Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/10/2023 - 08:00

Line Baun: Her kan jeg ligne en lus og en halv million

Drømme har ingen alder, mener Line Baun Danielsen, der selv har opfyldt en stor en af slagsen efter mange års tilløb.

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Undskyldningerne stod i kø for, hvorfor Line Baun Danielsen ikke skulle skrive under på skødet til den lille 27 kvadratmeters lejlighed i Paris, hun ellers havde sukket efter.

Krigen bragede løs i Ukraine, inflationen skød i vejret, og renterne fulgte hastigt efter.

"Det er nok et tegn", tænkte hun, "det skal nok ikke være nu".

Men så faldt ordene, der ændrede det hele. Og de kom fra en noget uventet kant - nemlig hendes advokat.

- "Line, enten vil du, eller også vil du ikke. Der er altid en krig. Der er altid en krise. Der er altid tusind grunde til ikke at gøre det", genfortæller hun advokatens ord efter hukommelsen.

Og det tog Line Baun Danielsen til sig, da hun for to år siden indfriede en livslang længsel om at få en base i byernes by.

For drømme må ikke dø med alderen. Det er det gennemgående budskab i hendes nye bog, "Hele vejen til kisten", der med undertitlen "Inspiration til et (langt) sjovere liv" udkommer den 26. oktober.

- Jeg vil gerne have få folk i min alder til at indse, at hvis du har nogle drømme, så er det nu, du skal begynde at kigge på dem. For der er ingen, der kommer og udlever dem for dig, lyder det fra den 61-årige journalist, medie- og kommunikationsrådgiver, blogger, influencer, mor til to og tidligere tv-vært.

En del af bogen er netop skrevet ved spisebordet i hendes franske hjem, hvor hun bestræber sig på at tilbringe et par uger hver måned.

- Nogle gange bliver jeg helt rørt, når jeg snakker om det, fordi det har betydet ufatteligt meget. Det har været forbundet med en længsel, men også en enorm frihed for mig at komme derned. Det er friheden fra alle de pligter, der er herhjemme - arbejde, hus, have, forældre, siger hun og fortsætter:

- Der er så mange ting, jeg ikke skal, når jeg er dér. Men den største frihed er at kunne være den, jeg er. Når jeg går ud ad min dør i Paris, ligner jeg nogle dage en halv million, andre dage ligner jeg en lus. Det elsker jeg.

Drømmen om Paris blev grundlagt ganske tidligt, da hun som 12-årig var med sin mor på bilferie til den franske hovedstad.

Moren kunne kun sige tre sætninger på fransk; "bonjour madame", "merci madame" og "silence, s'il vous plait!".

Sidstnævnte råbte hun den halve nat på det lille tyndvæggede hotel i Montmartre, hvor de boede: "Vær stille, tak!", "vær stille, tak!".

Nattens larm forstummede dog hurtigt, når de om dagen vandrede rundt i gaderne og spiste på hjørnecaféerne, mens Line nysgerrigt fulgte med, når morens kæreste tog sit kamera frem for at fange endnu et øjeblik af storbyens sus.

- Allerede der som 12-årig sad jeg med min mor og hendes ven og iagttog de mennesker og det leben, og jeg blev simpelthen så betaget af det. Jeg kan ikke sige, hvad det var, men det rodfæstede sig, fortæller Line Baun Danielsen.

Hun understreger, at hun er fuldstændig klar over, at det ikke er alle, der har økonomien eller helbredet til at opfylde en drøm i den størrelsesorden, som hun har gjort.

- Alligevel vil jeg være så provokerende at sige: "Du kan altid gøre noget". Måske kan du ikke gøre det alene. Men du kan altid gøre noget, mener hun.

Som årene går, fordamper barndommens fantasier alt for ofte til fordel for fornuften, mener hun. Måske på grund af magelighed, måske på grund af forsigtighed eller frygt.

- Det kan være, man er bange for at stikke ud, bange for, at andre får ondt i numsen over, at man gør ting, de drømmer om, men ikke får gjort. Man er måske bange for, om det nu holder, det man har gang i.

- Det handler meget om mod. Vi er meget mere modige, når vi er mindre. Det er, som om det forvinder med tiden, siger Line Baun Danielsen.

Personligt har hun ikke tænkt sig at lade hverken antallet af fødselsdage eller andres meninger om, hvad der er passende i hvilken alder, holde hende tilbage.

- Livet stopper jo ikke her. Altså, jeg er lige over halvvejs. Hvem har bestemt, at nu skal jeg sidde og drikke eftermiddagskaffe og spise æblekage resten af mit liv eller stå på golfbanen og kun omgås mennesker på min egen alder?

- Jeg synes jo, gaven ligger i at blive ved med at være nysgerrig, legesyg og udforskende, fordi så lærer jeg hele tiden, lyder det fra Line Baun Danielsen.

Den måde at gå til tilværelsen på virker provokerende på nogle, fortæller hun.

"Skru dog ned for dig selv", var der for eksempel forleden en, der skrev til hende i kommentarfeltet på hendes instagramprofil.

- Jeg bliver lige ramt, når det sker. Jeg får et sug i maven og får lyst til at forsvare mig. Det gør jeg nogle gange, fordi jeg hader, når folk er uretfærdige, siger Line Baun Danielsen, der dog overhovedet ikke overvejer at stoppe med at larme på de sociale medier eller andre steder.

- Det koster mig ingenting at dele begejstring ud. Det gør mig bare glad i bøtten, og hvis der er nogle andre, der kan bruge det, gør det mig dobbelt så glad i bøtten.

I hendes anden hjemby Paris møder Line Baun Danielsen ingen hævede øjenbryn eller løftede pegefingre, når hun spankulerer afsted ned ad gaden iført en stor hat eller sætter sig alene på den lokale café, hvor de ved, hun drikker sin hvidvin med isterninger.

I stedet bliver hun mødt med komplimenter som: "Oh la la, De ligner jo en ung Brigitte Bardot".

- Det betyder faktisk rigtig, rigtig meget, fordi jeg har gjort mig umage. Og det handler ikke om, at jeg skal sole mig i andre menneskers lys. Det handler om selvkærlighed og selvforkælelse og om at ranke ryggen.

Der er heller ingen, der undrer sig over, at hun går alene ud klokken 24 om natten for at tage på bar.

- Det tror jeg ikke, jeg ville gøre i København. Men jeg har ikke noget problem med at gøre det i Paris, og det er virkelig sjovt, siger Line Baun Danielsen.

Nu hvor der er kortere vej til slutningen end begyndelsen, handler det netop om at have det sjovt, siger hun.

- Der er tre ting i livet, der er helt sikre: Den ene er, at vi fødes. Den anden er, at vi bliver ældre. Og den tredje er, at vi dør. Det er en rejse, der slutter på et eller andet tidspunkt.

- Og det, jeg tænker på mere og mere, er, at jeg skal bruge tiden rigtig godt. Jeg skal fandeme have en fest, siger Line Baun Danielsen.

/ritzau/

København, 03/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Facts om Maria Fantino

* Maria Fantinos borgerlige navn er Maria Emilie Prehn Hansen.

* Blev i 2015 optaget på DR's Talenthold, som er public service-stationens to år lange udviklingsforløb, der udvikler nye talenter inden for værtskab og programidéer.

* Stoppede i sommer på "Curlingklubben" efter fem år bag mikrofonen med makkeren Christian Bonde.

* I dag laver de en podcast, som fortsætter i samme spor, på Bauer Media.

Kilder: Alt for damerne, Bauer Media.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

X Factors nye vært: Jeg har et sundt bagland

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er meget spændende - og skræmmende - at skulle være vært på "X Factor", lyder det fra Maria Fantino. Men der var ingen betænkeligheder, kun begejstring.

Siden hun var lille, har Maria Fantino set "X Factor" og selv drømt om at stå på scenen og præsentere de håbefulde deltagere og lede dem og seerne godt igennem showet, også når dommerne toppedes.

Så det kriblede i den daværende DR-radioprofil, da værtsjobbet blev ledigt, efter at Sofie Linde stoppede.

- Det har været en fuldstændig selvfølge fra næsten alle - venner, kæreste og familie, selv cheferne på DR - at jeg selvfølgelig bare skal det: "Det er jo det helt rigtige. Det job hænger heller ikke på træerne. Der er jo kun én, der kan få det ad gangen", genfortæller Maria Fantino.

- Jeg kunne også mærke det - allerede da de ringede og spurgte, om jeg ville til casting - at jeg bare skulle det, siger hun.

Selv om 17. sæson af "X Factor", som bliver Maria Fantinos værtsdebut på programmet, først får premiere 1. januar, er den 28-årige vært allerede i fuld sving med sit nye job.

Auditionrunderne og udskillelsesforløbet forud for liveshowene er for længst filmet.

Men det er først nu, at resultatet rammer skærmen - endda i bedste sendetid.

- Nu har jeg på en eller anden måde været i det offentlige søgelys, siden jeg var 22. Så jeg har også moduleret mig efter, hvordan sådan noget her er og øvet mig på, hvad man skal lytte til, og hvad man skal skære fra, siger Maria Fantino og fortsætter:

- Jeg ved ikke, præcis hvordan det potentielt kommer til at udspille sig. Men jeg ved, at uanset hvad andre kommer til at mene om mit hår, mine tænder eller min neglelak, så har jeg et rigtigt sundt og godt bagland:

- Min kæreste er ingeniør. Mine venner har kendt mig siden folkeskolen og gymnasiet. Og jeg har nogle gode, søde, fornuftige forældre, som er fuldstændigt afskåret fra den her medieverden, siger hun.

Mens Maria Fantino er et nyere ansigt på skærmen, er hendes stemme yderst velkendt i æteren.

Hun blev udklækket fra DR's eget to år lange udviklingsforløb Talentholdet i 2017. Hvert år søger DR fire personer, som de ser potentiale i kan blive fremtidens værter, tilrettelæggere, konceptudviklere eller noget helt fjerde, og Maria Fantino blev en af de udvalgte i 2015.

Kort efter hun havde gennemført Talentholdet, fik hun sit store gennembrud i det prisvindende P3-program "Curlingklubben" med makkeren Christian Bonde, som hun også siden har lavet underholdnings-tv med.

Et program, som fortsatte helt frem til i sommer, da det blev annonceret, at Maria Fantino stoppede efter otte år på DR til fordel for "X Factor".

- Det har selvfølgelig været nervepirrende at skulle sige sit job op og springe ud i noget helt nyt. Jeg har været virkelig, virkelig glad for DR. Og da jeg sagde farvel til dem, kunne jeg mærke: "Gud, hvor er jeg heldig, at jeg blev trist over at skulle sige farvel til jer", fortæller Maria Fantino.

- På den måde var det ikke en nem beslutning. Men jeg har bare kunnet mærke hele vejen igennem, at der ikke har været et gram tvivl - og jeg er ellers ret god til at tvivle på ting.

Undervejs har Maria Fantino talt meget med den afgående vært, Sofie Linde, som har stået i spidsen for "X Factor" otte sæsoner i streg.

- Der var ikke nogen, der var Sofie Linde for hende, da hun startede med at lave "X Factor". Så hun vil godt være den person, hun ikke selv havde, men helt klart havde brug for. Og det er jeg virkelig, virkelig taknemmelig for, understreger Maria Fantino.

Hun har kendt Sofie Linde og Sofie Lindes mand, tv-vært Joakim Ingversen, helt tilbage fra sine egne spæde år på DR.

Maria Fantino var som et del af talentforløbet i praktik på Sofie Lindes selvbetitlede "Sofie Linde show" på DR Ultra, som Joakim Ingversen også har været vært på.

- Jeg er stadig nogle gange chokeret over, hvor søde og flinke de er over for mig, udbryder Maria Fantino.

- De har virkelig hjulpet mig med alt - som lønforhandlinger. Jeg har haft Sofie i røret mange gange med alt fra store til små ting, siger Maria Fantino.

- Dengang jeg fik at vide, at jeg skulle lave "Curlingklubben", var de nogle af de første, jeg ringede til for at sige det. De har på en eller anden måde været de der stolte forældre ude på DR, der virkelig bare har heppet på mig.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold varmen i sommerhuset

* Stil radiatorernes termostater ens, og hold alle døre åbne indendørs.

* Træk gardinerne for om aftenen og natten for at minimere varmetabet ved vinduerne, og træk dem fra om dagen for at få lys og varme ind.

* Hold øje med dit varmeforbrug, når du er i sommerhuset. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

Jul i sommerhuset? Sådan undgår du skader

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Vær forsigtig, når du åbner sommerhuset for at fejre juledagene. Frost og fugt kan nemlig skabe udfordringer, lyder det fra eksperter.

Jul i sommerhuset emmer af hygge, men den gode stemning fordufter hurtigt, hvis et vandrør sprænger, eller der sker andre skader.

Du skal især være opmærksom, hvis sommerhuset har været lukket ned i efterårsmånederne.

Det fortæller Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvis det har været frostvejr, kan vandrørene fryse til, og hvis der er frosset vand i rørene, kan de sprænge, siger han.

Derfor er det vigtigt ikke at tænde vandet for fuldt drøn lige med det samme:

- Ved at lade en lille smule vand løbe gennem rørene tør de langsomt op, fortæller Henrik Bisp.

Noget andet du skal være opmærksom på ved ankomst, er, hvordan der lugter i sommerhuset. Sådan lyder rådet fra Birger Tannebæk Christiansen, der er teknisk konsulent i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

- Er luften dårlig, skal man undersøge, om det kan være skimmel, og om det kan skyldes manglende ventilation. Lugten af sommerhus er ikke nødvendigvis en positiv lugt, siger han.

Sørg i det hele taget for at lufte jævnligt ud under opholdet, og overvej, om der skal gøres nogle tiltag, som kan hjælpe med at holde luften frisk, når sommerhuset ikke er i brug.

- Det kan være ved at placere spalteventiler i vinduerne eller riste, eller at man har en emhætte, som kan indstilles til at gå i gang en gang imellem. Men det er selvfølgelig ikke energibesparende, siger Birger Tannebæk Christiansen.

Når juleferien slutter, skal hele sommerhuset gennemgås igen, påpeger Henrik Bisp.

- Man skal selvfølgelig lukke sommerhuset ordentligt ned igen, så det kan klare en eventuel frostsæson efter jul, siger han.

Her er det igen allervigtigst, at du har fokus på at undgå vandskader. Luk derfor for hovedhanen i målerbrønden. Dernæst tømmer du rørene ved at åbne for alle vandhanerne og trække ud i toilettet.

- Overvej at pille termostatbatterierne i badeværelset af. Der står nemlig altid en lille smule vand i dem, lyder det fra Birger Tannebæk Christiansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv