Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 21:00

16-årige Karoline er ude af bagedysten: Håber at kunne leve af kage

Årets yngste bagedystdeltager, 16-årige Karoline Kildahl, er den tredje til at forlade årets udgave af "Den store bagedyst".

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tilfældighederne var i spil og afgjorde, hvad deltagerne skulle kaste sig over i lørdagens udgave af "Den store bagedyst".

Men heldet var ikke helt med den 16-årige gymnasieelev Karoline Kildahl fra Tårs, og hun blev den tredje til at forlade kagekonkurrencen.

- Det var da træls. Men det var samtidig lidt en lettelse, fordi det var så hårdt at være med. Så jeg nød på en eller anden måde, at jeg ikke skulle bage flere kager, men bare havde tid til at slappe af og være sammen med min familie, lyder reaktionen fra Karoline Kildahl.

- Det tog så meget tid, og hele min hverdag var nærmest sat på pause.

Karoline Kildahl går til daglig i gymnasiet, og i sin fritid spiller hun musik og rider på familiens heste. Men under "Den store bagedyst" var hun ikke i skole, fordi hun helligede sig kagekonkurrencen. Selv om hun fik fravær, fik hun ikke en advarsel.

- Jeg kom tilbage i gymnasiet, da der var en uge tilbage, inden vi havde læseferie, så det var egentlig ikke så slemt, fortæller Karoline Kildahl.

- Men jeg skulle selvfølgelig læse alt det op, vi kunne komme til eksamen i.

Karoline Kildahl har været i køkkenet, lige siden hun var helt lille og sammen med sine søskende hjalp sin mormor med at bage småkager til jul. Til sin konfirmation avancerede hun sine kagekundskaber og forkælede gæsterne med forskellige hjemmelavede flødeboller.

Flere begyndte efterhånden at foreslå Karoline Kildahl at melde sig til børnenes udgave af kagekonkurrencen, "Den store juniorbagedyst", og hun ansøgte faktisk to gange om at blive blandt deltagerne.

Så fyldte Karoline Kildahl 16 år, og dermed var hun for gammel til at deltage i "Den store juniorbagedyst".

- Jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg ikke skulle med i "Den store bagedyst", fordi det var for svært for mig. Men så tænkte jeg: "Ej, det skal ikke være slut nu", og så prøvede jeg "Den store bagedyst", da jeg havde samlet mod til mig, fortæller Karoline Kildahl.

Karoline Kildahl er i familie med den tidligere bagedystdeltager Rosa Kildahl, som er gift med hendes farmors fætter. Men Karoline Kildahl ansøgte helt på eget initiativ.

De øvrige deltagere i "Den store bagedyst" er nærmest alle mindst dobbelt så gamle som Karoline Kildahl, men i premiereprogrammet bagte den unge bagestjerne de andre af banen og fik tildelt sæsonens første mesterbagerforklæde.

- Jeg havde håbet på at vise, hvad jeg kunne, og jeg synes - i hvert fald i første program - at jeg har vist, at jeg godt kan, lyder det fra Karoline Kildahl.

Det kan blive begyndelsen på meget mere bagning. Den tidligere mesterbager har da også allerede fået forespørgsler ind.

- Det er noget, jeg rigtigt godt kan lide, så det kunne være vildt fedt, hvis jeg bare kunne blive ved med at bage - og måske også leve af det. Det ville da være megafedt, hvis det kunne gå bagevejen. Det ville jeg elske, lyder det fra den unge gymnasieelev.

Mens Karoline Kildahl altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede den 30-årige product manager Natasha Kallehave fra København sig blandt de tilbageværende deltagere og fik tildelt mesterbagerforklædet.

Næste lørdag kaster de syv tilbageværende amatørbagere sig ud i kreative kagekreationer. Der skal laves macarons i nye udgaver samt kager, der kunne ligne noget fra en tegnefilm, mens at mesterværkerne skal ligne alt andet end kage.

Det kan ses på DRTV fra morgenstunden lørdag og på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

København, 26/11/2025 - 17:05

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

Kammerherre og hofjægermester er ærestitler, som tildeles af den siddende regent.

Med titlerne følger eksempelvis bestemte uniformer, brocher eller en symbolsk nøgle, som indikerer, at man er bærer af de kongelige titler.

Hofjægermestertitlen tildeles til udvalgte godsejere, mens titlen som kammerherre eller -dame oprindeligt var til en fremtrædende embedsmand med adgang til kongens gemakker - det er dog i nutiden blot en ærestitel.

Hans Henrik Algreen-Ussing er ikke den eneste, der har måtte vinke farvel til sine titler.

Erhvervsmanden Christian Kjær blev i 2019 også strippet for sine titler som hofjægermester og kammerherre samt sin titel som ridder af første grad af Dannebrogsordenen.

Det var den daværende siddende regent, dronning Margrethe, der fratog ham titlerne.

Det skete, kort efter at Kjær blev dømt for at have påkørt en trafikofficial, der holdt vagt ved et lokalt cykelløb i Hørsholm.

Christian Kjær nægtede sig skyldig og hævdede, at det var ham, der var blevet angrebet med en stav.

Lige meget hjalp det. Kongehuset besluttede at fratage ham titlerne, og dermed var han ikke længere selvskreven til dronningens selskaber.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 16:51

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

FAKTA: Den nemme gæsteret

Det skal du bruge til en budgetvenlig tomatrisotto (2 personer): 

* 1 dåse hakkede tomater.

* 7 deciliter grøntsagsbouillon.

* 2 løg.

* 2 fed hvidløg.

* Olivenolie.

* 3 deciliter grødris.

* 2 deciliter prosecco eller hvidvin (kan udskiftes med grøntsagsbouillon) .

* 100 gram parmesan.

* Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du: 

* Stavblend hakkede tomater, og vend dem sammen med grøntsagsbouillon. 

* Svits løg og revet hvidløg i olivenolie, tilsæt grødris efter tre minutter. 

* Tilsæt efter yderligere tre minutter prosecco eller hvidvin, og lad risene absorbere al væsken. 

* Tilsæt tomatbouillonen lidt efter lidt og rør, indtil risene er kogt. Det tager mellem 15 og 25 minutter. 

* Vend til sidst revet parmesan i, smag til med salt og peber, og top risottoen med friske cherrytomater skåret i kvarte. 

Kilde: Gadtoft.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

Mange dropper at invitere gæster: Mindre pres giver mere nærvær

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Halvdelen af danskerne inviterer kun gæster til spisning omkring hvert halve år. Men det behøver ikke at være dyrt og stressende at fylde hjemmet med mennesker.

Lange indkøbslister og mange timer med oprydning, rengøring og madlavning.

Der kan være længe mellem middagsselskaberne rundt om i de danske hjem.

Næsten hver fjerde dansker inviterer aldrig eller meget sjældent gæster på mad, medmindre det gælder særlige anledninger som jul eller fødselsdag.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

44 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de bekymrer sig over klargøring af hjemmet, når de inviterer gæster hjem til spisning.

Tilberedning af mad og udgifter er også på listen over, hvad udsigten til et middagsselskab kan give af panderynker.

Karen-Elisabeth Gadtoft udvikler opskrifter og står blandt andet bag kogebogen "Luksus på budget".

Når hun inviterer gæster til mad, kan det både være til rester med kort varsel eller til kaffebar for alle veninderne, der inviteres flere uger i forvejen.

- Jeg holder lige meget af begge dele. Det generer mig ikke at servere rester eller lave noget mere simpel mad, ud fra hvad vi allerede har i skuffer, skabe og fryseren herhjemme, siger hun.

For Karen-Elisabeth Gadtoft handler det mest af alt om at skabe rum til samvær, og det sætter hun en ære i at gøre i sit eget hjem.

Har du inviteret til middag, så anbefaler metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt, at du sætter tid af til at planlægge besøget.

- Så skal man spørge sig selv: "Hvad vil gøre det nemt?", siger psykologen.

Hvis du ikke elsker at stå i køkkenet og lave mad, kan du foreslå, at I laver et sammenskudsgilde.

Det kan også være, at du på forhånd sætter et sluttidspunkt for besøget.

- Det handler om at gøre det let og invitere folk inden for nogle rammer, der gør, at man har lyst, siger Zinaida Riisfeldt.

Når Karen-Elisabeth Gadtoft står over for en større middag, bestiller hun næsten altid sine varer over nettet.

- Det er virkelig dejligt ikke at skulle stå for det store arbejde, der kan være ved at tage ud og handle, holde overblikket i et stressende supermarked, pakke alle varerne, fragte dem hjem og op på fjerde sal, hvor vi bor, siger hun.

Kogebogsforfatteren foretrækker at servere mad, der kan laves på forhånd, når hun får gæster til spisning.

- Det kan være en lækker pastasauce, jeg har lavet i forvejen, så alt, jeg skal inden servering, er at koge pasta og vende det sammen.

- Jeg køber eller bager også tit brød, da det er billigt og mætter meget, fortæller Karen-Elisabeth Gadtoft.

For nogle kan det at invitere til et stort middagsselskab sætte gang i stribevis af tanker, fortæller metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt.

Hvad skal jeg servere? Hvad hvis folk ikke svarer, om de deltager? Kommer gæsterne til at hygge sig?

Overtænkningen kan ifølge Zinaida Riisfeldt blive til en frygt for eksempelvis at tabe ansigt eller en ulyst, hvis man ikke orker besværet.

- Først og fremmest skal man lægge mærke til, at man får de her negative tanker, når man overvejer at invitere folk.

- Og så kan man eksperimentere med at udskyde det at bekymre sig og flytte fokus tilbage på det, man er i gang med, siger hun.

På den måde kan frygten eller ulysten få mindre indflydelse på, om du ender med at sende en invitation afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek