, om der er mulighed for at oplade.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek