København, 07/05/2025 - 18:05
Minister afviser aktørers kommissionsønske efter kritik af PET-lov
Kritik af PET-lovforslag har "myter og misforståelser". Loven handler ikke om overvågning, siger minister.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) og regeringen har ingen "aktuelle planer" om at nedsætte, hvad ministeren kalder en privatlivskommission.
Det er ellers ønsket fra 25 organisationer, en række forskere og tre partier, der mener, at overvågningssamfundets omfang skal kortlægges.
Ønsket kommer i forbindelse med et lovforslag om en ny PET-lov, der ifølge kritikere vil give Politiets Efterretningstjeneste (PET) vidtgående og hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgere.
Den kritik afviser Peter Hummelgaard ligeledes.
Organisationerne og forskerne sendte onsdag et åbent brev til regeringen, hvor de advokerede for at sætte PET-loven i bero og nedsætte en uafhængig kommission.
De mener, at overvågningen af borgere i det offentlige rum har bevæget sig fra at være undtagelsen til at blive normen.
Efterfølgende lød samme toner fra Alternativet, Enhedslisten og Liberal Alliance, men justitsministeren afviser både en kommission og at skrue ned for lovtempoet.
- Regeringen har ikke for nuværende nogen aktuelle planer om at nedsætte en privatlivskommission.
- Jeg mener jo, at meget af den kritik, der er, er både velkendt og forventelig. Og den er helt legitim at fremkomme med, men til syvende og sidst handler det om politisk uenighed, siger Peter Hummelgaard.
Men justitsministeren ser også "myter og misforståelser" i kritikken af PET-loven.
- Det er simpelthen ikke rigtig, at det her udkast til en ny PET-lov skulle føre til øget overvågning.
- Enhver søgning rettet mod enkeltpersoner kommer til at foregå efter fuldstændig samme regler, som gælder i dag. PET får heller ikke adgang til nye typer af oplysninger, siger han.
Ifølge ministeren kan der være tale om en "bevidst" misforståelse af lovforslaget fra kritikere. Det vil han dog ikke "kloge sig på" yderligere, da han bliver bedt om at uddybe det.
Med den nye lov vil PET få adgang til at kunne indsamle og analysere tre typer af datasæt - heriblandt oplysninger fra offentligt tilgængelige kilder og fra danske forvaltningsmyndigheder.
Peter Hummelgaard mener, at der er tale om et analyseværktøj frem for overvågning.
Og det er strengt nødvendigt, at PET får adgang til de nye værktøjer, lyder det.
- Med den hastighed og de metoder, der hele tiden udvikler sig blandt vores fjender og modstandere, så vil PET uden de her værktøjer stå et ringere sted i morgen, hvis ikke vi giver dem den her mulighed for at behandle større sammenhængende datasæt.
- Og dermed vil det til syvende og sidst risikere at betyde en dårligere mulighed for at holde os allesammen trygge og sikre.
Justitsministeren ser derfor heller ikke et behov for at skrue ned for tempoet i lovbehandlingen, som partier også har ønsket.
Men han vil "i videst mulig omfang imødekomme" partier, der har behov for "yderligere dialog" om loven.
Lovforslaget står til at skulle førstebehandles 14. maj, og planen er at det skal vedtages inden sommerferien.
De tre kritiske partier har sent onsdag eftermiddag fået selskab i deres modstand mod PET-loven.
De Konservatives formand, Mona Juul, skriver på X, at partiet kommer til at stemme nej til lovforslaget.
/ritzau/