Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

15/04/2023 - 08:00

Planter med hjem fra ferie? Det skal du huske

Når du importerer planter fra udlandet, risikerer du at bringe den danske natur i fare. Her får du styr på reglerne.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Når du rejser på ferie til fjerne himmelstrøg, kan du nemt støde på eksotiske planter, som det kan være fristende at tage med hjem som en grøn souvenir.

Men det skal du være varsom med.

Du risikerer nemlig at tage skadelige insekter, svampe, bakterier og virus - såkaldte karantæneskadegørere - med hjem.

Det forklarer Kristine Riskær, som er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

- På grund af den øgede globale handel og rejseaktivitet sammenholdt med klimaforandringerne, er der flere karantæneskadegørere på planter, som risikerer at etablere sig i Danmark, siger hun.

De mulige konsekvenser ved at lukke uønskede skadegørere ind er store.

- Det er noget, som kan gøre voldsom skade på vores planteproduktion, vores natur og i værste fald vores fødevareproduktion, lyder det.

På grund af risiciene forbundet med at indføre planter lyder rådet fra Kristine Riskær og Landbrugsstyrelsen, at man helt lader være med at tage planter med hjem.

- Vi anbefaler det samme både inden for og uden for EU: Lad være med at flytte rundt på planterne.

- Planter skal blive, hvor de er. Man skal kigge på dem og nyde dem, hvor de er, og lade være med at tage dem med hjem. Der er ingen grund til at løbe den risiko, siger hun.

Hvis du alligevel ønsker at tage en interessant kaktus, en spændende orkidé eller lignende med hjem fra rejsen, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Rejser du til Danmark fra et land uden for EU, er reglerne skrappe.

Du kan nemlig ikke rejse ind i EU med hverken frø, planter, formeringsmateriale, blomster, frugter eller grøntsager, uden at de har et officielt plantesundhedscertifikat, forklarer Kristine Riskær.

Certifikatet er dog til at få fat i.

- Men man skal virkelig ville det. Det er omstændigt at få sådan et certifikat, fordi man skal have det pågældende lands plantesundhedsmyndighed til at udstede det, siger Kristine Riskær.

Foruden processen med at få udstedt certifikatet skal man også anmelde indførslen til Landbrugsstyrelsen samt betale et gebyr i importkontrollen.

Nogle vil måske tro, at der er en bagatelgrænse for private, hvis du for eksempel bare vil indføre en enkelt plante eller nogle frø, du selv har samlet.

Men sådan forholder det sig ikke, forklarer Kristine Riskær. Du skal stadig have et certifikat.

Derudover tjekker Toldstyrelsen bagage for plantemateriale, når man rejser ind i Danmark.

Hvis du derimod rejser til Danmark fra et EU-land, slipper du ind uden certifikat og gebyr. Her kan du formelt frit medbringe planter og planteprodukter, selv om Landbrugsstyrelsen anbefaler, at man undgår at flytte rundt på planterne.

/ritzau fokus/

København, 03/07/2025 - 08:00

Dansk stjerneskuespiller: Venner bliver sværere og sværere at få

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Rasmus Bjerg er aktuel i ny børnefilm om venskab, og hans første venskaber er noget, han stadig værner om.

Snart vækkes de klassiske fortællinger fra Lotte & Totte-bøgerne til live på biograflærredet i en ny animationsfilm. Det sker, fem årtier efter at svenske Gunilla Woldes originale billedbøger udkom.

Og den filmiske genrejsning af fortællingerne hjælpes på vej af velkendte stemmer.

En af dem er den 48-årige skuespiller og multikunstner Rasmus Bjerg, der lægger stemme til Lottes far i animationsfilmen.

- Jeg kan huske, at mine børn havde bøgerne som små, så jeg har læst dem. Det er nogle sjove fortællinger.

Han mener, at bøgerne og deres univers har vist sit værd, og derfor ville han gerne bidrage til den cinematiske fortælling, der går under titlen "Lotte og Totte - Min første ven".

For Rasmus Bjerg betyder de venskaber, man skaber i de spæde år, en hel del, og derfor er det vigtig at holde fast i dem.

- Venner bliver sværere og sværere at få, jo mere årene går.

- Jeg er i et meget udadvendt og socialt fag, hvor man får mange bekendte. Man kommer tæt på hinanden, og det handler om følelser og tilstedevær, men det kræver også, at man sætter sig selv på spil og ofrer noget, siger han.

Det kan være svært at gøre, når livet bare kører, og det er et spørgsmål om, hvor meget man kan rumme i sit liv, forklarer skuespilleren.

- Jeg er måske mere introvert end andre mennesker. Der skal mere til, for at jeg overgiver mig og investerer det, jeg tror, at det kræver, siger han.

Så selv om han ikke betragter sig som introvert i ordets gængse forstand, har han alligevel en tilbageholdenhed, med hensyn til hvad han deler af sig selv over for nye bekendtskaber.

Vennerne fra gamle dage har han en anden naturlig forbundethed med.

- De er jo med til at forme en. De bliver et lydtapet, man er vokset op med. Man oplever mange ting for første gang sammen - hele det jomfruelige i at vokse op.

- Jeg kan huske en af mine kammerater, som jeg lærte at cykle med. Det var også ham, jeg var fuld med for første gang, og ham, jeg talte om piger med for første gang. Man ved jo, at hvis lokummet brænder, så har du en, som er der for dig. Man har et sikkerhedsnet, siger skuespilleren.

Det er ikke hver dag, at han ses ikke med barndomskammeraterne fra Kolding, men han værner stadig om dem. De venskaber betyder rigtig meget i forhold til de nyere, man får igennem arbejde.

Allerede som barn værnede han om sine tætte venskaber - blandt andet med sin første ven.

- Jeg har en ven, der hedder Ulrik. Vi blev født med få måneders mellemrum. Han flyttede til Sjælland, da vi var børn, men vi holdt stadig kontakten og holdt ferie hos hinanden.

- Så vi gjorde noget selv for at holde det kørende. Det blev lidt eksklusivt at have en ven, der boede langt væk, siger han.

En af hans venner bor stadig i den by, hvor de voksede op, så Rasmus Bjerg har en tradition med at besøge ham hver lillejuleaften.

- Der kan gå et år, før jeg ser ham igen, men tyngden ligger i, at man ved, at man kan vende tilbage, fortæller Rasmus Bjerg.

"Lotte og Totte - Min første ven", der handler om de to børns spirende venskab, rammer de danske biografer torsdag 3. juli.

Ud over Rasmus Bjerg udgøres rollelisten til karakterernes stemmer også af navne som Mia Lyhne og Bodil Jørgensen.

Derudover har sangeren Malte Ebert skrevet en godnatsang, der er med i filmen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Lima, 03/07/2025 - 05:00

Lægeklinik får millionbøde for læk af Shakiras lægejournal

Mpi04/Ritzau Scanpix

Mavesygdom førte i februar til, at Shakira måtte aflyse koncert på turné. Popstjernen måtte dengang indlægges.

En lægeklinik i Peru, der behandlede den colombianske popstjerne Shakira for en mavesygdom i februar, er blevet tildelt en bøde.

Det oplyser lokale sundhedsmyndigheder i Peru onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Årsagen er, at popstjernens lægejournal blev lækket efter behandlingen på klinikken.

Den 48-årige popstjerne aflyste i februar en koncert i den peruanske hovedstad, Lima. Koncerten var en del af verdensturnéen "Las mujeres ya no Lloran" (kvinder græder ikke længere, red.).

Årsagen til aflysningen var mavesmerter som følge af en uspecificeret mavesygdom, der måtte behandles på lægeklinikken Dalgado Auna i Lima.

Kort efter Shakiras indlæggelse begyndte hendes lægejournal at dukke op på sociale medier.

Det vakte harme blandt hendes fans, ligesom der blev indledt en undersøgelse af lækket.

Lægeklinikken oplyste på det tidspunkt, at den var i gang med at undersøge, hvad den kaldte en alvorlig etisk overtrædelse af klinikkens adfærdskodeks og regler for behandling af personoplysninger.

Det er de lokale sundhedsmyndigheder i Peru, der har pålagt lægeklinikken en bøde for lækket. Bøden lyder på 190.000 dollar - hvilket svarer til 1,2 millioner danske kroner.

"Las mujeres ya no Lloran" er Shakiras første verdensturné i syv år. Turnéen er fortsat i gang og deler navn med hendes seneste album, der udkom i 2024.

Albummet handler blandt andet Shakiras meget omdiskuterede brud med den spanske fodboldspiller Gerard Piqué i 2022.

Shakiras karriere startede, da hun var 13 år. Her udkom hun med albummet "Magia. I 2001 fik hun sit internationale gennembrud med albummet "Laundry Service".

Siden er det blevet til en række hits for den colombianske sanger, der blandt andet står bag numre som "Hips Don't Lie", "Whenever, Wherever" og "Waka Waka".

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

, 03/07/2025 - 08:00

FAKTA: Sådan tager du stilling til organdonation

* Der er tre juridisk gyldige måder at tage stilling til organdonation. Du kan registrere dig i Organdonorregistret på sundhed.dk, du kan udfylde og bære et donorkort, eller du kan fortælle dine nærmeste om dit valg.

* Hvis du vil sige ja til at donere dine organer til transplantation, skal du vælge, om du vil give fuld eller begrænset tilladelse til at donere dine organer. Fuld tilladelse betyder, at alle dine organer må bruges til transplantation. Begrænset tilladelse betyder, at det kun er de organer, du har sat kryds ved, der må bruges til transplantation.

* Du skal også krydse af, om du giver tilladelse til transplantation og forskning eller udelukkende til transplantation.

* Ønsker du, at din familie skal have det sidste ord, har du mulighed for at vælge det i din registrering. I så fald skal du også sætte kryds i "pårørendes accept".

Kilder: organdonation.dk, sst.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/07/2025 - 08:00

Alle er nu tilmeldt Organdonorregisteret: Se hvad det betyder for dig

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Rekordmange har været inde at tage stilling til organdonation, efter at den nye samtykkemodel trådte i kraft. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål.

Fra 1. juni blev alle danskere over 18 år med et trylleslag tilmeldt Organdonorregisteret. Det skyldes en ny samtykkemodel for organdonation, som netop er trådt i kraft.

Dermed er alle myndige personer automatisk registreret i Organdonorregisteret med status "fuld tilladelse - ikke bekræftet". Men hvad betyder det i praksis?

Det er et spørgsmål, de møder hos Dansk Center for Organdonation.

- Mange danskere spørger, hvad den nye samtykkemodel konkret betyder for dem - og om de automatisk er organdonorer nu. Det korte svar er nej: Man skal stadig tage aktivt stilling, siger Helle Haubro Andersen, der er centerleder i Dansk Center for Organdonation.

Og skal du kun vide én ting om den nye samtykkemodel, er det altså ifølge Helle Haubro Hansen, at du fortsat skal ind og træffe et aktivt valg.

- Med den nye samtykkemodel er alle danskere over 18 år tilmeldt Organdonorregistret, men tilmeldingen er først gyldig, når man har bekræftet den, siger hun og tilføjer:

- I Organdonorregistret kan man give fuld eller begrænset tilladelse, overlade beslutningen til sine pårørende eller nedlægge forbud.

Giver du begrænset tilladelse, kan du selv angive, hvilke organer der må doneres i tilfælde af din død.

Du kan be- eller afkræfte din tilmelding til Organdonorregistret på sundhed.dk.

Det er også juridisk gyldigt at udfylde og bære et donorkort eller at fortælle sine nærmeste om ens valg.

Andre spørgsmål, de ofte møder hos Dansk Center for Organdonation, er, hvad der sker, hvis man ikke tager stilling, og hvordan man kan ændre eller fortryde sin registrering.

Mange er også interesserede i, hvad deres pårørendes rolle er, hvis de selv ikke har taget stilling, siger hun.

- Har man ikke taget stilling, vil de nærmeste pårørende blive bedt om at tage stilling, hvis man dør og organdonation er en mulighed, forklarer Helle Haubro Andersen.

I perioden fra 1. til 15. juni har rekordmange været inde for at tage stilling til organdonation for første gang. Det gælder over 186.000 personer, og det er flere end i nogen måned tidligere. Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

- I forbindelse med at den nye samtykkemodel er trådt i kraft, har der været ekstra fokus på organdonation - både gennem kampagner og i medierne.
Samtidig har Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendt et brev til alle danskere over 18 år, der endnu ikke har taget stilling. Det har haft tydelig effekt, siger Helle Haubro Andersen.

Alle over 15 år kan tage stilling til organdonation. Det er dog kun personer over 18 år, der automatisk registreres med statussen "fuld tilladelse - ikke bekræftet".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek