Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/03/2023 - 07:00

Mænd har stadig større pensionsformuer: Det kan du gøre som kvinde

En god pensionsopsparing kræver planlægning og opmærksomhed gennem hele livet. Kvinder har stadig mindre pensionsformuer end mænd, men gabet kan gøres mindre.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Det er stadig mænd, der i gennemsnit har den største pensionsformue.

Men kvinderne er med små skridt begyndt at hale ind på mændene. Det viser de seneste tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

I 2021 var mændenes gennemsnitlige pensionsformue 24 procent højere end kvindernes for de 25- til 29-årige. Men for de 30- til 39-årige var forskellen godt ni procentpoint mindre.

Derfra øges mændenes formuer igen med alderen.

- Der er altså stadig et stort gab. Mænd og kvinders lønforskelle bliver selvfølgelig også afspejlet i formuerne, siger Karina Ransby, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

- Vi anbefaler, at man skal have omkring 70-80 procent af sin løn i pension. Med en lavere løn skal man derfor typisk også spare det mindre op i pension i kroner og øre for at opretholde den samme levestandard.

Der sker ændringer i vores samfund som for eksempel øremærket barsel, der gør, at mændenes og kvindernes økonomi på sigt vil nærme sig hinanden mere.

Store bevægelser i uddannelsesmønstrene vil på sigt også give større pensionsformuer for kvinderne.

Men som kvinde kan du selv gøre yderligere nu og her for at sikre, at din pensionsformue ikke kommer for langt bagud.

- Det første, man skal gøre, er at logge ind på pensionsinfo.dk for at se, hvor meget man kan forvente at få udbetalt som pensionist. Der er en prognose. Og så kan man vurdere, om beløbet er tilstrækkeligt i forhold til ens løn, siger hun.

Du bør tænke over, hvilket liv du gerne vil have, når du går på pension.

Hvis du gerne vil rejse meget i dine første år som pensionist, kan det være, at du skal spare flere penge op, som du kan bruge til rejser og oplevelser.

Det kan også være, at du gerne vil trække dig før tid. Så skal du bruge penge i længere tid, og du indbetaler i kortere tid.

- Det er dyrt at trække sig før tid, så det skal man have planlagt, siger Karina Ransby.

Viser det sig, at du ikke har sparet nok op i forhold til anbefalingen på de 70-80 procent og dine egne ønsker, så har du forskellige muligheder.

En af dem er at overveje, om du skal indbetale mere til din pension.

- Hvis man for eksempel arbejder deltid eller er selvstændig, skal man være ekstra meget opmærksom på sin pension, siger Karina Ransby.

Det er bedst at begynde med at indbetale til pension så tidligt som muligt, fordi man så kan få glæde af renters rente-effekten.

En anden mulighed er at tænke over sin risikoprofil, siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Det har selvfølgelig betydning, hvor meget man indbetaler til sin pension, men en anden vigtig faktor er, hvordan pengene bliver investeret undervejs, siger hun.

Hun understreger, at man kun skal vælge en højere risikoprofil, hvis man kan holde ro i maven, når investeringerne går den anden vej.

- Men især når investeringen er langsigtet, skal man også kende konsekvenserne ved at vælge en lavere risikoprofil, siger hun.

Og hvis du er gift, foreslår hun, at I aftaler i en ægtepagt, at I også skal dele pensionsformuer ved en eventuel skilsmisse.

- Der er alligevel en del danskere, som i løbet af deres liv gennemgår en skilsmisse. Og udgangspunktet er altså, at pensionsformuer ikke bliver delt, siger Camilla Schjølin Poulsen.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek