Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/12/2023 - 09:00

Blokerer sneen din vej til arbejde? Du kan blive trukket i løn

Kan du ikke komme på arbejde på grund af sne og aflyste busser? Sådan skal du forholde dig.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Aflyste busser, forsinkede tog eller et motorvejsspor, der er gået fuldstændig i stå.

Når sneen falder tæt, kan vejen til arbejde blive omdannet til en iskold forhindringsbane og et kapløb med tiden.

Men hvordan forholder du dig som medarbejder, når vejret gør det svært - eller måske helt umuligt - at komme på arbejde?

I udgangspunktet må du ikke bare blive hjemme, hvis busserne eksempelvis ikke kører, og du ikke kan møde til tiden, forklarer chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs Medlemsrådgivning.

- Du skal afsøge, hvad du har af muligheder, og tænke kreativt for at koordinere alternative ruter til arbejde inden for rimelighedens grænser, fortæller hun.

Der kan selvfølgelig opstå situationer, der gør det fysisk umuligt at møde ind.

Men der skal være tale om en reel umulighed, fortæller arbejdsretschef hos Fagbevægelses Hovedorganisation Jeppe Wahl-Brink.

- Det er ikke nok, at det eksempelvis er svært at komme på arbejde. Du bør i virkeligheden læse vejrudsigten dagen inden og så sikre dig, at du har en plan for at komme på arbejde.

- Er det slet ikke muligt at komme på arbejde, kan du ikke blive opsagt. Men at blive hjemme er for egen regning, siger Jeppe Wahl-Brink, der er uddannet advokat.

Du kan nemlig i princippet godt blive trukket i løn, hvis du ikke kan møde til tiden, selv om vejene ikke er ryddet for sne eller politiet fraråder al unødig udkørsel.

- Derfor giver det rigtig god mening at forsøge at indgå en aftale med din chef på forhånd. Det kan være hjemmearbejdsdage eller afspadsering, siger chefkonsulent Bella Lea Buono.

Du kan heller ikke bare vælge at tage en feriedag, lyder det fra arbejdsretschef Jeppe Wahl-Brink.

- Ferie skal aftales med din arbejdsgiver, og der er som regel en måneds varsel. Men det kan være en god løsning, hvis din arbejdsgiver er indforstået med det, siger han.

Så snart du finder ud af, at du har udfordringer med at komme på arbejde, er det en god idé at give din leder besked hurtigst muligt.

- Fortæl din chef, at du har problemer, og nævn alt det, du har forsøgt dig af alternative ruter.

- Det værste, du kan gøre, er at rulle gardinerne for og gå i seng igen, for så kan det få konsekvenser, siger Bella Lea Buono.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Peter Hesse Overgaard

* Peter Hesse Overgaard fylder 70 år til maj.

* Han er uddannet skuespiller fra Team Teatret i Herning.

* Han har været en del af dansk scenekunst siden 80'erne.

* Han fik sin filmdebut og sit gennembrud i filmen "Isfugle", som gav ham en bodilstatuette og en robertpris i 1984.

* Skuespilleren fik endnu en bodilstatuette i 1987. Den blev han belønnet med for sin præstation i "Flamberede hjerter".

* Privat er han gift med skuespiller og dramatiker Hanne Trolle.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek