Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/02/2023 - 07:00

Brug dit betalingskort i udlandet: Det skal du være opmærksom på

Du kan roligt tage på ferie og bruge dit betalingskort til at betale med, men det er også en god idé at huske kontanter, siger forbrugerøkonom.

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe rammer vi vinterferien, og for mange er det tid til skiferie eller en smuttur sydpå til solens varme.

Det er allerede nu en god idé at sikre dig, at du har styr på både betalingskort og valuta på ferien. Det siger Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Hun anbefaler, at du medbringer to betalingskort, hvis du kan. Og de må gerne være forskellige typer, da det ikke er alle forretninger, som accepterer alle betalingskort.

- Skal du leje bil i udlandet, vil du typisk blive bedt om at betale med et kreditkort. Det skyldes, at biludlejeren vil reservere et beløb på dit kreditkort som sikkerhed, indtil du afleverer bilen igen, siger hun.

Der er også en anden fordel ved at have flere kort med, hvis du sørger for at opbevare dem forskellige steder. Så har du nemlig et ekstra kort ved hånden, hvis det ene skulle blive væk, stjålet eller spærret.

Når du betaler med dit kreditkort i udlandet, vil du ofte blive spurgt, om du vil betale i den lokale valuta eller omregne til danske kroner.

- Vælg altid lokal valuta. Det kan virke mere sikkert at betale i danske kroner, fordi man så kender det nøjagtige beløb. Men det er typisk dyrere, fordi der ofte kommer et højere vekselgebyr oveni, siger Ida Marie Moesby.

Hvis du ikke allerede har gjort det, anbefaler hun også, at du orienterer dig om dine muligheder i din netbank på mobiltelefonen.

Flere banker giver nemlig i dag mulighed for at se pinkoder, og det kan være en fordel, hvis du skal bruge et kort på ferien, som du ikke bruger så ofte.

- Skulle du være så uheldig at få stjålet dit kort på ferien, kan du også spærre kortet i mange bankers mobil- og netbank, siger hun og tilføjer, at flere banker kan udstede et betalingskort i netbanken, som du med det samme kan bruge med Apple Pay og Google Pay.

Kontanter er stadig det mest udbredte betalingsmiddel i mange lande, og du bør derfor også kunne betale med kontanter. Men du skal være opmærksom på, at det kan være dyrt at hæve kontanter i udlandet, siger Ida Marie Moesby.

Det er generelt en god idé at tænke over, hvordan du sikrer, at du kan betale udgifter og indkøb på din rejse.

Sådan lyder anbefalingen fra Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa, som hører under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Det handler meget om at sikre sig en god ferie uden problemer. Og det kan være en hjælp, hvis man har både betalingskort og kontanter med, siger han og tilføjer:

- Så ender man ikke i en situation, hvor man ikke kan betale, hvis man nu skulle komme et sted hen, der ikke tager imod enten betalingskort eller kontanter.

Betalingskort er ret sikre at bruge i udlandet, siger han. Hvis man altså sørger for at huske, at man aldrig må dele sin pinkode med andre.

- Sender man en anden afsted med sit betalingskort og pinkoden, så er det, at man begynder at påtage sig et personligt ansvar, i tilfælde af at kortet bliver misbrugt, siger Lars Arent.

Han peger på, at kontanter er mindre sikre, for hvis man hæver 20.000 kroner hjemmefra og mister eller får stjålet dem, så er pengene væk.

/ritzau fokus/

København, 24/03/2023 - 08:30

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram.

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Regler for huset og foreningen

* Der bliver sjældent lavet tilstandsrapporter ved køb af kolonihavehus, selv om der i flere tilfælde er fejl og mangler. Du bør derfor altid gennemgå huset med en byggesagkyndig, hvis du vil undgå alt for mange overraskelser.

* Kolonihavehuse kræver ofte ikke byggetilladelse, så derfor er det ikke en selvfølge, at huset overholder alle regler, når du køber det. Du bør derfor altid sikre dig, at huset overholder både foreningens egne regler og kommunens byggeregler.

* Haveforeningen har typisk krav til standen af husene. Foreningen kan også have en række andre regler og krav til dig som lejer af havelodden. Sørg for at sætte dig ind i foreningens vedtægter og øvrige regler, inden du skriver under på en købsaftale.

Kilde: Ditte Jensen, jurist og ejer af kolonihavejura.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Hvor længe må du bo i din kolonihave?

* Du må ikke bo i kolonihaven året rundt ifølge Kolonihaveloven. Nærmere er det ikke præciseret.

* En typisk regel er, at du må bo i dit kolonihavehus i sommerhalvåret.

* I vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts må du undtagelsesvis overnatte. Det kan være i forbindelse med en ferie eller et kort weekendophold.

* Flere kolonihaver lukker for vandet i vinterhalvåret.

* Det kan blive koldt i kolonihavehuset om vinteren, fordi husene sjældent er særlig godt isolerede.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv