København, 02/09/2024 - 09:00
Bearbejd dit empty nest-syndrom
Det kan være svært, når barnet flytter hjemmefra. Husk at klappe dig selv på skulderen over, hvad du har formået som forælder, lyder et af rådene.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du kæmpede med at holde tårerne tilbage, da du første gang afleverede junior i vuggestuen.
Nu er flyttekasserne sat ud i bilen, og det næste, du hører, er et "farvel, vi ses". Tilbage står du og forsøger endnu en gang at undgå, at øjnene løber i vand.
Oplever du også det såkaldte empty nest-syndrom, når barnet er fløjet fra reden, er du langtfra alene. På dansk kan det oversættes til den tilstand, der opstår, når reden er blevet tom.
Psykolog Heidi Agerkvist, der blandt andet er specialiseret i forældreskabet, møder klienter, som kæmper med svære følelser, efter at et barn er flyttet hjemmefra.
- Der opstår ofte en samling af følelser som forvirring, ked af det-hed, meningsløshed og identitetstab krydset med en vis portion skam over at have det sådan. For i sin fornuft ved man godt, at den dag kommer på et tidspunkt, siger hun og understreger, at der ikke er tale om en diagnose.
Derudover er der først tale om syndromet, hvis de svære følelser bider sig fast og ikke alene viser sig lige efter flytningen.
Vil du forsøge at bearbejde dit empty nest-syndrom, råder psykologen til, at du giver dig selv plads til at være ked af det.
Der kan nemlig være tale om en form for livskrise, hvor det, der før har givet mening i tilværelsen, ikke længere gør det. Og nu skal du til at finde en ny mening.
- Der er et slags tomrum, hvor man ikke helt ved, hvad man skal stille op, og man kan godt blive lidt forvirret.
- Men hvis man tør blive i det, vil der oftest vise sig en ny mening. Det kan tage lidt tid, men det skal nok komme, siger Heidi Agerkvist.
Har du en partner, råder hun til, at I bruger hinanden.
Her kan du åbne op om, at du har det svært og måske har brug for at græde ud.
Generelt opfordrer Heidi Agerkvist til, at du ud over din partner for eksempel snakker med en kollega eller ven, der forsøger at sætte sig ind i dine følelser.
Derudover er det en god idé, at du dyrker dit sociale liv.
- Forskning om trivsel viser, at relationer har stor betydning. Så når man står der og er blevet lidt forvirret og måske føler sig forladt, kan man række ud i sit netværk og være sammen med andre mennesker.
- Det er vi skabt til. Så det er en god genvej til trivsel, siger psykologen.
Endelig kan du også forsøge at se dit barns flytning som noget positivt.
På den måde ærer du den opgave, du har udført som forælder.
- Man kan sige til sig selv: "Jeg har formået at give barnet så meget godt med sig, at vedkommende er i stand til at tage hul på sit eget liv. Og det kan jeg godt være stolt af og klappe mig selv på skulderen over", siger Heidi Agerkvist.
Det kan også være, at du får mulighed for at kaste dig ud i noget, som du ikke havde tid til, da der skulle køres til håndbold og hentes fra fester.
Her understreger psykologen, at du ikke skal se det, som at du forsøger at erstatte dit nu tidligere hjemmeboende barn, men i stedet, at du giver dig selv lov til at fylde noget nyt indhold ind i dit liv.
/ritzau fokus/