10/04/2025 - 08:00
Sukkermængden i frugtsnacks svarer til at servere Matador Mix
Du skal ikke servere tørret frugt i håb om, at det er en mindre sukkersyndig snack. Men der kan være andre fordele ved valget.
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Barnet får en figenstang eller en minipakke med rosiner. Og du stiller selv lækkersulten med en dadelkugle. Med snacks i form af naturlige sager er den gode samvittighed sikret - eller hvad?
Helt så simpelt er det desværre ikke, fortæller Vibeke Lund, som er professionsbachelor i human ernæring og medforfatter til "Sukkersheriffen - få styr på familiens sukkervaner".
- Det, man skal vide, er, at sukkerkoncentration i en tørret figen eller dadel er lige så højt som i Matador Mix, siger Vibeke Lund og tilføjer:
- I tørret frugt er der til gengæld vitaminer, mineraler og kostfibre. Det er svært at finde i Matador Mix. Så på den måde er det et sundere alternativ.
Lars Ove Dragsted, som er professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet, er ikke lige så skeptisk over for frugtstænger, rosinpakker og anden tørret frugt.
- At du tager vandet væk fra frugten, gør den ikke meget mindre sund, så tørret frugt er stadig fuld af fibre. Men du har koncentreret frugten, og derfor er sukkermængden også meget højere per gram af varen, siger Lars Ove Dragsted.
På grund af det høje sukkerindhold får tørret frugt blodsukkerniveauet til at stige drastisk - og dratte brat ned igen. Og derfor bliver du også sulten igen meget hurtigt.
Derfor råder Vibeke Lund til at kombinere tørret frugt med en blodsukkervenlig makker i form af fuldkorn.
Det kan for eksempel være figenpålæg på rugbrød.
- Så får man et hurtigt løft af blodsukkeret, men det falder ikke hurtigt igen. Rosiner oven på havregryn eller havregrød er også fint. Så får du lidt sødt, og fuldkorn stabiliserer dit blodsukker, forklarer hun.
Fordelen ved at holde blodsukkeret stabilt er, at det helt generelt holder dig i balance. Du bliver ikke pludselig megasulten, og dit humør og dine følelser svinger heller ikke ukontrolleret.
- Et blodsukkerniveau med kun små udsving er godt for krop og sjæl. Livet er mere behageligt - også for ens omgivelser - når blodsukkeret er mere stabilt.
- Når vi har et blodsukker omkring normalen, tænker vi på alt muligt andet end mad, fortæller Vibeke Lund.
Tørret frugt kan indeholde op til seks gange mere sukker end almindelig frisk frugt.
Så et skift, der ligger lige til højrebenet, er ifølge både professor Lars Ove Dragsted og professionsbachelor i human ernæring Vibeke Lund at bytte de tørrede lækkerier ud med friske.
- Bananskiver på havregrynene er virkelig lækkert. Og måske tilsat nogle nødder og mandler. Et stykke rugbrød med banan er også et hit, siger Vibeke Lund.
/ritzau fokus/