København, 04/08/2025 - 16:56
Restaurantchef på Søllerød Kro Jan Restorff er død - 57 år
I 26 år har Jan Restorff været en ledende skikkelse på Søllerød Kro. Søndag døde han, 57 år gammel.
Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Jan Restorff, der siden 1999 har haft flere ledende roller på Søllerød Kro, er død i en alder af 57 år efter længere tids sygdom.
Det oplyser hans kone, Kira Restorff, til B.T.
I en lang årrække fungerede Jan Restorff som restaurantchef på den nordsjællandske kro, der gennem Restorffs mangeårige ledelse fik og fastholdte sin ene michelinstjerne.
Jan Restorff blev af mange anset som en central nøglefigur på den danske gastronomiscene.
Han blev især hyldet og anerkendt for en eksemplarisk evne til at sørge for de besøgendes gæsters velbehag og serviceoplevelse.
- Restorffs metier er, at han ser gæsten, han elsker at skræddersy ikke bare måltidet, men hele aftenen for den enkelte, så alle føler sig, som om de er ganske særligt udvalgte, skrev Berlingske i et portrætinterview af ham for ti år siden.
Restorff selv beskrev sig noget mere simpelt som en opvarter.
- Restaurantchef, direktør, daglig leder, nej lad være med at kalde mig det. Jeg er opvarter, og det er jeg stolt af, sagde Jan Restorff selv i portrættet i Berlingske.
Restaurantchefen døde søndag på Frederiksberg Hospice, bekræfter familien videre.
I sit virke som restaurantchef fungerede Jan Restorff som Søllerød Kros daglige leder.
Her nåede han i 26 år at drive kroen og ansætte køkkenchefer.
Han er født og opvokset i Thorshavn på Færøerne, hvor familien ejede og drev det velansete Hotel Hafnia. Han kom til Danmark i 1986 for at lære at drive hotel, men han vendte aldrig hjem.
Madanmelder Svend Rasmussen kendte Restorff personligt og kalder ham et "unikum som restaurantchef".
- Han har været med til at løfte servicefaget og gjort det til en attraktion i sig selv at blive opvartet af ham. Han var en levende legende og står tilbage som en af de største personligheder i dansk gastronomi, siger han til Euroman.
Ifølge madanmelder Søren Frank har Restorff stor betydning for Søllerød Kros nuværende succes.
Da han kom til, blev vinkortet opgraderet, der kom styr på køkkenet, michelinstjernen kom tilbage, og "Kroen" blev kendt som stedet, hvor gæster følte sig godt tilpas.
- Jeg er ikke bekendt med nogen anden restaurantchef herhjemme, som har stået på gulvet i 25 år på en restaurant i Søllerød Kros klasse. Det er ikke mindst en præstation i et land, som ikke ligefrem er kendt for god service, skriver Søren Frank i Berlingske.
Restaurantguiden White Guide indførte for nogle år siden prisen "Årets Jan Restorff" til den bedste serviceoplevelse.
Han arbejdede side om side med sin søn, Tor, som er ny restaurantchef.
/ritzau/