Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/08/2025 - 16:56

Restaurantchef på Søllerød Kro Jan Restorff er død - 57 år

I 26 år har Jan Restorff været en ledende skikkelse på Søllerød Kro. Søndag døde han, 57 år gammel.

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Jan Restorff, der siden 1999 har haft flere ledende roller på Søllerød Kro, er død i en alder af 57 år efter længere tids sygdom.

Det oplyser hans kone, Kira Restorff, til B.T.

I en lang årrække fungerede Jan Restorff som restaurantchef på den nordsjællandske kro, der gennem Restorffs mangeårige ledelse fik og fastholdte sin ene michelinstjerne.

Jan Restorff blev af mange anset som en central nøglefigur på den danske gastronomiscene.

Han blev især hyldet og anerkendt for en eksemplarisk evne til at sørge for de besøgendes gæsters velbehag og serviceoplevelse.

- Restorffs metier er, at han ser gæsten, han elsker at skræddersy ikke bare måltidet, men hele aftenen for den enkelte, så alle føler sig, som om de er ganske særligt udvalgte, skrev Berlingske i et portrætinterview af ham for ti år siden.

Restorff selv beskrev sig noget mere simpelt som en opvarter.

- Restaurantchef, direktør, daglig leder, nej lad være med at kalde mig det. Jeg er opvarter, og det er jeg stolt af, sagde Jan Restorff selv i portrættet i Berlingske.

Restaurantchefen døde søndag på Frederiksberg Hospice, bekræfter familien videre.

I sit virke som restaurantchef fungerede Jan Restorff som Søllerød Kros daglige leder.

Her nåede han i 26 år at drive kroen og ansætte køkkenchefer.

Han er født og opvokset i Thorshavn på Færøerne, hvor familien ejede og drev det velansete Hotel Hafnia. Han kom til Danmark i 1986 for at lære at drive hotel, men han vendte aldrig hjem.

Madanmelder Svend Rasmussen kendte Restorff personligt og kalder ham et "unikum som restaurantchef".

- Han har været med til at løfte servicefaget og gjort det til en attraktion i sig selv at blive opvartet af ham. Han var en levende legende og står tilbage som en af de største personligheder i dansk gastronomi, siger han til Euroman.

Ifølge madanmelder Søren Frank har Restorff stor betydning for Søllerød Kros nuværende succes.

Da han kom til, blev vinkortet opgraderet, der kom styr på køkkenet, michelinstjernen kom tilbage, og "Kroen" blev kendt som stedet, hvor gæster følte sig godt tilpas.

- Jeg er ikke bekendt med nogen anden restaurantchef herhjemme, som har stået på gulvet i 25 år på en restaurant i Søllerød Kros klasse. Det er ikke mindst en præstation i et land, som ikke ligefrem er kendt for god service, skriver Søren Frank i Berlingske.

Restaurantguiden White Guide indførte for nogle år siden prisen "Årets Jan Restorff" til den bedste serviceoplevelse.

Han arbejdede side om side med sin søn, Tor, som er ny restaurantchef.

/ritzau/

Frederiksberg, 07/08/2025 - 10:38

DR-vært på scenen: Kvinder har altid skabt sig selv ud fra mænds blik

Snart kan DR-vært Helin Erdem opleves på teaterscenen, hvor hun sætter fokus på den digitaliserede mediekultur.

DR-vært Helin Erdem stiller sig snart op på teaterscenen for første gang.

Det sker, når forestillingen "GRWM" har premiere på Aveny-T til oktober.

Det skriver teatret i en pressemeddelelse.

I forestillingen, som er en monolog, vil Helin Erdem tage udgangspunkt i sine egne oplevelser og observationer.

