15/04/2023 - 08:00
Planter med hjem fra ferie? Det skal du huske
Når du importerer planter fra udlandet, risikerer du at bringe den danske natur i fare. Her får du styr på reglerne.
Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus
Når du rejser på ferie til fjerne himmelstrøg, kan du nemt støde på eksotiske planter, som det kan være fristende at tage med hjem som en grøn souvenir.
Men det skal du være varsom med.
Du risikerer nemlig at tage skadelige insekter, svampe, bakterier og virus - såkaldte karantæneskadegørere - med hjem.
Det forklarer Kristine Riskær, som er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.
- På grund af den øgede globale handel og rejseaktivitet sammenholdt med klimaforandringerne, er der flere karantæneskadegørere på planter, som risikerer at etablere sig i Danmark, siger hun.
De mulige konsekvenser ved at lukke uønskede skadegørere ind er store.
- Det er noget, som kan gøre voldsom skade på vores planteproduktion, vores natur og i værste fald vores fødevareproduktion, lyder det.
På grund af risiciene forbundet med at indføre planter lyder rådet fra Kristine Riskær og Landbrugsstyrelsen, at man helt lader være med at tage planter med hjem.
- Vi anbefaler det samme både inden for og uden for EU: Lad være med at flytte rundt på planterne.
- Planter skal blive, hvor de er. Man skal kigge på dem og nyde dem, hvor de er, og lade være med at tage dem med hjem. Der er ingen grund til at løbe den risiko, siger hun.
Hvis du alligevel ønsker at tage en interessant kaktus, en spændende orkidé eller lignende med hjem fra rejsen, er der flere ting, du skal være opmærksom på.
Rejser du til Danmark fra et land uden for EU, er reglerne skrappe.
Du kan nemlig ikke rejse ind i EU med hverken frø, planter, formeringsmateriale, blomster, frugter eller grøntsager, uden at de har et officielt plantesundhedscertifikat, forklarer Kristine Riskær.
Certifikatet er dog til at få fat i.
- Men man skal virkelig ville det. Det er omstændigt at få sådan et certifikat, fordi man skal have det pågældende lands plantesundhedsmyndighed til at udstede det, siger Kristine Riskær.
Foruden processen med at få udstedt certifikatet skal man også anmelde indførslen til Landbrugsstyrelsen samt betale et gebyr i importkontrollen.
Nogle vil måske tro, at der er en bagatelgrænse for private, hvis du for eksempel bare vil indføre en enkelt plante eller nogle frø, du selv har samlet.
Men sådan forholder det sig ikke, forklarer Kristine Riskær. Du skal stadig have et certifikat.
Derudover tjekker Toldstyrelsen bagage for plantemateriale, når man rejser ind i Danmark.
Hvis du derimod rejser til Danmark fra et EU-land, slipper du ind uden certifikat og gebyr. Her kan du formelt frit medbringe planter og planteprodukter, selv om Landbrugsstyrelsen anbefaler, at man undgår at flytte rundt på planterne.
/ritzau fokus/