Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 21:00

16-årige Karoline er ude af bagedysten: Håber at kunne leve af kage

Årets yngste bagedystdeltager, 16-årige Karoline Kildahl, er den tredje til at forlade årets udgave af "Den store bagedyst".

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tilfældighederne var i spil og afgjorde, hvad deltagerne skulle kaste sig over i lørdagens udgave af "Den store bagedyst".

Men heldet var ikke helt med den 16-årige gymnasieelev Karoline Kildahl fra Tårs, og hun blev den tredje til at forlade kagekonkurrencen.

- Det var da træls. Men det var samtidig lidt en lettelse, fordi det var så hårdt at være med. Så jeg nød på en eller anden måde, at jeg ikke skulle bage flere kager, men bare havde tid til at slappe af og være sammen med min familie, lyder reaktionen fra Karoline Kildahl.

- Det tog så meget tid, og hele min hverdag var nærmest sat på pause.

Karoline Kildahl går til daglig i gymnasiet, og i sin fritid spiller hun musik og rider på familiens heste. Men under "Den store bagedyst" var hun ikke i skole, fordi hun helligede sig kagekonkurrencen. Selv om hun fik fravær, fik hun ikke en advarsel.

- Jeg kom tilbage i gymnasiet, da der var en uge tilbage, inden vi havde læseferie, så det var egentlig ikke så slemt, fortæller Karoline Kildahl.

- Men jeg skulle selvfølgelig læse alt det op, vi kunne komme til eksamen i.

Karoline Kildahl har været i køkkenet, lige siden hun var helt lille og sammen med sine søskende hjalp sin mormor med at bage småkager til jul. Til sin konfirmation avancerede hun sine kagekundskaber og forkælede gæsterne med forskellige hjemmelavede flødeboller.

Flere begyndte efterhånden at foreslå Karoline Kildahl at melde sig til børnenes udgave af kagekonkurrencen, "Den store juniorbagedyst", og hun ansøgte faktisk to gange om at blive blandt deltagerne.

Så fyldte Karoline Kildahl 16 år, og dermed var hun for gammel til at deltage i "Den store juniorbagedyst".

- Jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg ikke skulle med i "Den store bagedyst", fordi det var for svært for mig. Men så tænkte jeg: "Ej, det skal ikke være slut nu", og så prøvede jeg "Den store bagedyst", da jeg havde samlet mod til mig, fortæller Karoline Kildahl.

Karoline Kildahl er i familie med den tidligere bagedystdeltager Rosa Kildahl, som er gift med hendes farmors fætter. Men Karoline Kildahl ansøgte helt på eget initiativ.

De øvrige deltagere i "Den store bagedyst" er nærmest alle mindst dobbelt så gamle som Karoline Kildahl, men i premiereprogrammet bagte den unge bagestjerne de andre af banen og fik tildelt sæsonens første mesterbagerforklæde.

- Jeg havde håbet på at vise, hvad jeg kunne, og jeg synes - i hvert fald i første program - at jeg har vist, at jeg godt kan, lyder det fra Karoline Kildahl.

Det kan blive begyndelsen på meget mere bagning. Den tidligere mesterbager har da også allerede fået forespørgsler ind.

- Det er noget, jeg rigtigt godt kan lide, så det kunne være vildt fedt, hvis jeg bare kunne blive ved med at bage - og måske også leve af det. Det ville da være megafedt, hvis det kunne gå bagevejen. Det ville jeg elske, lyder det fra den unge gymnasieelev.

Mens Karoline Kildahl altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede den 30-årige product manager Natasha Kallehave fra København sig blandt de tilbageværende deltagere og fik tildelt mesterbagerforklædet.

Næste lørdag kaster de syv tilbageværende amatørbagere sig ud i kreative kagekreationer. Der skal laves macarons i nye udgaver samt kager, der kunne ligne noget fra en tegnefilm, mens at mesterværkerne skal ligne alt andet end kage.

Det kan ses på DRTV fra morgenstunden lørdag og på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

København, 10/09/2024 - 10:00

Shakespeare-klassiker bliver opsat som dansk musical

Fortællingen om Romeo og Julie opføres i en "farverig pragtversion" i Holstebro, Vejle og København i 2027.

Den tragiske fortælling om Romeo og Julie bringes endnu en gang til live.

Denne gang i en ny dansk opsætning med manuskript af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

"Romeo & Julie - The Musical" får verdenspremiere til foråret i 2027.

Forestillingen kommer til at tage sit udgangspunkt i den klassiske kærlighedsfortælling fra William Shakespeare.

Ifølge pressemeddelelsen kommer det til at foregå i en "farverig pragtversion" og med nogle af Danmarks bedste skuespillere, dansere og sangere.

Historien fra Shakespeare stammer fra 1595.

Fortællingen handler om Romeo og Julie, der ved et maskebal forelsker sig i hinanden. Deres familier har dog i årevis ligget i strid med hinanden, og det er derfor en umulig kærlighed.

Historien ender med deres begges død, og deres familier henlægger herefter uoverensstemmelserne.

Forfatterne til manuskriptet har tidligere stået bag manuskripterne til "Den Skaldede Frisør - The Musical" og "Matador".

De to forestillinger solgte tilsammen mere end 200.000 billetter.

Hovedrollerne som Romeo og Julie er besat af henholdsvis Søren Torpegaard Lund og Sara Viktoria Bjerregaard.

Søren Torpegaard Lund har tidligere spillet rollen som "Tony" i opsætningen af "West Side Story" på Det Kongelige Teater.

Sara Viktoria Bjerregaard har tidligere spillet rollen som "Ofelia" i en anden af Shakespeares klassikere - nemlig "Hamlet".

Det er Silas Holst, der kommer til at stå for koreografien.

Forestillingen produceres af Hele Danmarks Musicalteater, der er et produktionssamarbejde mellem Vejle Musikteater, Musikteatret Holstebro og One And Only Musicals.

De tre samarbejdsparter håber på, at forestillingen kan tages til internationale højder.

- Vi har ambitioner om at tage forestillingen til udlandet efter den har spillet i Danmark, og vi tror på, at vi kan skabe rammerne for en musical, der kan opnå stor gennemslagskraft langt uden for landets grænser, siger executive producer i One And Only Musicals Jesper Winge Leisner i pressemeddelelsen.

Forestillingen kan opleves på de to teatre i Vejle og Holstebro.

Opsætningen kommer også til København, men det vides endnu ikke, hvilket teater den opføres på, oplyser Have Kommunikation til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

Viborg, 10/09/2024 - 09:41

Endnu en værtsby afsløret: Royal Run kommer til Viborg

Viborg har stolte traditioner som en by, der hylder kongen, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V).

Viborg bliver en af de fem værtsbyer for næste års royale motionsløb, Royal Run.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Viborg Kommune.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) finder det naturligt, at Viborg bliver vært for motionsløbet med kong Frederik i spidsen.

- Viborg har stolte traditioner både som kongehyldningsby gennem 600 år og som løbeby.

- Derfor er det helt logisk, at Royal Run kommer til Viborg, siger Ulrik Wilbek i meddelelsen.

Mandag blev det offentliggjort, at Ribe også skal danne ramme om næste års Royal Run. De øvrige værtsbyer ventes offentliggjort i ugens løb.

Værtskabet for Royal Run er ifølge Ulrik Wilbek en god promovering af byen:

- Royal Run er en kæmpe national begivenhed, og derfor er det også en mulighed for at vise hele landet, hvor fantastisk Viborg er, så de også får lyst til at besøge byen, når der ikke er Royal Run.

Løbet fandt sted første gang i 2018, da den daværende kronprins fyldte 50 år. Siden er det blev afholdt hvert år 2. pinsedag.

Royal Run havde i år deltagerrekord med 95.330 tilmeldte i de fem værtsbyer, Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Royal Run arrangeres af idrætsorganisationerne DIF, DGI og Dansk Atletik i et tæt samarbejde med værtskommunerne.

Salget af startnumre til næste års løb forventes at begynde i løbet af november måned.

Da Danmark blev et samlet kongerige, skulle den, der ville være dansk konge, først hyldes på Viborg Landsting.

Kongehyldningerne foregik på tinget gennem hele middelalderen, fremgår det af et opslag på Den Store Danske.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek