Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Waage Sandø

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

* Waage Sandø er født i 1943 og opvokset i København, hvor han blev uddannet som skuespiller fra Privatteatrenes Elevskole.

* Han fik sin teaterdebut som 21-årig på Folketeatret i København, hvor han medvirkede i "Nøddebo Præstegaard".

* I midten af sine 20'er - i 1968 - fik han sin første lederstilling på Det Ny Friluftsteater, som han selv var med til at stifte. Fra 1970 til 1975 var han leder for Svalegangen i Aarhus. Derefter blev han chef for Odense Teater fra 1977 til 1985 og Det Danske Teater fra 2001 til 2010.

* På tv har man blandt andet kunnet se ham i de populære serier "Rejseholdet", "Krøniken", "Taxa" og "Bedrag" samt julekalenderne "Krummernes jul" og "Jul på slottet".

* Han har medvirket i filmene "Kun en pige" fra 1995, "Vildbassen" fra 1994 og "Kærlighedens smerte" fra 1992. Med sidstnævnte vandt han en Bodil for Bedste Mandlige Birolle.

* Privat har han datteren Trine Sandø med sin ekskone, Kirsten. Han har været sammen med sin nuværende hustru, Pia Jondal, i flere end 40 år. De har sammen to døtre, Marie Sandø Jondal og Caroline Sandø.

Kilder: Politiken, IMDB, Danmarks Nationalleksikon og biografien "Et ekstremt lykkeligt liv".

/ritzau/

Paris, 31/03/2025 - 22:19

Kongen: Dansk-fransk forsvarsmøde vidner om vilje i urolig tid

Gonzalo Fuentes/Reuters

At danske og franske forsvarsindustrier mødes i Frankrig vidner om vilje til at styrke sikkerhed, siger konge.

Sammenhold er afgørende i en verden, der er i konstant og hastig udvikling.

Sådan lyder det fra kong Frederik i en tale på fransk på det franske præsidentpalads Élysée med det franske præsidentpar som værter.

- Frankrig spiller en ledende rolle i Europa, og Danmark deler ambitionen om et stærkt, solidarisk og blomstrende kontinent. Det er vigtigt for Danmark og for Europa, siger kongen.

Han nævner, at Danmark og Frankrig sammen værner om demokrati, retfærdighed og frihed.

- Den kendsgerning, at vores forsvarsindustrier mødes i disse dage i Paris, vidner om vores fælles vilje til at styrke vores sikkerhedssamarbejde og i fællesskab håndtere aktuelle og fremtidige udfordringer, lyder det videre.

I forbindelse med kongeparrets tre dage lange statsbesøg i Frankrig er 56 danske virksomheder rejst med.

Den danske erhvervsdelegation tager med på turen med særligt fokus på europæisk modstandsdygtighed inden for energi, sundhed og netop forsvar.

Kong Frederik skal forbi den franske forsvarsproducent KNDS, der blandt andet står bag de franske Caesar-kanoner, som Danmark har doneret til Ukraine.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 31/03/2025 - 17:29

Kongeparret modtaget af Macron ved militærceremoni

Gonzalo Fuentes/Reuters

Kong Frederik og dronning Mary har mandag eftermiddag indledt et tre dage langt statsbesøg i Frankrig.

Kongeparret har mandag eftermiddag med to officielle velkomstceremonier i hjertet af Frankrigs hovedstad, Paris, påbegyndt parrets tre dage lange statsbesøg.

Med pomp og pragt modtog den franske præsident, Emmanuel Macron, og præsidentfrue Brigitte Macron kong Frederik og dronning Mary ved Hôtel des Invalides med en militærceremoni.

Ved ankomsten lød den danske og franske nationalsang ud over gården ved Hôtel des Invalides, der rummer museer og monumenter, der alle relaterer sig til Frankrigs militærhistorie.

Flankeret af heste fra den franske republikanske garde tog kongeparret videre til næste officielle velkomstceremoni, som foregik på det franske præsidentpalads, Élysée, hvor det franske præsidentpar endnu en gang bød parret velkommen.

Foruden den pomp og pragt, der ofte følger med et kongeligt statsbesøg, har turen fokus på forsvar, energi og sundhed.

Det gør sig blandt andet gældende, når dronning Mary skal besøge et hospital, kong Frederik skal besøge en forsvarsvirksomhed, og parret sammen skal sejle i en elektrisk båd på Seinen.

Det store opbud af danske virksomheder med på turen er et af de største, og bevidner en stor interesse fra dansk erhvervsliv for samarbejde med Frankrig.

Sådan lyder det fra den administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, der er med i Frankrig. Han understreger, at besøget ligger på et væsentligt tidspunkt for Danmark og Frankrig.

- Det er vigtigt at sætte alle sejl til for at skabe et stærkere Europa i disse tider, og det er virkelig positivt, at både kongehuset, regeringen og så stor en del af dansk erhvervsliv viser så stort engagement, lyder det fra ham i en skriftlig kommentar.

Statsbesøgets anden dag, tirsdag, byder også på et fransk-dansk økonomisk forum i Paris' gamle børs Palais Brongniart. Her vil kongen officielt åbne forummet.

Det gennemgående tema for konferencen er europæisk samarbejde for en modstandsdygtig fremtid.

Mandagens program afsluttes med en gallamiddag på Élysée-palæet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/03/2025 - 11:00

FAKTA: Danskere bliver franarret millioner af kroner

* I 2024 var der 1112 sager med investeringssvindel, hvor danskere blev svindlet af kriminelle, som slap afsted med pengene. I 2023 var antallet af sager 836.

* 95 millioner kroner blev stjålet fra danskere i 2024. Til sammenligning var det samlede beløb i 2023 47,7 millioner kroner. Det er altså en fordobling.

* Svindlerne finder ofte deres ofre på de sociale medier med urealistiske løfter om lukrative investeringer.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/03/2025 - 11:00

AI spiller en rolle i fordobling af svindel

Dado Ruvic/Reuters

Svindlere bruger kunstig intelligens til at lokke danskere i investeringsfælder. Samlet har investeringssvindel kostet bankkunder 95 millioner kroner sidste år.

Flere danskere bliver snydt af svindlere, der lokker med store gevinster på falske investeringsmuligheder.

Senest har kunstig intelligens givet svindlerne mulighed for at være endnu mere overbevisende.

Det fortæller Lasse Karner fra Nordea, hvor han arbejder som ekspert i svindelforebyggelse.

- Vi har gennem længere tid set, at svindlere har brugt kendte ansigter i eksempelvis falske avisartikler til at lokke deres ofre. Nu er svindlen blevet mere avanceret med levende billeder og tale, der er sværere at gennemskue, hvis ikke man er opmærksom, siger han.

På bare et år er den såkaldte investeringssvindel fordoblet i Danmark. De kriminelle stjal 95 millioner kroner fra danske bankkunder. I 2023 var det samlede beløb 47,7 millioner kroner. Det viser nye tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Ifølge Finans Danmark finder svindlerne ofte deres ofre på de sociale medier.

- Grunden til det er blandt andet, at sociale medier generelt er for dårlige til at stoppe de falske investeringsannoncer, siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen i en pressemeddelelse.

Investeringssvindel foregår typisk ved, at ofret ser en falsk annonce på Facebook, Instagram eller Snapchat.

- Når man så klikker på linket, bliver man bedt om at oprette en brugerprofil. Og så går der ikke lang tid, før man bliver ringet op af en falsk investeringsrådgiver, der går i gang med at manipulere sit offer, siger Lasse Karner.

- Svindlerne fremstår enormt høflige og tålmodige. Ofrene får nogle gange lov til at hæve en lille gevinst for at lokke dem til at investere endnu større beløb.

Kendte ansigter bruges stadig til at få annoncen til at virke mere troværdig.

- Og det er altså blevet meget nemmere at forfalske billeder og video med kunstig intelligens, siger Lasse Karner og uddyber:

- Senest har vi set EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og Natos generalsekretær, Mark Rutte, i en deepfake-video, hvor de taler varmt om en falsk investeringsplatform.

Deepfake er en teknologi, der bruger kunstig intelligens til at manipulere eller generere falske videoer, billeder og lyd, så de ser ægte ud.

Lasse Karner minder om, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel ikke sandt.

- Hvis nogen har fundet en næsten risikofri måde at tjene mange penge på, bør du spørge dig selv, hvorfor de vil dele denne metode med dig, siger han.

Advarselslamperne bør også blinke, hvis du bliver presset til at handle hurtigt. Det kan dog være svært at holde hovedet koldt i momentet.

- Men giv ikke efter for svindlernes manipulation. Det er altid en god idé at række ud til venner og familiemedlemmer, siger han og uddyber:

- Lav også din egen research på det produkt, du vil investere i. Undersøg, hvordan produktet egentlig fungerer, hvem der står bag, og om andre mistænker det for at være et fupnummer.

Hvis du allerede har været udsat for svindel, skal du være opmærksom på fremtidige svindelforsøg.

Svindlerne kan kontakte dig igen eller sælge dine oplysninger videre til andre kriminelle.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek