Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/01/2025 - 08:00

Snyd boomer på nettet: Forbrugernetværk ser ny tendens

Digitale svindlere lokker i stigende grad danskere i fælden gennem tillokkende reklamer på sociale medier, advarer Forbruger Europa.

Evgenia Novozhenina/Reuters

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Tøv en kende, inden du klikker på annoncer på sociale medier, der tilbyder dig at tage en sundhedstest eller lover at kunne regne ud, hvad din brugte bil er værd.

Den europæiske forbrugermyndighed, Forbruger Europa, modtog i 2024 over fire gange så mange sager om digital svindel sammenlignet med året før.

Og en stor del af henvendelserne vedrører danske forbrugere, der bliver snydt online netop via den slags lokkende reklamer.

- Der reklameres typisk for noget, der normalt ikke koster noget. Derfor har forbrugeren paraderne nede, fortæller Lars Arent, der er direktør for Forbruger Europa.

Svindlernes trick går på at tilbyde en tjeneste, som ser gratis ud. Med meget lille skrift et sted på siden står der dog, at tjenesten koster et vist beløb af bruge.

Efterfølgende sender de kriminelle dig e-mails, hvor de afkræver dig betaling og truer med inkasso, hvis ikke du punger ud.

- Der er ingen tvivl om, at det er en god forretning. Der er mange mennesker, der reagerer på truslerne og altså ender med at betale penge til nogle, der på ingen måde har ret til dem, lyder det fra Lars Arent.

Han understreger, at det er i strid med reglerne ikke at gøre det soleklart for dig som forbruger, at en bestemt tjeneste koster penge.

- Forbrugerlovgivningen er netop skruet sådan sammen, at forbrugeren ikke skal læse alt muligt, der står med småt, siger Forbruger Europa-direktøren og fortsætter:

- Beder man forbrugerne om penge, skal det være hundrede procent tydeligt for dem.

Har du først betalt, er det dog ufatteligt svært at få dine penge tilbage igen, og derfor er forebyggelse den bedste vej frem, mener Lars Arent.

Hans bedste råd er altid at tjekke op på den virksomhed, der tilbyder den gratis tjeneste, der reklameres for, inden du gør brug af den.

- Med alle dem, vi har hjulpet, ved vi, at hvis de på forhånd havde tjekket google-anmeldelser eller Trustpilot, så ville de have set advarsler fra andre, der var gået i fælden. Derfor er det at tjekke diverse anmeldelsestjenester den bedste hjælp, siger Lars Arent.

Er du så uheldig at havne i en fælde, opfordrer han også dig til at råbe op om det - både via brugeranmeldelsessider og eventuelt ved at kontakte forbrugerombudsmanden.

Lars Arent gør dog klart, at den digitale svindel er svær at komme til livs. Hver gang en skummel hjemmeside bliver lukket ned, går der nemlig sjældent længe, før en ny en popper op.

/ritzau fokus/

København, 20/01/2025 - 10:33

DR-stjerne er vært for årets Robert-uddeling

Skuespiller Nicolai Jørgensen har erfaring med at stå på scenen som prismodtager ved Robert Prisen. I år står han i spidsen for showet.

Inden vinteren går på hæld, skal den danske filmscene hædres, når årets uddeling af Robert Prisen løber af stablen.

I år bliver det skuespilleren Nicolai Jørgensen, der kommer til at styre slagets gang.

Det oplyser Robert Prisen i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget beæret over at få lov til at stå ved roret, når Robert Prisen for 41. gang skal uddeles. At modtage en Robert-statuette er et kæmpe skulderklap; en anerkendelse, der giver en mod og blod på tanden til at fortsætte - selv i disse kriseramte tider.

- Og så håber jeg, at efterfesten bliver god, så 1000 mennesker ikke behøver at tage på bar, siger den 34-årige skuespiller.

Når han den 1. februar skal være vært for Robert Prisen, bliver det ikke første gang, han stifter bekendtskab med at stå på showets scene.

I 2023 modtog den fynske skuespiller Robert Prisen for årets mandlige birolle som Frans i DR-serien "Carmen Curlers".

Han er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København og kendt fra DR-serien "Doggystyle" og "Dag & nat" på TV 2.

På det store lærred har han medvirket i filmene "Viktor mod verden" og "Hygge!".

Når Robert-priserne uddeles, er det filmbranchen selv, der uddeler dem. Der uddeles også priser i en række tv-kategorier.

Det er medlemmerne af Danmarks Filmakademi, der alene vurderer, hvilke film, tv-serier og fagfolk, der skal nomineres i alle kategorier.

Det er også dem, der i sidste ende stemmer om, hvem der skal modtage priserne.

Årets uddeling løber af stablen 1. februar på Tivoli Hotel & Congress Center i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/01/2025 - 08:00

Musiker bliver ny morgenvært på populært program

Rikke Ravn har tidligere haft sit eget program på P4 Syd og siden været tilknyttet landsdækkende P4-programmer. Nu skifter hun til Classic FM.

En ny stemme er klar til at vække lytterne på Classic FM fra onsdag 22. januar.

Musikeren Rikke Ravn, der er en del af countrybandet Glimtvis, skal sende radio i de tidlige timer i programmet "Den dejligste morgen" frem til klokken 10 om formiddagen.

Det annoncerer JFM - Jysk Fynske Medier - i en pressemeddelelse.

- Primært er jeg jo musiker og sangskriver. Det er en stor del af mig, så det er også en stor del af mit radio-jeg, siger Rikke Ravn i pressemeddelelsen.

- Det vigtigste for mig er alle de følelser, fornemmelser og tanker, som dukker op, når man hører et nummer, man kender. Måske er man vokset op med en bestemt sang eller har danset til den i sin ungdom. Den følelse må man gerne få igen, når sangen bliver spillet på Classic FM.

Rikke Ravn har tidligere arbejdet på Radio Charlie i Varde og haft sit eget program på P4 Syd og siden været tilknyttet landsdækkende P4-programmer, hvor hun er trådt ind som vikar fra tid til anden.

Så hun er rutineret i radio.

- Lytterne kan forvente at blive fulgt godt på vej af én, der tager musikken seriøst. Med en vært, der giver lidt af sig selv, uden at det bliver alt for hurtigt og popsmart, siger hun videre i pressemeddelelsen.

- Classic FM er jo en musikradio, så det kommer til at handle meget om musikken og om at skabe en god stemning om morgenen. Og jeg kommer selvfølgelig til at fortælle små røverhistorier om de 80'er- og 90'er-hits, vi spiller, tilføjer hun.

Ved siden af radiojobbene er Rikke Ravn uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium og har i mere end 20 år levet af at undervise og spille musik.

Og det fortsætter hun med, samtidig med at hun tiltræder i sit nye job.

- Jeg har været virkelig syg med stress før, så jeg ved, hvordan det føles og er meget bevidst om at mærke efter, siger hun videre i pressemeddelelsen.

- Efter den omgang besluttede jeg mig for, at alt hvad jeg laver, skal være noget, jeg synes, er fedt, og som gør mig glad. Og det gør både musikken og jobbet på Classic FM.

Efter Rikke Ravn har sendt fra klokken 06.00 til 10.00, overtager Henrik Dalgaard mikrofonen. Han er også ny vært på Classic FM.

Kenny Jensen og Dan Rachlin fortsætter på kanalen, hvor de sender fra henholdsvis klokken 14.00 til 17.00 og klokken 17.00 til 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/01/2025 - 09:00

FAKTA: Sørg for at tage problemerne i opløbet

* Hvis du og din partner oplever tegn på, at der er problemer i jeres forhold, er det en god idé at tage problemerne i opløbet.

* Derved kan I nemlig forsøge at tage hånd om problemerne, inden de potentielt udvikler sig til en krise, og I eventuelt beslutter jer for at gå fra hinanden.

* Det betyder, at både du og din partner skal tage det alvorligt, hvis for eksempel den ene part italesætter, at der er behov for forandring.

* Her kan I forsøge at tale om problemerne ved at være nysgerrige på, hvordan den anden har det - og årsagerne hertil. Ser I et behov for det, kan I også opsøge professionel hjælp. 

Kilde: parterapeut og sexolog Ditte Winkel.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/01/2025 - 09:00

Januarkrise? Det kan I gøre for parforholdet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I årets første måned oplever en parterapeut og en chefpsykolog at få mange henvendelser om problemer i parforholdet. Få deres råd til, hvad I kan gøre.

For flere par begynder det nye år ikke så idyllisk, som de kunne drømme om.

I hvert fald får parterapeut og sexolog Ditte Winkel særligt mange henvendelser i januar fra personer, der kæmper med parforholdet.

Men selv om problemerne kan betegnes som en januarkrise, begrænser de sig ikke til årets første måned, forklarer hun.

- Oftest har den ene part forud for krisen været ulykkelig over lang tid.

- Så har problemerne akkumuleret, og julehøjtiden har været en form for milepæl, der skulle krydses, inden man har sagt til sin partner, at det ikke skal være os to længere. Og så er det, at alle de her henvendelser lander i indbakken, siger parterapeuten.

Det behøver dog ikke ende med, at I går hver til sit. I første omgang kan I forsøge at arbejde på forholdet.

Her er det afgørende, at I begge erkender, at jeres relation er præget af udfordringer.

- Hvis den ene part råber vagt i gevær, er det vigtigt, at den anden part er lydhør og synes, at krisen er noget, der skal arbejdes med, siger Ditte Winkel.

Når I har erkendt problemet, kan I konkret begynde at arbejde på relationen. Og I kan tale med hinanden om problemerne.

Først er det dog godt at få de ydre rammer for samtalerne på plads.

I skal finde ud af, hvad I hver især gerne vil bidrage med i samtalerne og ønsker af hinanden, forklarer Ditte Winkel.

- Få styr på, hvad det vil sige at have en god samtale. Snak om: "Hvad kunne du bruge fra mig?", "hvordan kan jeg være den lytter, du fortjener?", "er der noget, jeg skal holde igen med eller gøre mere af?".

Når I herefter tager de svære emner op, er det også vigtigt, at I begge er nysgerrige på at forstå, hvordan den anden har det.

Stil hinanden hv-spørgsmål, lyder rådet fra Ditte Winkel. Spørg, hvordan den anden har det, og hvad det kommer af. Find også ud af, hvad I hver især konkret synes, at problemerne består af.

- Mange gange kan vi godt have den opfattelse, at vi ved, hvad den anden mener. Men det gør vi ikke. Og samtalerne skal vedligeholdes, for der dukker hele tiden noget nyt op, der skal vendes, siger parterapeuten.

Hun er ikke alene om at få henvendelser fra par, hvis forhold er i krise.

Også Jacob Vindbjerg Nissen, som er chefpsykolog i Falck, fortæller om øgede forespørgsler om professionel hjælp.

Han anbefaler ligeledes, at I erkender, at forholdet har problemer, og at I er oprigtigt nysgerrige på, hvordan den anden har det.

Derudover råder chefpsykologen til, at I reelt bruger tid sammen.

- Det kan være, man bruger tid sammen om morgenen, inden børnene står op, eller går en tur sammen, efter at man har fået fri.

- Det gør, at man får prioriteret hinanden. Og man er sammen om noget, hvilket øger chancen for at styrke tosomheden, siger Jacob Vindbjerg Nissen.

Han erkender samtidig, at det kan være svært at føre de nye vaner ud i livet. En god start til at komme i gang kan være, at I laver klare aftaler om, hvad I skal sammen - om det er at gå en tur eller tale sammen om jeres problemer.

- Nogle gange skal vi forpligte hinanden til at gøre noget nyt. Her kan det være godt at være meget konkret - også kalendermæssigt, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek