Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/02/2023 - 08:00

Dansk stjerne om modelkarriere: Jeg blev tom indeni

Nu trives hun foran kameralinsen i arbejdet som skuespiller, men som tidligere model har Clara Rosager oplevet tomheden ved kun at blive dømt på sit udseende.

Annette Riedl/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Der er endnu engang lagt op til neglebidning i sofaen under tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket".

Clara Rosager spiller den unge oprørske Alberte, som har et dystert forhold til den landejendom, hun er vokset op på.

- Hun har ingen forældre, der har givet hende kærlighed. Der skal nok ikke så meget til, før hun bliver skubbet hen i en forkert retning, siger hun.

Barndommen på gården har gjort Alberte traumatiseret.

- Det rebelske kommer af en masse vrede fra hendes barndom. Der er en enorm uretfærdighed, som man ikke rigtig kan gøre noget ved, siger Clara Rosager.

Den 26-årige skuespiller er nødt til at gå ind i sig selv i arbejdet med Alberte. Det har lært hende, at vi mennesker ikke er så langt fra hinanden, som vi går og tror.

- Hvis man går ind i det, som man selv kan relatere til, kan man sagtens projektere det over på en karakter, siger Clara Rosager og fortsætter:

- Så jeg tror desværre, at vi alle sammen er nogle brændte børn. Selvfølgelig i forskellige grader og på forskellig vis. Men i grundfølelserne er vi de samme.

Det er det, hun husker på i rollen som Alberte, selv om de ikke er den samme person. For alle har traumer, mener hun:

- På den måde opdager jeg også en masse nye sider af mig selv. For jeg har måske aldrig været rebelsk på den måde.

- Men selvfølgelig er der noget rebelsk inden i mig, siger hun og griner.

Clara Rosager elsker at spille skuespil, og hun vidste allerede som seksårig, at det var den vej, hun ville.

Men det blev i første omgang jobbet som model, der ledte hende ind foran kameralinsen.

- Det var rigtig meget sjov og ballade, indtil jeg så ikke syntes, at det var så sjovt mere.

- Så besluttede jeg mig for at følge den drøm, jeg altid har haft om at spille skuespil, fortæller Clara Rosager, der, ud over "Den som dræber - fanget af mørket" er aktuel i flere andre tv-serier og film.

I 2022 spillede hun med i Netflix-serien "1899", og snart kan hun ses på det store lærred i hovedrollen i Bille Augusts nyeste film, "Kysset".

Og det passer hende aldeles godt, at karrieren som model nu er fortid.

- Det er jo hårdt, når det handler om udseende, og ikke hvilket menneske du er.

- Når du konstant bliver bedømt på dit udseende, bliver du bare mere og mere tom indeni. Det gjorde jeg i hvert fald, siger Clara Rosager og understreger, at hun kun kan tale på sine egne vegne.

For hende opstod modelkarrieren tilfældigt, da hun som 15-årig blev spottet af et bureau.

- Når man er så ung, er det jo enormt vigtigt og dejligt at høre, at nogen ser én. At nogen synes, du er interessant.

Men som årene gik, mistede Clara Rosager lysten til at fortsætte.

- Det at være model er bare rimelig overfladisk, fordi det er, hvordan du ser ud, der gør dig interessant. Og det, tror jeg ikke, er vildt godt på længere sigt

Selv om skuespilleriet også handler om at præstere i spotlyset, så kræver det nogle ganske andre evner.

Blandt andet har skuespilleren skullet lære, at der er perioder, hvor telefonen ikke ringer.

- Det var rigtig svært, da jeg var yngre. Det var faktisk virkelig hårdt. Dér kunne jeg virkelig ramme bunden nogle gange og tænke: Det var det. Vi er færdige, og de gider mig ikke mere, fortæller hun.

- Men så ringer telefonen jo igen, og så er man i gang igen. Det er super intenst, siger Clara Rosager.

Det er noget, hun har øvet sig i at acceptere. For som skuespiller er der ingen fast rytme som på en arbejdsplads.

I de perioder, hvor hun arbejder, har hun faktisk ikke tid til andet, fortæller hun:

- Jeg bliver stadig overrasket over, hvor meget det går op og ned. Jeg har måske vildt travlt i otte måneder, og så går der fire måneder, hvor der er helt stille.

- Det er en del af præmissen, hvis man vil arbejde i denne her branche, at det er meget enten-eller, lyder det.

Men Clara Rosager har ingen intentioner om at stoppe med skuespillet.

- Jeg kan faktisk ikke rigtig komme i tanke om, hvad jeg ellers skulle lave. Nu laver jeg det, jeg brænder for, siger hun.

Tredje sæson af "Den som dræber – fanget af mørket" kan ses nu på streamingtjenesten Viaplay.

/ritzau/

København, 30/10/2024 - 20:04

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mindes også Erik Clausen, som hun sender en tak til. Det skriver hun på det sociale medie Instagram.

