Det kan være irriterende at gå med smerter i eksempelvis lænden, ryggen eller albuen. Frustrationen kan være stor, når skaden ikke vil gå væk, og smerten forbliver.
Og så melder spørgsmålet sig: Hvilken type behandler, skal man gå til for at få bugt med skaden?
Thomas Theis Jensen, der er fysioterapeut på Idrætsklinikken ved Regionshospitalet i Silkeborg, råder til at gå til rådføre sig med egen læge ved ikke akutte skader.
- Læger bør kunne identificere, hvad der er vigtigt at fokusere på. Man bør overveje at opsøge egen læge, hvis lidelsen ikke er blevet det mindste bedre efter 14 dage, siger han.
Thomas Theis Jensen fortæller, at ligesom i mange andre fag, så er der også specialiseringer i fysioterapi, selv om de kun anerkendes inden for faget.
- Alle fysioterapeuter har forskellige værktøjer med masser af strenge at spille på. For eksempel har jeg et specialområde på fødder, knæ og hofter. Dermed afhænger behandlingen af, hvilken fysioterapeut du kommer ud til, siger han og fortsætter:
- Som fysioterapeut kan man give et bredt potpourri af behandlinger, men øvelser fylder generelt meget.
I den alternative behandlingsform Body SDS vil man møde en holistisk tilgang til skader, hvor man ser på hele kroppen, fremfor kun hvor smerten er.
Det fortæller Andreas Lassithiotakis, der er uddannet i Body SDS og er kropsterapeut hos Kropsrummet. Han mener, at valget af behandlingsform afhænger af tilgangen til skaden.
- Der er både ligheder og forskelle mellem blandt andet fysioterapi og Body SDS. Tilgangen i Body SDS er hovedsageligt, at noget skal afspændes eller rettes, mens det for mig virker til, at det i fysioterapi ses som noget, der skal styrkes ved hjælp af øvelser, siger han.
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt musklen skal styrkes eller afspændes, og endnu ikke har fået undersøgt problemet, så skal man følge sin fornemmelse, fortæller Andreas Lassithiotakis.
- Det ene udelukker ikke altid det andet, i forhold til om en muskel eller et led skal styrkes eller løsnes. For mange er det smag og behag, temperament, erfaring, eller hvad man tror mest på, siger han.
Han mener, at sundhed og helbred er noget, der kan grænse til at være terapeutisk, da det er en personlig proces, hvor man selv skal gøre en stor del af arbejdet.
- Man kan sammenligne det lidt med sundhed og livsstil. Skal man gøre noget på motionsfronten, kosten eller søvnen? Derfor skal man finde ud af, hvad man tror på, og hvilken tilgang man bedst kan lide og er mest motiveret for, siger han.
Ud over fysioterapi og Body SDS findes der også mange flere kropsterapiformer heriblandt massage, akupunktur, osteopati, kiropraktor og yoga med flere.
Det kan nemlig være individuelt, hvad man som patient føler har fungeret i terapien. Det er dog vigtigt med et godt forhold til behandleren. Det fortæller Thomas Theis Jensen.
- En god behandling er ofte også relationel. Hvis du møder patienten med interesse, så vil de føle, at de har fået hjælp. Bare det, at du lægger en hånd på patienten, giver en placeboeffekt, der bliver brugt i alle terapiformer, siger han og fortsætter:
- Fysioterapi har en høj grad af evidens, men det handler om det relationelle. Jeg vil aldrig stille mig til dommer over, hvis nogen siger, at en behandling har virket for dem, fordi hvis det virker for dig, så skal du gøre det.
/ritzau fokus/