På en hidsig sommerdag med bagende sol kan det være tiltrængt med en is til at køle sig ned på i ny og næ.
Men det kan være svært at vælge, når man står dér og glaner ved ismontren.
For hvad er forskellen egentlig på flødeis, gelato og sorbet?
Det hjælper Kim Jarsbo med at svare på. Han er gelatoekspert og indehaver af isforretningen Maggis Gelateria i Torvehallerne i København.
Gelato er det italienske ord for is. Den er blødere end almindelig supermarkedsis og er i bund og grund en mælkeis.
- I min mælkegelato bruger jeg mælk, sukker og lidt glukose. Derudover bruger jeg en italiensk base bestående af mælkeprotein, emulgator, skummetmælkspulver og glukose.
- Når man blander ingredienserne sammen, har man en mælkeis, fortæller han.
Herefter kan man tilføje den smag, man har lyst til. Det kan man gøre med forskellige nøddepastaer på for eksempel hasselnød, peanuts, mandler eller pistacie.
Kim Jarsbo forklarer, at mælkegelato er mere fyldig og cremet end almindelig is og derfor nemmere at arbejde med.
- Så man kan putte alt fra hindbærsnitter til brunkager i den, siger han.
I modsætning til hvad nogen måske tror, består flødeis ikke kun af fløde.
- Flødeis er også mælkeis. Der tilsættes bare fløde. I min mælkeis tilføjer jeg syv til otte procent fløde, men for nogen kan det være op til 15 procent. Fløden er med til at give en mere fyldig is, der er dybere i smagen, siger han.
En anden isvariant er parfait.
- Det er mest en dessert, der serveres på restauranter. Det er lidt ligesom en mousse i frossen form og består af æggeblommer, sukker og fløde, som piskes over et vandbad. Og så kan man tilsætte smag, forklarer han.
Det er en meget luftig is, og man skal ikke bruge en ismaskine til at lave den.
Er man til en friskere is, kan man gå med sorbeten. Med vand, sukker og en frugtbase har du essensen af en sorbet uden smag. Når det er mikset sammen, kan du bruge stort set alt frugt, forklarer han.
- Du kan bruge ren frugt, frugtpulp eller en frugtpasta, hvor der er lidt mere smag i, men til gengæld mindre frugt.
Det er mere læskende - især med de rigtige frugter som jordbær, mango, citron, passionsfrugt eller blodappelsin, siger Kim Jarsbo.
Selv om sorbet primært er egnet til frugt, kan man også tilsætte smag af kaffe eller mørk chokolade.
/ritzau fokus/