- Tak til vores allesammens gøgler Erik Clausen. For sin samfundskritik, sin kærlighed til de skæve eksistenser, til arbejderklassen og til Sydhavnen. Clausen er lyden af min opvækst, skriver hun.

Mette Frederiksen tilføjer, at til trods for at hende og Clausen ikke altid var enige, var hun aldrig i tvivl om det "bankende hjerte og omsorgen for de udsatte".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 17:47

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

FAKTA: Sylt patisson og butternut

* Lav nemt syltede græskar, der kan spises som tilbehør til varme retter efteråret og vinteren igennem.

* Skær for eksempel butternutsquash eller patisson-græskar ud i tynde skiver.

* Bland en tredjedel eddike, en tredjedel vand og en tredjedel sukker i en gryde, og kog det op.

* Hæld græskarstykkerne i et patentglas, og hæld syltelagen over - den må ikke være kogende. Lad det stå og trække i 14 dages tid.

* Hvis du har en vakuumpakker, kan du alternativt vakuumpakke det og have det klart samme dag.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

Kreer smagfulde efterårsretter med græskar

Malte Ossowski/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Græskarsæsonen er over os, og de kæmpestore bær gør sig godt i både det salte og søde køkken.

Runde, aflange, store og små, glatte og nubrede, orange, grønne og gule.

Efterårets græskar findes i et væld af varianter, og de er i den grad lige til at spise, lyder det fra Lasse Zacho Andersen, der er kok og køkkenchef på Restaurant Gaia på Vejrø Resort ved Lolland.

- Græskar gør sig godt i både det søde og i det salte køkken. Derudover har de utroligt flotte farver, og smagen kan både være tung og let, afhængigt af, hvilket græskar man bruger, siger han.

Samme begejstring sprudler hos Thomas Rønsch Toftdahl, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Jo mere græskar, jo bedre!, siger han.

1) Tandløbende tærter.

Thomas Rønsch Toftdahl ynder at lave salte tærter af græskarsorten butternutsquash.

Placér en almindelig mørdej i en tærteform. Læg nu skiftevis et lag af tynde skiver butternutsquash og tynde skiver løg, indtil formen er fyldt op.

Toppen pensles med smeltet smør, og til sidst rives parmesanost ud over. Tærten bages nu i 20 minutters tid ved 190 grader varmluft.

- Det er helt fantastisk nemt og sundt og fuldstændig smagfuldt. Det er sådan en nøddeagtig, vintervarm og mørk ret, uden at den er tung at spise, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Lasse Zacho Andersen bager gerne en sød græskartærte. Her benytter han sig også af en mørdej, som han fylder ud med græskarpuré.

- Den er dejlig efterårsagtig med sin flotte orange farve og den lidt tunge smag, siger han.

Puréen laver han ved at skære et hokkaidogræskar ud i tern, som strøs med sukker og bages i ovnen, til de er møre.

Herefter blendes de - eventuelt med et æg - og smages til med sukker. Fordel nu puréen på mørdejen, og bag tærten i ovnen i cirka 45 minutter ved 180 grader.

Servér med lidt creme fraiche eller flødeskum til.

2) Fyldige frikadeller.

Den aflange butternutsquash kan nemt forvandles til et fad lækre frikadeller.

- De har en kødfuld konsistens, og så har de bare den der lækre smag af græskar, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Skræl butternutsquashen, og riv kødet til strimler, der blandes med en smule æg og mel, som du ville gøre, hvis det var almindelige frikadeller.

Form farsen til små runde boller, som du steger stille og roligt i lidt klaret smør på en pande.

4) Cremet kompot og praktisk puré.

I det søde hjørne fungerer græskar godt som hovedingrediens i en kompot.

- Det fungerer rigtig godt som tilbehør til ost, fortæller Lasse Zacho Andersen.

Skræl et hokkaidogræskar, og skær det ud i små stykker. Smelt 100 gram sukker i en gryde. Tilsæt halvdelen af græskarstykkerne, og karamellisér dem. Føj saft og skal fra en appelsin til blandingen plus en deciliter vand.

Kog græskarret, til det er mørt, og blend med en stavblender. Tilsæt de resterende græskarstykker, en stang vanilje og en stang kanel. Kog nu igen blandingen ved lav varme, til kompotten er tyknet let.

Køl ned, og servér til ostebordet.

Til varme retter kan du kaste dig ud i at lave en puré af enten butternutsquash eller pattison-squash, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Det er lækkert tilbehør til stegeretter som bøf eller en lækker lammeragout. Der er mange, der også spiser græskarpuré til fisk, fortæller han.

Du laver puréen ved at skære enten butternutsquashen eller pattison-squashen ud i tern, som du koger i mælk, til de er helt møre.

Blend dem herefter med en smule kogelage og en god klat smør, så konsistensen bliver helt glat. Krydr til sidst med lidt salt og peber.

- Du kan putte puréen i fryseren eller på patentglas i køleskabet. De holder længe, fordi der er meget sukkerstof i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek