Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/05/2025 - 22:02

Delaney pander FCK nærmere guldet i uafgjort topbrag

FC Midtjylland var på vej mod sejren i Parken, før Thomas Delaney kort før tid sikrede uafgjort i guldbraget.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Desperationen var tydelig, og ukvemsordene fløj ud af munden på FC Københavns fans, før Thomas Delaney med syv minutter igen stangede bolden i mål, og det hele eksploderede i Parken.

Scoringen sikrede FCK 1-1 i guldbraget mod FC Midtjylland, som ellers var foran i størstedelen af det tætte opgør efter en scoring af Oliver Sørensen i første halvleg.

Af samme årsag vil resultatet givetvis føles som et nederlag for midtjyderne, der fortsat er et point efter københavnerne før de sidste kampe i Superligaens mesterskabsspil.

FCM møder i sine sidste kampe Brøndby og Randers, mens FCK har Randers og FC Nordsjælland på programmet.

Midtjyderne var mest desperate efter tre point, og det var til at se i indledningen, hvor københavnerne blev trykket i bund.

Uden at det udmøntede sig i enorme chancer, gjorde FCM flere gange antræk til at true Diant Ramaj i FCK-buret, men værterne red stormen af.

Efter ti minutter skiftede kampen karakter. FCK fastholdt længe et tryk og havde held med at true udeholdet over venstrekanten, hvor Elias Achouri og Victor Froholdt begge var en mundfuld at håndtere.

Sidstnævnte kom frem til opgørets første store mulighed, da han afdriblede en forsvarsspiller og hamrede lige på Jonas Lössl.

Dødboldene er altid et tema, når holdene fra København og Herning mødes. Søndagens duel var ingen undtagelse, men først så det ud til, at FCK noget uvant skulle drage fordel af den del af spillet.

Et hjørnespark endte efter en halv time i fødderne på græske Pantelis Hatzidiakos, som prikkede den snert forbi fjerneste stolpe.

Men så gik det alligevel, som det ofte gør, når midtjyderne står over for FCK. Et langt indkast blev snittet videre til Oliver Sørensen, der i fri position stangede gæsterne i front.

Lidt af et nyrehug for hjemmeholdet, der sidste år blev hægtet af i guldkampen efter et nederlag i Parken til netop FCM.

Anden halvleg blev skudt i gang med et lysshow blandt FCK-fansene, og kort efter var der næsten grund til at fortsætte festen.

En ellers noget ufarlig Andreas Cornelius kom højest på et hjørnespark, men Lössl klarede uden nævneværdige problemer.

Københavnerne havde svært ved at spille gennem FC Midtjyllands solide defensiv. I stedet forsøgte man med flere indlæg i retning af Cornelius og indskiftede Viktor Claesson.

Det så ud til at passe midtjyderne ret fint. Mads Bech Sørensen og forsvarskollegerne sendte langt de fleste ud af farezonen, og mens mørket faldt på i Parken, blev desperationen blandt størstedelen af de 34.418 tilskuere kun større.

Men med syv minutter tilbage var der for en gangs skyld præcision i et indlæg. Delaney stod i god position, og med anførerbindet på armen headede han udligningen i nettet til en sand jubeleksplosion.

Scoringen inspirerede FCK til at gå efter det hele, og med lidt mere skarphed havde værterne afgjort det kort i slutminutterne.

Men det endte meget retvisende med pointdeling i Parken.

/ritzau/

København, 14/05/2025 - 07:55

Grøn melder udsolgt for tredje år i træk

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Billetterne til alle otte værtsbyer er blevet udsolgt på rekordtid, oplyser Tuborg og Muskelsvindfonden.

Alle otte byer, som i år er vært for Grøn, melder udsolgt til årets koncerter.

Det oplyser Tuborg og Muskelsvindfonden, som arrangerer koncerterne, i en pressemeddelelse.

Billetterne blev i år udsolgt på rekordtid, oplyser arrangørerne yderligere.

199.000 gæster har købt billet til årets koncerter. Det er 4000 mere end ved Grøn 2024.

Simon Toftgaard Jespersen, forperson for Muskelsvindfonden, glæder sig i pressemeddelelsen over den store interesse i årets festival.

- Vi lever lige nu i en verden, hvor der i den grad er behov for at skabe plads til mangfoldighed, og det er netop det, vi forsøger at gøre med Grøn.

- Vi sælger meget mere end musikoplevelser. Vi skaber plads til forskelle og håb for mennesker med muskelsvind.

Overskuddet fra Grøn går til Muskelsvindfondens arbejde med forskning og rådgivning, samt sommerlejre og netværk for muskelsvindramte børn.

Det er tredje år i træk, at alle billetter til alle værtsbyer er udsolgt.

I år vil man blandt andet kunne opleve Medina, Gilli og Suspekt samt en række andre kunstnere.

Årets festival har i alt slået tre af sine egne rekorder. Det drejer sig om historisk tidligt udsolgte koncerter, en publikumsrekord på 199.000 gæster samt en ny rekord for billetsalg i første døgn, hvor der blev afsat 175.050 billetter.

Årets koncerter finder sted i perioden fra 17. juli til 27. juli.

De otte værtsbyer er Tårnby, Kolding, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense, Næstved og Valby.

Hvis man alligevel stadig ønsker at deltage i en af årets koncerter, opfordrer Tuborg og Muskelsvindfonden potentielle gæster at benytte den officielle platform for videresalg af billetter på Grøns hjemmeside.

Den første officielle Grøn blev afholdt i 1983 af Muskelsvindfonden og Tuborg.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 14/05/2025 - 06:00

DR skruer op for sociale medier i jagten på Eurovision-stemmer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Danmark har ikke stået i en Eurovision-finale siden 2019. Det har fået DR til at ændre sin strategi.

Engang udspillede Eurovision sig udelukkende på scenen. Men de seneste år er de sociale medier virkelig kommet i spil for at skabe opmærksomhed omkring artisterne.

Det har DR nu også for alvor skruet op for i år, fortæller grandprixboss Erik Struve Hansen.

- Vi har ikke gjort nok de andre år, så det har været et indsatsområde, som vi kommer til at arbejde videre med næste år, uanset om vi går videre til Eurovision-finalen eller ej, fordi det har vist sig at være enormt effektivt, synes jeg.

- Men det kræver jo også den rigtige hovedperson, som har det i sig og er dygtig til det, og det er Sissal. Hun har funny bones og er sjov, siger Erik Struve Hansen om årets danske Eurovision-håb.

Sissal deler både backstagebilleder, interaktioner med de andre deltagere og smagsprøver fra sin Eurovision-sang, "Hallucination".

DR har været med til at guide Sissal. Men det kommer simpelthen så naturligt til hende, indskyder Erik Struve Hansen.

- Hun kan slet ikke lade være, siger han.

Det samme istemmer hovedpersonen selv.

- Det har ikke været presset på den måde, at jeg føler, at jeg skal. Men jeg føler, at det er nødvendigt, siger Sissal og fortsætter:

- Det ved jeg, at det er, fordi jeg kender de sociale medier, og fordi jeg har fulgt med i Eurovision, inden jeg selv kom med i det.

Det er tydeligt, at de lande, der er favoritter i konkurrencen, får mere omtale, bemærker hun, og derfor må hun gøre sig selv bemærket.

- Jeg har fokuseret meget på de sociale medier og har været på overarbejde af samme årsag. Men det er også en stor del af, at jeg er blevet en stor fanfavorit, siger den færøskfødte sanger.

Hvis man skal sammenligne indsatsen med en valgkamp, kører Sissal en god en, lyder vurderingen fra journalist Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR.

- Hun er meget likeable hos de andre deltagere. Og det er jo ikke en valgkamp, som hr. og fru Georgien bemærker, når de skal stemme. Men det er bare et godt udgangspunkt, siger Ole Tøpholm og uddyber:

- Det giver bare lige det ekstra skud energi og selvtillid, når deltagerne føler sig hjemme, trygge og elskede. Så det giver ikke i sig selv ekstra point. Men når man lægger alting sammen, skulle det gerne give et eller andet.

37 lande stiller op i årets internationale melodigrandprix, så finalefeltet findes over to semifinaler.

Her er det udelukkende seerne, som bestemmer, hvem der går videre til den grande finale lørdag, og hvem der må forlade Basel i Schweiz uden muligheden for en sejr.

I den endelige finale har fagjuryen dog halvdelen at skulle have sagt i bedømmelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

FAKTA: En kræsen svamp

* Meldug er yderst vækstspecifik. Det vil sige, at det er en særlig form for meldug, der rammer æbletræer, og en anden form, der rammer for eksempel roser.

* Æblemeldug kan derfor ikke sprede sig til roser, og rosenmeldug kan ikke sprede sig til æbletræer.

* Meldug er kun i stand til at leve på levende planter og kan ikke som andre svampe vokse på eksempelvis dødt plantevæv.

* Varmt og tørt vejr stimulerer svampens dannelse af sporer og spredningen af dem. Der skal dog en høj luftfugtighed til, før sporerne er i stand til at spire.

Kilde: Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

Brems svampesygdommenes hærgen i haven

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du kan forhindre svampeangreb i at udvikle sig ved at finde havesaksen frem fra skuret netop nu, fortæller gartner med speciale i plantesygdomme.

Forårets tørre vejr gør det svært for svampesygdommene at trives i haven, men du kan godt støde på dem alligevel. Særligt, hvis du har æbletræer.

Det fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

- Meldug er en svamp, der overvintrer i grene og knopper, og de kan nu ses på æbletræernes skud som nogle små hvide spidser, siger han og råder til, at du finder havesaksen frem, hvis du spotter den mælkehvide svamp.

- Klip de ramte skud af. På den måde undgår du, at svampesporerne fra meldugsvampen spreder sig. Frugtavlerne går i øjeblikket rundt og laver netop disse beskæringer.

Hvis melduggen får frit spil til at udvikle sig, vil du senere på sommeren se mange flere blade og skud med hvide belægninger.

Sygdommen hæmmer væksten i æbletræet, og de frugter, der gror frem, udvikler en ru overflade, der kaldes for skrub.

- Når meldugsvampesporerne lander og spirer på æblerne, ødelægger de overhuden på æblerne, forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen.

Et andet sted i haven, hvor svampesygdommene har det med at slå ned, er i rosenbedet. Roserne kan som æbletræerne blive ramt af meldug, men også sygdommen stråleplet er udbredt.

Stråleplet viser sig som sorte pletter på bladene. Og her gælder samme råd som med æbletræerne: Fjern de ramte blade, så svampen ikke smitter videre.

Ifølge Magnus Gammelgaard Nielsen tegner det dog ikke til at blive et slemt år for roserne, fordi foråret indtil videre har været meget tørt.

Han understreger samtidig, at den bedste måde at undgå svampebefængte roser er ved at udvælge nogle sorter, der er modstandsdygtige over for sygdommene.

Derudover spiller det en væsentlig rolle, hvor rosenbedene er placeret i haven.

- Roser skal stå i fuld sol. På den måde bliver bladene tørret hurtigt, når det har regnet, og det gør det sværere for svampesygdomme at etablere sig i planterne, fordi svampesporerne trives i et fugtigt miljø, fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek