Haag, 02/05/2025 - 15:25
Domstol finder fiskeforbud i engelsk farvand uforholdsmæssigt stort
EU-Kommissionen indledte voldgiftssag om tobisforbud efter dansk pres. Tobis fiskes primært af danske fiskere.
Rebecca Naden/Reuters
Af: /ritzau/
En international voldgiftsdomstol har afgjort, at Storbritannien ikke har levet op til sine løfter i en handelsaftale efter brexit, efter at landet har forbudt tobisfiskeri i sit farvand.
Det oplyser Den Faste Voldgiftsret i Haag fredag, skriver nyhedsbureauet AFP.
I den 298 sider lange afgørelse lyder det, at Storbritannien skal "tage de nødvendige forholdsregler for at efterleve" handelsaftalen.
Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har voldgiftsretten givet EU medhold i, at forbuddet i den engelske del af Nordsøen ikke er proportionalt.
Retten har dog afvist EU's påstand om, at forbuddet ikke er proportionalt i skotsk farvand.
Det er EU-Kommissionen, som har indledt voldgiftssagen mod Storbritannien, efter at Storbritannien i marts 2024 forbød fiskeri efter tobis i britisk farvand.
Det skete, efter at man fra dansk side havde presset på i flere måneder for at undgå forbuddet.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri oplyser, at danske fiskere har 96 procent af den samlede EU-kvote på tobis. Størstedelen af dansk tobisfiskeri sker i britisk farvand.
Storbritannien har sagt, at forbuddet er nødvendigt grundet tobis' rolle i det marine økosystem i Nordsøen.
Under voldgiftssagen har landet argumenteret for, at fald i tobisbestanden kan få konsekvenser for udsatte arter som lunder, sæler, marsvin og andre fisk som torsk og kuller, skriver AFP.
Den danske minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), siger, at han er tilfreds med, at voldgiftsretten har givet EU-Kommissionen ret i, at Storbritannien er gået for langt med et fuldt forbud.
- Nu er næste skridt, at vi skal se, hvordan UK vil efterleve kendelsen, siger ministeren i en pressemeddelelse.
Storbritannien siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at domstolens afgørelse stadfæster landets beslutning om at lukke skotsk farvand for tobisfiskeri.
Samtidig lyder det, at Storbritannien ikke mener, at afgørelsen forpligter landet til at omgøre dets beslutning om at lukke engelsk farvand.
- Vi vil i god tro begynde en proces for at få Storbritannien til at efterkomme de specifikke spørgsmål, som domstolen har rejst, siger en talsperson fra den britiske regering til Reuters.
EU-Kommissionen siger ifølge Reuters, at den fortsat er i gang med at analysere afgørelsen.
Tobis er ikke en spisefisk, men en såkaldt industrifisk.
Tobisfisken bruges særligt til produktionen af fiskeolie og fiskemel, som bruges i dyre- og fiskefoder.
Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri var den gennemsnitlige landingsværdi for fangster af tobis i britisk farvand på 135 millioner kroner per år mellem 2017 og 2022.
/ritzau/