Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/02/2024 - 10:11

Brug ost til at løfte de grønne retter til det næste niveau

Sig havarti til blomkålen, og vupti har du en lækker grøn ret, der emmer af umami, fortæller kok og ostekender.

David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Smager din grøntsagsgryde lidt tamt, findes redningen måske på ostehylden i køleskabet.

Ost rummer nemlig en række egenskaber, som nemt løfter vegetarmåltidet til nye højder. Det fortæller Rasmus Holmgård, der er gastronomisk og ostefaglig konsulent hos blandt andet Mejeriforeningen.

- Ost har en evne til at binde maden sammen og til at give en cremet mundfornemmelse. Men det vigtigste ved ostens bidrag er grundsmagen umami, siger han.

Umami forbindes ofte med kød, men smagen findes også i for eksempel svampe og altså også ost. I det hele taget supplerer ost med det, som grøntsagerne mangler, lyder det fra Rasmus Holmgård:

- Grøntsagerne har ikke så meget salt eller fedt. De har heller ikke supermeget protein. Men det er alt sammen noget, som osten har meget af, og derfor kan den øge smagsintensiteten. Og der skal ikke ret meget ost til for at få kålen eller broccolien til at smage af temmelig meget mere.

Også kok Anders Kuk Kristensen, der ejer restauranten Ghrelin i Aarhus, er begejstret for at bruge ost i det grønne køkken.

- Langt hen ad vejen kan ost bruges som erstatning for andre mælkeprodukter. Du kan smage til med ost i stedet for smør eller fløde. Du kan også stege grøntsagerne i den olie, der kommer fra osten, når du varmer den op, fortæller han.

Ved at bruge ost i stedet for fløde eller smør tilfører du din ret en større smagsvariation, forklarer Anders Kuk Kristensen. Han anbefaler også, at du bruger ost til at tykne supper og saucer med.

- Det får ikke nødvendigvis din suppe til at smage af ost, men det kan hurtigt give den en note, der lige gør, at for eksempel græskarsuppen får lidt ekstra dybde i smagen.

Især hårde og modne oste som for eksempel parmesan er velegnede til at bruge i madlavningen, men du kan også sagtens bruge en ganske almindelig flødehavarti.

Anders Kuk Kristensen holder selv af en simpel ret, hvor han river en god klump havarti ud over dampet blomkål, som han til sidst topper med sort peber og ristede nødder.

- Den fedtprocent, der er i havartien, matcher flot med blomkålens bløde tekstur og de brunede noter fra de ristede nødder, siger han.

Helt klassisk kan ost også bruges til at gratinere diverse grøntsagsretter. Du kan for eksempel lave en bechamelsauce, hvor du tilsætter en hård, modnet ost. Hæld saucen hen over grøntsagerne, og lad den gratinere i ovnen.

- De her hvide saucer med ost gør sig godt med rigtig mange slags grøntsager, siger Anders Kuk Kristensen, der opfordrer dig til at eksperimentere med, hvilke oste du bruger i madlavningen.

For eksempel kan mozzarella nemt erstattes med havarti i en spinattærte.

- Bare fordi der står feta eller ricotta i en opskrift, betyder det ikke, at du ikke kan bruge den ost, du lige har ved hånden, siger han.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek