Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/04/2025 - 09:00

Få dit barn væk fra elektronikken og ud i haven med leg og interaktion

Det er svært at få sine børn ud i haven, når skærmene har en tiltrækningskraft, der er svær at konkurrere med. Der er dog muligheder for at få børnene med ud.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

Husker du, dengang du klatrede op i dit første træ? Sparkede til æblerne på græsset? Eller fløj så højt op med gyngen, at du var bange for at ramme ind i flyvemaskinerne?

Disse minder vil du gerne give videre til dine børn, men hvordan får du dem ud i haven, når dine største konkurrenter er techgiganterne?

Thomas Neumann, der er naturvejleder og organisationskonsulent for Danmarks Naturfredningsforening, fortæller, at det sværeste er at få børnene fra hjemmet og ud i haven, da det hurtigt kan blive en diskussion hver weekend.

- Man kæmper en kamp mod de elektroniske medier, da de giver børnene dopamin og endorfiner, der holder dem fast til skærmen. Derfor er det vigtigste at komme udenfor, da børnene nok skal finde noget at lave i haven, når de er derude. Det er forældrenes ansvar at få dem ud i dagslyset og den friske luft, siger han.

Han fortæller, at det er vigtigt at få gode legevaner i haven fra starten af livet.

- Ligesom man lærer børn at børste tænder, så skal man også lære dem at gå udenfor og lege, siger han.

Når børnene er lidt ældre, så handler det om at skabe et projekt for barnet. Thomas Neumann nævner en app, der hedder "Seek", hvor børnene kan blive klogere på planter og dyr. Han anbefaler dog, at det er forældrene, der holder telefonen.

- Man holder telefonen over for eksempel en bille, så fortæller appen, hvad det er for en bille. Det samme kan gøres med en blomst. På den måde kan man skabe noget fagligt sjovt både for forældrene og børnene, siger han.

Redskaber i haven kan også være med til at underholde barnet.

- En kikkert kan hjælpe med at se ting, man ellers ikke kunne, et net er godt til at fange sommerfugle eller haletudser i vandet. Et forstørrelsesglas kan hjælpe med at se smådyr.

- Lupper kan virkelig give naturglæde. De kan forstørre tingene ti gange. Det kan gøre tingene crazy spændende at se på. Der kan barnet opleve fascination, overraskelse og at blive bange, siger han.

Thomas Neumann anbefaler, at man også lader sit barn blive udfordret. Du kan godt lade dit barn prøve halvfarlige ting som at lege med ild eller klatre i træer. Det kendetegner bare god leg og godt udeliv. Det kan samtidig også tiltrække de store.

- Hvis de er tre til fem år, og ikke har lært at snitte med kniv, så bruger man en pind og en kartoffelskræller. Selve snittebevægelsen er fed, siger han og fortsætter:

- De større børn, der har bedre styr på det, får en kniv, og så handler det om at være opmærksom og snitte væk fra kroppen, selv om man nok skal komme til at snitte sig selv på et tidspunkt. Jeg kender ikke et menneske, der aldrig har snittet fingeren på en kniv.

Legeredskaber i haven kan også styrke andre muskler end dem, der er på tommelfingeren, når man sidder med sin iPhone.

- Gyngen og trampolinen hylder forskerne som noget af det bedste for et barns motorik, siger han.

Er det lykkedes at få barnet med ud i haven, er det vigtigt, at forældrene sørger for at være nærværende og ikke hele tiden lige skal ordne et eller andet.

- Haven skal nok klare sig, hvis man ikke får gjort diverse praktiske opgaver. Det er vigtigere, at børnene får nogle gode have- og naturoplevelser, siger han.

/ritzau fokus/


København, 03/04/2025 - 08:00

Medina og Gilli gæster Grøn og sætter billetsalget i gang

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

To af de otte artister til årets Grøn-turné er offentliggjort, og dermed er billetsalget begyndt.

Medina og Gilli spiller på sommerens Grøn-turné. Det er de to første artister, som er offentliggjort til Grøn 2025. Offentliggørelsen markerer samtidig åbningen af billetsalget.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Grøn-turné består af koncerter med i alt otte kunstnere, og der mangler altså at blive annonceret seks andre kunstnere til årets Grøn.

Det er første gang, at sangeren Gilli som soloartist skal optræde på Grøn-turnéen. Kunstneren glæder sig særligt til stemningen.

- Jeg glæder mig til at spille på Grøn i år - det bliver en uforglemmelig oplevelse. Jeg har hørt så meget godt om den fantastiske stemning mellem fans, frivillige og de andre musikere, som jeg ser frem til at blive en del af, siger Gilli i pressemeddelelsen.

Gilli har indtaget førstepladsen over landets mest streamede artister de seneste seks år.

Popsangeren Medina optræder også på Grøn i 2025. For hende er Grøn noget helt særligt.

- Jeg er kommet der, siden jeg var helt lille og har så mange fantastiske minder derfra, siger Medina i pressemeddelelsen.

- Grøn-publikummet er noget helt særligt; uanset vejret er folk der altid talstærkt for at støtte op om en god sag, siger hun.

Sangeren har mere end 350 millioner streams på Spotify. I 2023 var Medina Danmarks mest streamede kvindelige artist.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Indsamlingschef i Muskelsvindfonden, Theis Petersen, er glad for, at netop de to kunstnere skal optræde på Grøn i 2025.

- Vi ved, at både Gilli og Medina leverer fest, fællessang og utallige hits i særklasse. Så vi er enormt glade og stolte over, at de har sagt ja til at være med på årets turné, siger Theis Petersen i pressemeddelelsen.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.

I 2024 kunne Grøn-turnéen for første gang melde udsolgt i de otte byer, inden koncerterne begyndte. Cirka 195.000 gæster besøgte Grøn-turnéen det år.

Den grønne koncert besøger også otte forskellige byer rundt omkring i Danmark i 2025. Det er på datoerne 17. til 27. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/04/2025 - 07:50

Bachelorette bliver ny vært på Landmand søger kærlighed

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Lene Beier er flyttet til Østrig for at drive sit eget hotel og kan ikke længere være vært på "Landmand søger kærlighed". Nu er afløseren fundet.

Efter at Lene Beier annoncerede sit stop på datingprogrammet "Landmand søger kærlighed" for at hellige sig sit hotel i Østrig, har TV 2 søgt en ny vært.

Og valget er faldet på et kendt ansigt fra et af tv-stationens andre programmer.

Sofie Martinusen, som medvirkede i anden sæson af datingprogrammet "Bachelorette", bliver nemlig ny vært på "Landmand søger kærlighed".

- Jeg er så glad. Det har meget længe været et drømmejob for mig, så det er jo fantastisk, siger Sofie Martinusen til tv2.dk.

Hun fandt selv kærligheden i bedste sendetid på TV 2 sidste år, da hun rejste til Sri Lanka, hvor en stribe mænd bejlede til hende i "Bachelorette". Her faldt hun for Daniel Lazrak, som hun fortsat danner par med i dag.

- Jeg er glad for at være på den anden side af mikrofonen, for det er hårdt at date på kamera, lyder det fra Sofie Martinusen.

- Jeg forstår, hvad de (landmændene, red.) går igennem. De befinder sig i en position, hvor de både skal åbne sig over for nogle helt nye mennesker og jo også over for et filmhold. Det troede jeg ikke, ville være svært, men det var det i hvert fald for mig.

Sofie Martinusen er oprindeligt fra Jylland, men bor i dag i København. Siden hun var med i "Bachelorette", har hun kunnet leve af at være influencer. Hun har desuden taget orlov fra sine studier i international virksomhedskommunikation ved Aalborg Universitet.

Drømmen om at blive tv-vært har hun haft længe.

- Jeg har været fan af "Landmand søger kærlighed" i en del år. Jeg har endda sagt til folk på TV 2, at hvis jobbet som vært på programmet nogensinde skulle blive ledigt, så var jeg klar, siger Sofie Martinusen til tv2.dk og fortsætter:

- Men det var jo også sagt lidt i sjov, for jeg havde ikke turde gøre mig forhåbninger, når jeg ikke har nogen erfaring.

Det har Lene Beier, som nu stopper efter 11 sæsoner fordelt over 13 år.

- Jeg skal ikke forsøge at fylde hendes sko, for det kan man ikke. Jeg skal jo forsøge at være mig og undgå at påtage mig en rolle som en anden. Men jeg håber, at folk vil tage imod ændringen med åbne arme, siger Sofie Martinusen til tv2.dk.

- I sidste ende handler det jo om landmændene, og at de skal finde kærligheden.

"Landmand søger kærlighed" med Sofie Martinusen som vært får premiere til sommer på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

FAKTA: Det viser analysen fra Dansk Arbejdsgiverforening

* De ansatte, der oplever et godt samarbejde på arbejdet, havde i 2023 7,8 sygefraværsdage i gennemsnit. For dem, der ikke har et godt samarbejde, var antallet 10 sygefraværsdage.

* 28 procent af ansatte uden gode relationer på arbejdet føler sig ofte eller hele tiden stressede. Det gælder kun for 14 procent af dem, der har et godt samarbejde.

Kilde: Analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse som en del af den Nationale Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere. Der er 19.282 personer, som har besvaret spørgsmålene.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

Gode kolleger har betydning for din sundhed: Det kan du selv gøre

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dine relationer på arbejdet kan spille en rolle for din sundhed. Du kan selv forsøge at bidrage til et bedre arbejdsmiljø, men det kan ikke stå alene.

Når du har et godt forhold til dine kolleger, bliver arbejdsdagen ikke bare nemmere.

Gode relationer på arbejdet gavner også din sundhed, viser en ny analyse fra interesseorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening.

Medarbejdere, der har et godt samarbejde med deres kolleger, har i gennemsnit to færre sygedage om året end dem, der ikke har.

Og 28 procent af ansatte uden gode relationer føler sig ofte eller hele tiden stressede. Til sammenligning gælder det for 14 procent af dem, der oplever et godt samarbejde, viser analysen.

Ifølge lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Ligaya Dalgaard er det velkendt, at gode relationer på arbejdspladsen er beskyttende for trivsel og stress.

- Omvendt kan konflikter, manglende social støtte og uklare roller udgøre risikofaktorer i forhold til stress og sygefravær, siger hun.

Også Janne Skakon, der er organisationspsykolog og ph.d. ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan genkende fordelene ved godt kollegaskab.

- Vi ved, at gode kolleger kan bidrage til at sænke stress og sygefravær. Det kaldes også for beskyttende og forebyggende faktorer, siger hun og uddyber:

- Men gode kolleger kan ikke stå alene, da blandt andet den enkeltes situation og øvrige organisatoriske forhold også har betydning.

Både Ligaya Dalgaard og Janne Skakon vurderer, at man som medarbejder selv kan gøre en indsats for at bidrage til en positiv kollegial kultur.

Men et sundt arbejdsmiljø kræver en fælles indsats, understreger Janne Skakon:

- Når vi taler om trivsel og arbejdsmiljø, kan iglo-modellen bruges til at analysere og foreslå indsatser.

Iglo står for individ, gruppe, ledelse og organisation.

- De repræsenterer fire niveauer, som påvirker hinanden, og man kan ofte gøre en indsats på alle niveauer, siger hun.

- På individ- og gruppeniveau kan man som kollega prøve at være tilgængelig, eksempelvis hvis kolleger har brug for at sparre.

Man skal også selv turde række ud til sine kolleger, hvis man har brug for hjælp.

Den enkelte medarbejder kan desuden med fordel reflektere over sin egen rolle på arbejdspladsen, og hvordan man selv kan bidrage til, at der er gode relationer.

- Har man det svært på arbejdet, kan man overveje at tale med en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller sin leder, siger Ligaya Dalgaard og fortsætter:

- Hvis det heller ikke hjælper, og problemerne har stået på i længere tid, skal man måske overveje, om man er det rigtige sted.

Man kan også huske at gøre mere lavpraktiske ting som at huske at sige godmorgen, fortæller Janne Skakon.

- Det signalerer, at man ser og værdsætter hinanden. Der er også noget overskud i det, siger hun.

- Ligesom i andre relationer er en god kollega ærlig og handler med de bedste intentioner. Det gør også, at tilliden til hinanden bliver større, og at man kan forvente både med- og modspil.

Og ifølge Ligaya Dalgaard kan gode relationer gøre en forskel, fordi kolleger så typisk holder øje med og støtter hinanden:

- Det kan dreje sig om både følelsesmæssig støtte og en hjælpende hånd med arbejdsopgaver.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek