22/04/2023 - 10:00
Huset i maj: Mal træværket og slut fred med flisepesten
Varmere vejr giver grønt lys for husejeren til at kaste sig ud i udendørs reparationer og rengøring.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Med majs komme kan du som husejer tage fat på de gøremål, som de kolde måneder har sat på hold.
- I maj kan vi være ret sikre på, at vi ikke får mere frost, og derfor er det nu muligt at gå i gang med opgaver som pudse-, male- og mørtelarbejde, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn ved Videncentret Bolius.
Vejret skal dog have været tørt i nogle dage, før du svinger malerpenslen over vinduer, brædder og andet træværk.
- Hvis træet er for fugtigt, begynder malingen at boble. Det er også godt lige at tjekke, om træet er frønnet eller råddent, for så skal du udskifte det i stedet for at male det, fortæller fageksperten.
Men ser træet fint ud, kan en omgang maling eller træbeskyttelse være med til at tætne fine revner og sørge for, at der ikke trænger fugt ind i huset.
Tjek i samme ombæring fugerne omkring vinduerne.
- Det kan være mørtelfuger eller bløde elastiske fuger. De skal skiftes, hvis de sprækker, smuldrer eller er blevet hårde, siger Tine R. Sode.
Majsolen kalder dig sikkert også ud på terrassen. Og har du fliser, føler du dig måske kaldet til at rense dem for de hvide pletter, der kaldes flisepest.
Men her mener Tine R. Sode, at du bør tøve en kende.
- Flisepest er lav ligesom det, der vokser på klipperne på Bornholm og andre steder. Der er sket en stor opblomstring af forskellige typer af lav de senere år, fordi vores luft er blevet meget renere herhjemme, siger hun og fortsætter:
- Så i bund og grund skal vi være glade for, at der er lav på fliserne.
Lav er en dobbeltorganisme, der består af både en svamp og en alge. Før i tiden havde den svært ved at overleve, fordi der var meget svovl i luften. Det forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og specialiseret i plantesygdomme.
- I Danmark har vi opnået at bringe svovlkoncentrationen næsten helt ned ved for eksempel ved at sætte filtre i skorstenene. Det betyder, at nedfaldet af svovl er minimeret, hvilket giver bedre levevilkår får visse lavarter, siger han.
Omvendt er nedfaldet af kvælstof steget, og det har også en effekt.
- Det gør, at nogle planter vokser for kraftigt. Det gælder for eksempel lav. Så der er to sider af denne tendens.
Lav gør dog ingen skade på fliserne, fastslår Magnus Gammelgaard Nielsen. Men der kan komme så meget af det, at de bliver glatte at gå på.
For det meste kan lav skrubbes væk, men brug ikke en højtryksrenser med højt tryk, da den form for behandling kan forværre problemet.
- Du risikerer at udvaske en del af den kalk, som er på overfladen af cementfliserne. Forsvinder kalken, gøres overfladen mindre alkalisk og derved også mere modtagelig over for vækst af lav, siger han.
/ritzau fokus/