- Kvinder har altid skabt sig selv ud fra mænds blik. For mit eget vedkommende ud fra den hvide mands blik på min brune kvindekrop. Men samtidig er jeg meget bevidst om, at jeg netop som minoritetsetnisk kvinde i disse år har nogle fordele, som mine brødre og fætre ikke har, siger Helin Erdem i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Mens jeg som brun kvinde opleves som eksotisk på den gode måde, opfattes unge mænd med samme baggrund stadig som et fjendebillede - et billede, som mange af dem desværre også selv er med til at holde fast i.

Forestillingen skal ifølge Helin Erdem med sort humor udstille nogle af faldgruberne i den moderne digitaliserede kultur.

Monologens titel, "GRWM", er en forkortelse af de engelske ord "get ready with me" og henviser til det internetfænomen på sociale medier som TikTok og Instagram, hvor unge filmer sig selv, mens de gør sig klar til at gå til fest, til bryllup eller en tur i byen.

- Det er ved første øjekast et meget sødt og uskyldigt format, hvor man fortæller om tøjvalg og makeup. Men det kan også fungere som en slags trojansk hest, hvor der inde bag den bløde indpakning kan ligge et mere voldsomt budskab. For eksempel en skarp politisk holdning eller beretningen om et overgreb, den pågældende har været ude for, siger Helin Erdem videre i pressemeddelelsen.

Monologen er én af to forestillinger, der går under fællestitlen "I wish I was a Man" - "jeg ville ønske, jeg var en mand" - som kan ses i denne sæson på Aveny-T på Frederiksberg.

27-årige Helin Erdem var en del af DR's eget to år lange udviklingsforløb Talentholdet fra 2021 til 2023.

Derefter er Helin Erdem blevet på public service-stationen, hvor hun blandt andet har været vært på programmerne "Flaskehalsen peger på" og "Helin bliver venner med".

/ritzau/

Læs Mere >>

Skanderborg, 07/08/2025 - 10:32

50 Cent skuffer anmelderne på Smukfest

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den amerikanske rapper 50 Cent var et af Smukfests største navne i år, men anmelderne var ikke begejstrede.

Et af de seneste årtiers største rapnavne var onsdag nat i Skanderborg.

50 Cent var centrum for det, der blev kaldt for Smukfests "største produktion nogensinde".

Anmelderne har dog ikke udelukkende ros til den amerikanske rapper.

Berlingske giver 50 Cent to stjerner og skriver, at han ikke længere kan rappe.

- Det lyder måske hårdt, men det var hårdere at være et af de 40.000 mennesker, der stod foran Bøgescenen og var vidne til det, der skulle have været et højdepunkt, ende som et foreløbigt lavpunkt på dette års Smukfest, skriver avisen.

Også Ekstra Bladet giver kun to stjerner. Avisen kalder bookingen af 50 Cent et "spild af millioner".

- Han storsmilede ligefrem flere gange. Og hvem ville ikke gøre det, hvis man aften efter aften tjente millioner uden rigtigt at kunne finde ud af noget? 50 Cent er stadig ikke 50 øre værd, skriver Ekstra Bladet.

B.T. kalder ham en "kæmpe fuser", men giver ham alligevel tre stjerner. Mediet roser ham for hans spilhumør, der var langt bedre, end da han sidst optrådte på Smukfest i 2014.

- 50 Cent gravede dybt i gemmerne, mens publikum langsomt begyndte at sive væk, og hvad der i lang tid havde været en rodet, men underholdende cirkusforestilling, endte som en langtrukken solofest.

Soundvenue skriver, at koncerten i bøgeskoven sluttede af med en halv times total ligegyldighed. Her fik 50 Cent også tre stjerner.

En af Bøgescenernes konferencierer Pelle Peter Jencel præsenterede 50 Cent som "en af de største i musikhistorien". Han sagde også, at koncerten var den største produktion nogensinde på Smukfest.

Publikum fik dog en masse af rapperens helt store hits at høre som "P.I.M.P.", "In da Club" og "Candy Shop".

50 Cent har før spillet på Smukfest i 2014. Her var anmeldelserne endnu længere nede at skrabe - Soundvenue og Ekstra Bladet gav dengang én stjerne, mens Berlingske kom op på to.

Han har siden optrådt flere gange i Danmark både i Tivoli og i Royal Arena.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/08/2025 - 10:00

FAKTA: Fire tip fra en isnørd

* Smage, du skal vælge for at teste en isbutik: Vanilje, pistacie, hasselnød eller citronsorbet. Citron skal være cremehvid og ikke kridhvid. Det er vigtigt, at pistacien er halvfesen grøn og ikke rigtig grøn.

* Overset ishack: Top din rødgrød med fløde med en klat vaniljeis.

* Gode smagskombinationer: Vælg en mælkeis og en sorbet. Du begynder med mælkeisen og slutter med den læskende sorbet. Lakrids og citron er ifølge Kim Jarsbo en fræk og efterspurgt kombination.

* Alternativ affogato: I en normal affogato topper du en kugle vaniljeis med et espressoshot. Alternativt kan du vælge en hasselnøddeis eller chokoladeis.

Kilde: Kim Jarsbo, indehaver af isforretningen Maggis Gelateria.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/08/2025 - 10:00

Flødeis, gelato eller sorbet: Kend forskel på sommerens is

Jens Kalaene/Ritzau Scanpix

Har du nogensinde tænkt over forskellen på de forskellige istyper? Isentusiast hjælper dig med at hitte rede i frysediskens udvalg.

På en hidsig sommerdag med bagende sol kan det være tiltrængt med en is til at køle sig ned på i ny og næ.

Men det kan være svært at vælge, når man står dér og glaner ved ismontren.

For hvad er forskellen egentlig på flødeis, gelato og sorbet?

Det hjælper Kim Jarsbo med at svare på. Han er gelatoekspert og indehaver af isforretningen Maggis Gelateria i Torvehallerne i København.

Gelato er det italienske ord for is. Den er blødere end almindelig supermarkedsis og er i bund og grund en mælkeis.

- I min mælkegelato bruger jeg mælk, sukker og lidt glukose. Derudover bruger jeg en italiensk base bestående af mælkeprotein, emulgator, skummetmælkspulver og glukose.

- Når man blander ingredienserne sammen, har man en mælkeis, fortæller han.

Herefter kan man tilføje den smag, man har lyst til. Det kan man gøre med forskellige nøddepastaer på for eksempel hasselnød, peanuts, mandler eller pistacie.

Kim Jarsbo forklarer, at mælkegelato er mere fyldig og cremet end almindelig is og derfor nemmere at arbejde med.

- Så man kan putte alt fra hindbærsnitter til brunkager i den, siger han.

I modsætning til hvad nogen måske tror, består flødeis ikke kun af fløde.

- Flødeis er også mælkeis. Der tilsættes bare fløde. I min mælkeis tilføjer jeg syv til otte procent fløde, men for nogen kan det være op til 15 procent. Fløden er med til at give en mere fyldig is, der er dybere i smagen, siger han.

En anden isvariant er parfait.

- Det er mest en dessert, der serveres på restauranter. Det er lidt ligesom en mousse i frossen form og består af æggeblommer, sukker og fløde, som piskes over et vandbad. Og så kan man tilsætte smag, forklarer han.

Det er en meget luftig is, og man skal ikke bruge en ismaskine til at lave den.

Er man til en friskere is, kan man gå med sorbeten. Med vand, sukker og en frugtbase har du essensen af en sorbet uden smag. Når det er mikset sammen, kan du bruge stort set alt frugt, forklarer han.

- Du kan bruge ren frugt, frugtpulp eller en frugtpasta, hvor der er lidt mere smag i, men til gengæld mindre frugt.

Det er mere læskende - især med de rigtige frugter som jordbær, mango, citron, passionsfrugt eller blodappelsin, siger Kim Jarsbo.

Selv om sorbet primært er egnet til frugt, kan man også tilsætte smag af kaffe eller mørk chokolade.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek