København, 15/01/2025 - 12:36
FAKTA: 11 anbefalinger indgår i politisk arbejde med ny kræftplan
Anbefalinger rummer blandt andet bedre hjælp til senfølger og stærkere rolle for praktiserende læger.
Af: /ritzau/
Sundhedsstyrelsen har onsdag afleveret en række anbefalinger til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til en ny kræftplan.
Anbefalingerne er udarbejdet sammen med regioner, kommuner, patientorganisationer og fagfolk.
Oplægget skal bruges i det videre politiske arbejde med Kræftplan 5. Den ventes klar til efteråret.
Læs de 11 anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen her:
1. Sundhedsstyrelsen opdaterer pakkeforløb for kræft i overensstemmelse med formålet om at skabe veltilrettelagte forløb med hurtig udredning og afklaring samt hurtig behandling og opfølgning efter kræftsygdom, der understøtter sammenhængende forløb med mulighed for differentiering på tværs af sektorer inden for rammerne af de lovbundne maksimale ventetider.
2. Afklaring af patienters situation, muligheder og præferencer etableres som fast praksis og lægges til grund for fælles beslutningstagning om behandlingsmål og indsatsernes tilrettelæggelse i forløbene.
3. Tydeliggørelse af ansvar og opgaver i almen praksis før henvisning til udredning ved mistanke om kræft, blandt andet via pakkeforløb samt proaktiv indsats under behandling og opfølgning efter behandling, herunder særlig støtte til sårbare patienter.
4. Sundhedsstyrelsen igangsætter en analyse af og beskriver de nationale screeningsprogrammer med sigte på mere risikobaseret screening.
5. Der arbejdes systematisk med at udvikle kvaliteten i arbejdet med rettidig diagnostik og udredning, herunder øget brug af risikostratificering og muligheder for at kvalificere beslutningsgrundlaget i almen praksis og diagnostiske centre.
6. I alle patientforløb for kræft tilrettelægges rehabilitering som en integreret del, så der tages stilling til patienter/borgeres rehabiliteringsbehov før, under og/eller efter endt behandling. Der skal være ensartede indsatser landet over for at fremme borgernes funktionsevne og livskvalitet.
7. I alle kræftpatienters forløb vurderes behovet for at tilbyde indsatser rettet mod potentielle senfølger. Indsatserne skal have samme høje kvalitet landet over og skal være kendte for både patienter og sundhedsprofessionelle.
8. I patientforløbene tages der stilling til palliative indsatser i sammenhæng med behandlingsmål i øvrigt. Palliative indsatser skal have samme høje kvalitet landet over. Mennesker med livstruende sygdom lindres gennem forløbet ved behov og med mulighed for en værdig død i eget hjem.
9. Forskning, kvalitetsudvikling og anvendelse af sundhedsdata skal bidrage til differentierede og effektive indsatser af høj kvalitet for borgere med og efter kræft, i hele patientforløbet og på tværs af sundhedsvæsenet.
10. Modne teknologier med kunstig intelligens og andre sundhedsteknologier udbredes og anvendes på kræftområdet landet over.
11. Robust udrednings- og behandlingskapacitet til at tage hånd om det stigende antal kræftpatienter.
Kilde: Sundhedsstyrelsens faglige oplæg.
/ritzau/