Når maden syder og dufter lifligt fra grillen, smager det næsten allerede af sol og sommer.
Men det er ikke sikkert, at du tænker over, hvad briketter, engangsgrill og kødforbrug betyder for miljøet.
For hvor bæredygtigt er det egentlig at grille?
Du kan godt grille med mere grøn samvittighed, hvis du tænker over følgende råd.
1) Drop engangsgrillen.
Engangsgrillen genererer en hel masse affald efter kort tids brug, så det er spild af ressourcer, siger Mette Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
- Det er generelt en god rettesnor, at de ting, der produceres til kun at blive brugt én enkelt gang eller i kort tid, skal man så vidt muligt holde sig fra. Vi skal væk fra brug og smid væk-kulturen, uddyber hun.
Nogle efterlader desværre også engangsgrillen på stranden eller andre steder i naturen.
- Det er både til fare for dyr og mennesker, som blandt andet kan komme til at træde på en engangsgrill, der ikke er ordentligt slukket, siger chefrådgiveren.
2) Kul eller gas?
Det er et spørgsmål, der tit deler vandene i forhold til smag.
Hos Miljøstyrelsen er svaret dog klart:
- Brug en gasgrill frem for kulgrill, da en gasgrill udleder mindre CO2 og samtidig reducerer grillrøgen.
Jurist Christian Hauschildt, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsen, henviser til styrelsens hjemmeside og til Forbrugerrådet Tænk, som beskriver, at gasgrillen er mindre klimabelastende.
Hvis man stadig er mest til kul for at bevare den originale grilloplevelse, er Miljøstyrelsens råd at gå efter grillkul, der er FSC-mærket eller PEFC-mærket.
- Så kommer kullene fra en skov, hvor det er sikret, at kullet er produceret af træ, som er dyrket bæredygtigt til gavn for både naturen og lokalsamfundet, lyder det.
3) På grillen.
Som de fleste nok efterhånden ved, er grøntsager bedre for klimaet end kød, lyder det fra miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.
- Hvis man har mulighed for at grille auberginer, squash eller andre grøntsager som sit hovedmåltid, vil det være rigtig godt, siger hun.
Har du lyst til at supplere med kød, er fisk eller kylling bedre end oksekød.
Ifølge naturfredningsforeningens hjemmeside udleder en rød bøf på 250 gram på grillen 10 kilo CO2, mens en majskolbe udleder cirka 100-200 gram CO2.
4) Skil dig korrekt af med affaldet.
Både under og efter madlavningen er det vigtigt, at du husker at sortere dit affald.
- De fleste kommuner henviser afkølede brugte grillkul til restaffald eller aflevering på genbrugspladsen, siger Christian Hauschildt fra Miljøstyrelsen.
/ritzau fokus/