03/07/2025 - 08:00
Alle er nu tilmeldt Organdonorregisteret: Se hvad det betyder for dig
Rekordmange har været inde at tage stilling til organdonation, efter at den nye samtykkemodel trådte i kraft. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål.
Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Fra 1. juni blev alle danskere over 18 år med et trylleslag tilmeldt Organdonorregisteret. Det skyldes en ny samtykkemodel for organdonation, som netop er trådt i kraft.
Dermed er alle myndige personer automatisk registreret i Organdonorregisteret med status "fuld tilladelse - ikke bekræftet". Men hvad betyder det i praksis?
Det er et spørgsmål, de møder hos Dansk Center for Organdonation.
- Mange danskere spørger, hvad den nye samtykkemodel konkret betyder for dem - og om de automatisk er organdonorer nu. Det korte svar er nej: Man skal stadig tage aktivt stilling, siger Helle Haubro Andersen, der er centerleder i Dansk Center for Organdonation.
Og skal du kun vide én ting om den nye samtykkemodel, er det altså ifølge Helle Haubro Hansen, at du fortsat skal ind og træffe et aktivt valg.
- Med den nye samtykkemodel er alle danskere over 18 år tilmeldt Organdonorregistret, men tilmeldingen er først gyldig, når man har bekræftet den, siger hun og tilføjer:
- I Organdonorregistret kan man give fuld eller begrænset tilladelse, overlade beslutningen til sine pårørende eller nedlægge forbud.
Giver du begrænset tilladelse, kan du selv angive, hvilke organer der må doneres i tilfælde af din død.
Du kan be- eller afkræfte din tilmelding til Organdonorregistret på sundhed.dk.
Det er også juridisk gyldigt at udfylde og bære et donorkort eller at fortælle sine nærmeste om ens valg.
Andre spørgsmål, de ofte møder hos Dansk Center for Organdonation, er, hvad der sker, hvis man ikke tager stilling, og hvordan man kan ændre eller fortryde sin registrering.
Mange er også interesserede i, hvad deres pårørendes rolle er, hvis de selv ikke har taget stilling, siger hun.
- Har man ikke taget stilling, vil de nærmeste pårørende blive bedt om at tage stilling, hvis man dør og organdonation er en mulighed, forklarer Helle Haubro Andersen.
I perioden fra 1. til 15. juni har rekordmange været inde for at tage stilling til organdonation for første gang. Det gælder over 186.000 personer, og det er flere end i nogen måned tidligere. Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
- I forbindelse med at den nye samtykkemodel er trådt i kraft, har der været ekstra fokus på organdonation - både gennem kampagner og i medierne.
Samtidig har Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendt et brev til alle danskere over 18 år, der endnu ikke har taget stilling. Det har haft tydelig effekt, siger Helle Haubro Andersen.
Alle over 15 år kan tage stilling til organdonation. Det er dog kun personer over 18 år, der automatisk registreres med statussen "fuld tilladelse - ikke bekræftet".
/ritzau fokus/