Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/07/2025 - 11:00

Grill grønnere: Tænk på kul og klimabelastning

Det er miljøet, der betaler prisen, når der tændes op for engangsgrill med oksebøffer i solen. Eksperter opfordrer til klimabevidst grillkultur.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Når maden syder og dufter lifligt fra grillen, smager det næsten allerede af sol og sommer.

Men det er ikke sikkert, at du tænker over, hvad briketter, engangsgrill og kødforbrug betyder for miljøet.

For hvor bæredygtigt er det egentlig at grille?

Du kan godt grille med mere grøn samvittighed, hvis du tænker over følgende råd.

1) Drop engangsgrillen.

Engangsgrillen genererer en hel masse affald efter kort tids brug, så det er spild af ressourcer, siger Mette Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er generelt en god rettesnor, at de ting, der produceres til kun at blive brugt én enkelt gang eller i kort tid, skal man så vidt muligt holde sig fra. Vi skal væk fra brug og smid væk-kulturen, uddyber hun.

Nogle efterlader desværre også engangsgrillen på stranden eller andre steder i naturen.

- Det er både til fare for dyr og mennesker, som blandt andet kan komme til at træde på en engangsgrill, der ikke er ordentligt slukket, siger chefrådgiveren.

2) Kul eller gas?

Det er et spørgsmål, der tit deler vandene i forhold til smag.

Hos Miljøstyrelsen er svaret dog klart:

- Brug en gasgrill frem for kulgrill, da en gasgrill udleder mindre CO2 og samtidig reducerer grillrøgen.

Jurist Christian Hauschildt, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsen, henviser til styrelsens hjemmeside og til Forbrugerrådet Tænk, som beskriver, at gasgrillen er mindre klimabelastende.

Hvis man stadig er mest til kul for at bevare den originale grilloplevelse, er Miljøstyrelsens råd at gå efter grillkul, der er FSC-mærket eller PEFC-mærket.

- Så kommer kullene fra en skov, hvor det er sikret, at kullet er produceret af træ, som er dyrket bæredygtigt til gavn for både naturen og lokalsamfundet, lyder det.

3) På grillen.

Som de fleste nok efterhånden ved, er grøntsager bedre for klimaet end kød, lyder det fra miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.

- Hvis man har mulighed for at grille auberginer, squash eller andre grøntsager som sit hovedmåltid, vil det være rigtig godt, siger hun.

Har du lyst til at supplere med kød, er fisk eller kylling bedre end oksekød.

Ifølge naturfredningsforeningens hjemmeside udleder en rød bøf på 250 gram på grillen 10 kilo CO2, mens en majskolbe udleder cirka 100-200 gram CO2.

4) Skil dig korrekt af med affaldet.

Både under og efter madlavningen er det vigtigt, at du husker at sortere dit affald.

- De fleste kommuner henviser afkølede brugte grillkul til restaffald eller aflevering på genbrugspladsen, siger Christian Hauschildt fra Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

København, 21/07/2025 - 20:14

Theo fra The Cosby Show er død i drukneulykke

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

Malcolm Jamal-Warner er død i en alder af 54 år. Den amerikanske skuespiller druknede i Costa Rica.

Den amerikanske skuespiller Malcolm Jamal-Warner er død i en drukneulykke i Costa Rica. Det fortæller lokalt politi til det amerikanske medie ABC News. Han blev 54 år.

Malcolm Jamal-Warner var især kendt for at spille rollen som Theodore Huxtable, også kaldet Theo, i komedieserien The Cosby Show, der kørte fra 1984 til 1992.

Her spillede han blandt andre over for Bill Cosby, der havde rollen som faren, Cliff Huxtable, i serien, hvor man fulgte familien Huxtables dagligdag.

I 1986 var Malcolm Jamal-Warner nomineret til en Emmy for sin rolle som Theo Huxtable i kategorien bedste birolle i en komedieserie.

Ifølge politiet druknede Malcolm Jamal-Warner ud for Cocles-stranden, der ligger ved byen Limon på Costa Ricas østkyst. Han blev ifølge politiet fanget af strømmen, og han blev fundet søndag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/07/2025 - 16:19

Popfænomenet Charli XCX er blevet gift

Bertrand Guay/Ritzau Scanpix

Sangerinden Charli XCX bekræfter på TikTok, at hun har sagt sit vigtigste ja til trommeslageren George Daniel.

Verdensstjernen Charli XCX har skiftet sin berømte "brat summer" ud med sommerbryllup.

Det britiske popfænomen gav lørdag sit ja til for evigt med den 35-årige George Daniel, der er trommeslager i bandet The 1975.

Det bekræfter sangerinden i en video på det sociale medie TikTok.

I videoen kan man se Charli XCX, mens hun hurtigt poserer i sin brudekjole og herefter vender om og går ud ad døren.

- Når George ikke græder, når han ser mig gå ned ad kirkegulvet, skriver hun til opslaget.

På videoen ses Charli XCX iført en kort, hvid kjole, langt slør og sine ikoniske sorte solbriller.

Musikerparret blev ifølge britiske medier viet på rådhuset i byen Hackney, der ligger i den østlige del af London, skriver Se og Hør.

En forbipasserende fangede øjeblikket, hvor de træder ud af bygningen - smilende og dækket i konfetti ifølge ugebladet.

Charli XCX og George Daniel har dannet par i omkring fem år, og de har arbejdet tæt sammen på produktionen af sangerindens hitalbum "Brat", der blev udgivet i 2024.

Albummet, hvis titel henviser til det engelske ord for "møgunge", udløste udtrykket "brat summer", der betyder, at man har en sommer, hvor man tager chancer og er modig.

På det berømte album finder man for eksempel sangen "Apple", som den 32-årige sangerinde har skrevet sammen med sin nu ægtefælle.

Den sang kunne man blandt andet høre, da Charli XCX i begyndelsen af juli optrådte på Roskilde Festivals største scene, Orange Scene.

Også sidste år var hun at finde på festivalplakaten. Dengang spillede hun på festivalens næststørste scene, Arena.

Tidligere på året blev Charli XCX desuden den helt store pristager ved Brit Awards, der er en prisfest for den britiske musikindustri. Her modtog hun hele fem priser, heriblandt Årets Album for "Brat".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/07/2025 - 11:00

FAKTA: Husk den gode hygiejne

* Hold råt og tilberedt kød hver for sig, når du griller. Brug eventuelt to fade og to grilltænger. Så undgår du bakterier.

* Husk at vaske hænder. Man kan nemt overføre bakterier til brød og salat, hvis man ikke vasker hænderne grundigt.

* Brug en foliebakke under kødet. Når der drypper fedt fra kødet ned på kullene, frigives der stegemutagener, som kan være kræftfremkaldende.

* Skær brankede skorper af, da de indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

* Noget kød skal gennemsteges - for eksempel hakket kød og fjerkræ, da bakterierne kan sidde i hele kødet.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/07/2025 - 11:00

Grill grønnere: Tænk på kul og klimabelastning

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er miljøet, der betaler prisen, når der tændes op for engangsgrill med oksebøffer i solen. Eksperter opfordrer til klimabevidst grillkultur.

Når maden syder og dufter lifligt fra grillen, smager det næsten allerede af sol og sommer.

Men det er ikke sikkert, at du tænker over, hvad briketter, engangsgrill og kødforbrug betyder for miljøet.

For hvor bæredygtigt er det egentlig at grille?

Du kan godt grille med mere grøn samvittighed, hvis du tænker over følgende råd.

1) Drop engangsgrillen.

Engangsgrillen genererer en hel masse affald efter kort tids brug, så det er spild af ressourcer, siger Mette Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er generelt en god rettesnor, at de ting, der produceres til kun at blive brugt én enkelt gang eller i kort tid, skal man så vidt muligt holde sig fra. Vi skal væk fra brug og smid væk-kulturen, uddyber hun.

Nogle efterlader desværre også engangsgrillen på stranden eller andre steder i naturen.

- Det er både til fare for dyr og mennesker, som blandt andet kan komme til at træde på en engangsgrill, der ikke er ordentligt slukket, siger chefrådgiveren.

2) Kul eller gas?

Det er et spørgsmål, der tit deler vandene i forhold til smag.

Hos Miljøstyrelsen er svaret dog klart:

- Brug en gasgrill frem for kulgrill, da en gasgrill udleder mindre CO2 og samtidig reducerer grillrøgen.

Jurist Christian Hauschildt, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsen, henviser til styrelsens hjemmeside og til Forbrugerrådet Tænk, som beskriver, at gasgrillen er mindre klimabelastende.

Hvis man stadig er mest til kul for at bevare den originale grilloplevelse, er Miljøstyrelsens råd at gå efter grillkul, der er FSC-mærket eller PEFC-mærket.

- Så kommer kullene fra en skov, hvor det er sikret, at kullet er produceret af træ, som er dyrket bæredygtigt til gavn for både naturen og lokalsamfundet, lyder det.

3) På grillen.

Som de fleste nok efterhånden ved, er grøntsager bedre for klimaet end kød, lyder det fra miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.

- Hvis man har mulighed for at grille auberginer, squash eller andre grøntsager som sit hovedmåltid, vil det være rigtig godt, siger hun.

Har du lyst til at supplere med kød, er fisk eller kylling bedre end oksekød.

Ifølge naturfredningsforeningens hjemmeside udleder en rød bøf på 250 gram på grillen 10 kilo CO2, mens en majskolbe udleder cirka 100-200 gram CO2.

4) Skil dig korrekt af med affaldet.

Både under og efter madlavningen er det vigtigt, at du husker at sortere dit affald.

- De fleste kommuner henviser afkølede brugte grillkul til restaffald eller aflevering på genbrugspladsen, siger Christian Hauschildt fra Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek