Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/04/2023 - 08:00

Stig Rossen i ny musical: Rasmus Seebach overbeviste mig

Travlhed var ved at forhindre Stig Rossen i at medvirke i den moderne musicaludgave af Askepot.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Musicalsanger og skuespiller Stig Rossen sætter kronen på hovedet i den kommende moderne musicaludgave af det klassiske eventyr "Askepot".

Her indtager han rollen som både konge og chef for et stort modehus. Og netop dobbeltrollen er karakteristisk for musicalen.

- Jeg elsker, når man tager de klassiske historier, eventyrerne, som vi alle har kendt siden barnsben, og giver dem nyt tøj på, fortæller Stig Rossen.

- Det er historien om Askepot, Den Gode Fe og glasskoen, som vi kender det, men med et twist.

"Askepot - The Musical" udspiller sig i modeindustrien og centrerer sig om Ella, der drømmer om en plads blandt designere, catwalks og topmodeller.

Ella befinder sig i bunden af hierarkiet og er underlagt urimelige chefer og dårlige arbejdsforhold.

En dag rammer uheldet, og i et kikset forsøg på at servere kaffe for showets supermodel slår hun hovedet og besvimer.

Da hun vågner, befinder hun sig i en magisk eventyrverden, og for at vende tilbage til virkeligheden må hun først gennemleve hele eventyret om Askepot.

Supermodellen er nu blevet til prinsen, og Stig Rossen skifter rollen som chef for modehuset ud med en kongekrone i eventyruniverset.

- Han bliver den faderlige og vise konge, som skal prøve at få sin søn til at forstå, at det ikke kun drejer sig om fest og fart, men at der også er forpligtelser.

- Og det har jeg det godt med. Det er en rolle, jeg spiller hver eneste dag. Jeg har også tre prinser, som jeg skal have lært lidt om livet, griner sangeren, der privat er far til tre sønner.

- Man bruger jo hele sin viden for at få dem til at blive de bedst mulige udgaver af sig selv.

Selv er Stig Rossen vokset op med eventyr som godnatlæsning i sit barndomshjem.

- Jeg elsker eventyrets verden. De her måder at fortælle historier på, hvor der ikke hersker nogen tvivl. Det er jo det, der nogle gange er problemet i hverdagen: "Har jeg læst denne situation rigtigt, eller hvad er op og ned?".

- Eventyrerne er så dejligt enkle. Der er ingen tvivl. Der er ikke noget midt imellem, men i stedet helte og skurke.

- Det er en verden, som bekræfter os i, at det kan betale sig at gøre det gode. Fordi det gode vinder til sidst.

Hovedrollen som Askepot spilles af Johanne Milland. Hun får selskab på scenen af blandt andre Pelle Emil Hebsgaard, Caroline Henderson, youtuberen Rasmus Brohave og selvfølgelig Stig Rossen.

Rasmus Seebach, Ankerstjerne og Andreas Sommer står for musikken. Og især førstnævnte var en væsentlig faktor for, at Stig Rossen overhovedet sagde ja til rollen.

- Jeg overvejede i et stykke tid at sige nej, fordi det foregår jo over en lang periode, og jeg har rigtig travlt med koncerter. Men da jeg hørte, at det var Rasmus Seebach, der skulle lave musikken, så kunne jeg simpelthen ikke sige nej, lyder det fra den garvede musicalsanger.

- Lige fra da jeg hørte "Engel" første gang, som nok er den bedste popsang, jeg har hørt i umindelige tider, har jeg sidenhen hørt alt, hvad han har lavet. Jeg har stor respekt for ham.

- Og det team med Ankerstjerne og Andreas Sommer er supergodt. De er virkelig nogle dygtige, unge fyre.

"Askepot - The Musical" får verdenspremiere 7. marts 2024 i Tivolis Koncertsal i København.

Derefter tager musicalen på danmarksturné, som rammer Aarhus, Odense, Esbjerg, Aalborg, Ringsted, Viborg, Vejle og Randers.

/ritzau/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek