Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/03/2024 - 10:00

Filmtip til påskeferien: Fra bibelkomedie til oscarnomineret drama

Filmeksperternes anbefalinger til påsken byder på satiriske fortolkninger af bibelhistorien og hjertevarme historier om familieforbindelser og ungdomskærlighed.

Michael Reichel/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når du skal tage dig en slapper i påskeferien efter at have leget påskehare for børnene hele dagen, virker sofaen og en god film ret så tiltalende.

Men hvis du ikke gider at bruge din ferie på at se religiøse film om Jesus' død, kan du prøve at gå i en mere humoristisk retning.

Det siger Freja Dam, der er filmanmelder hos Jyllands-Posten.

Hun anbefaler, at du kaster dig over Monty Python-kultklassikeren "Life of Brian" fra 1979.

- Det er en sjov film, som tager tykt pis på bibelhistorien og hele den selvhøjtidelighed, der er omkring det hele, siger Freja Dam.

Vi skal over i det mere musikalske i den anden anbefaling, men bliver dog stadig i temaet om Jesus. Her peger Freja Dam nemlig på musicalen "Jesus Christ Superstar".

- Her kan du virkelig nyde den vældig gode musik af Andrew Lloyd Webber. Og så har den mere energi end andre Jesus-film, siger hun.

Der er også guf at hente i det tyske med filmen "Min far Toni Erdmann" fra 2016. Filmen handler om en spøgefugl af en far, som uanmeldt besøger sin hårdtarbejdende og karriereopslugte datter for at genskabe kontakten med hende.

- Det er en underholdende film om familierelationer og familiedramaer, som jo hører højtiderne til. Den er lang, så se den en dag, hvor du har fri eller har god tid, siger Freja Dam og tilføjer:

- Der er en fantastisk scene, hvor hun er med til en påskefrokost med nogle ældre damer, hun ikke kender, hvor hendes far får hende til at synge en Whitney Houston-sang.

Som et sidste forslag anbefaler Freja Dam, at du ser den danske komedie "Blinkende Lygter" fra 2000 alene på grund af den ene, berømte scene, hvor de skal puste æg.

Hvis du ikke vil slænge dig i sofaen, kan du også tilbringe nogle timer af påskeferien foran det store lærred.

Her anbefaler biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures Michael Berg to film, som har premiere i danske biografer torsdag den 21. marts - et par dage inden påskeferien begynder.

Det er "Jagtsæson 2" med blandt andre Mille Dinesen og Stephania Potalivo på rollelisten og "Past Lives", som var nomineret til en Oscar for Bedste Film.

- "Jagtsæson 2" er en god datingfilm, hvor du kan møde din kommende kæreste til en let og underholdende filmoplevelse, fortæller Michael Berg og fortsætter:

- Ellers er "Past Lives" en fremragende film om ungdomskærlighed, der aldrig blev til noget. Det er et fantastisk lille mesterværk, der kommer til påske.

Skal du have børnene med i biografen i påskeferien, anbefaler Michael Berg "Kung Fu Panda 4", som ifølge ham er den helt store familiefilm på det store lærred i øjeblikket.

/ritzau fokus/

Stockholm, 07/05/2024 - 11:55

Svenske soldater sneg sig op på kongen og skød med løst krudt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kong Carl Gustaf og kong Frederik sejlede ud med et svensk krigsskib, hvorfra de kunne se en mine eksplodere.

Snigende langs vandkanten nærmede camouflerede svenske soldater sig kong Frederik og kong Carl Gustaf.

Kort tid efter lød skud ud over hele flådebasen Berga uden for Stockholm.

Iført camouflagetøj og med ørepropper i ørerne stod kongerne side om side ud til vandet ved flådebasen, imens en militærøvelse blev vist frem i forbindelse med statsbesøget i Sverige.

Grønne røgbomber dækkede jorden, mens de camouflagefarvede soldater kom snigende langs vandet og skød.

I horisonten nærmede sig svenske angrebsbåde af navnet Combat Boat 90 med mandskab, der skød mod et simuleret mål.

De svenske angrebsbåde i øvelsen er af samme slags, som Sverige har doneret til Ukraine efter Ruslands invasion af landet.

Det er svenske attackdykkere, der tirsdag deltog i øvelsen for kongerne. De er den svenske pendant til det danske frømandskorps, som kong Frederik har helt særligt kendskab til.

I 1995 gennemførte han selv uddannelsen til frømand ved Søværnets frømandskorps.

Det var også her, han fik kælenavnet "Pingo". På en øvelse under uddannelsen, hvor han fik vand i våddragten, pustede dragten sig op, så han lignede og vraltede som en pingvin - heraf "Pingo".

Tidligere har han sagt, at uddannelsen tærede på hans krop og pressede ham til grænsen, men at det også prægede hans selvbillede.

- Jeg er én person før frømandsuddannelsen og en anden person efter. Jeg går måske lidt mere rank og knejsende, uden at det skal misforstås som storsnudethed, det er det så langtfra. Snarere tværtimod, lød det fra kongen i bogen "En familie og dens dronning".

Efter øvelsen steg kong Frederik og kong Carl Gustaf på en svensk korvet.

Det 72 meter lange svenske krigsskib sejlede ud med kongeparret, der blev vist rundt om bord.

Her var kongerne også vidner til en række øvelser ude på vandet. Med høj hastighed nærmede to korvetter sig den korvet, hvor kongerne var om bord.

Krigsskibene passerede hinanden meget nært og efterlod høje bølgeskvulp i vandet.

Kort tid efter kunne man høre et stort brag inde ved land. I vandkanten sprøjtede vandet op efter en mineeksplosion under vandet.

Herefter fulgte to svenske kampfly, der fløj lavt hen over skibet og kongeparret.

Den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) var blandt en række af kongeparrets gæster ude på bølgen blå.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/05/2024 - 11:07

Royal Run flytter startområde efter Børsens brand

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Royal Run i København skulle i år have haft startområde i Slotsholmsgade, men Børsens brand har ændret planen.

Royal Run i København skulle i år for første gang skydes i gang i Slotsholmsgade, der ligger lige bag ved Børsen. Børsens brand har dog fået arrangørerne til at droppe det nye startområde for i stedet at starte i Nyhavn som tidligere år.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI i en pressemeddelelse.

Beslutningen er truffet i tæt samarbejde med myndighederne, og den dialog har altså medført en ændring for motionsløbet i København 20. maj.

Det forklarer Dorte Vibjerg, der er direktør for atletikklubben Sparta og medarrangør af Royal Run i hovedstaden.

- Vi havde glædet os til at skulle prøve et nyt startområde i Slotsholmsgade.

- Men som følge af branden i Børsen og vores løbende dialog med myndighederne, er det vurderet, at det er rigtigt at rykke startområdet til Nyhavn, som vi kender indgående og har gode erfaringer med fra de forrige år, siger Dorte Vibjerg i pressemeddelelsen.

Samme beslutning blev truffet af Copenhagen Marathon, der blev afviklet femte maj. Løbet skulle også have løbet forbi Børsen langs Slotsholmsgade, men også den rute blev omlagt.

Foruden de ændrede planer for startområdet har Royal Run i København også lavet flere ændringer til løbet anden pinsedag.

Startgrupperne til løbene vil nemlig generelt blive delt op i flere grupper.

- Vi prioriterer først og fremmest at sikre en god gå- og løbeoplevelse for deltagerne. Derfor har vi foretaget flere ændringer. Blandt andet er den store femkilometerstart opdelt i to, og så kører vi med flere startgrupper, der sikrer et bedre flow blandt deltagerne, siger Dorte Vibjerg.

Når årets deltagere i København kan skimte målstregen, vil der ligeledes være ændrede detaljer.

Der vil fortsat være mål på Amalienborg Slotsplads, dog ikke i Kolonnaden. I stedet løber deltagerne i mål i retning mod Kastellet i lighed med foregående år.

Royal Run-løbet havde sin debut i 2018, da kong Frederik fyldte 50 år. Det har været en stor succes og har været afviklet hvert år siden med undtagelse af 2020 under corona.

Løbet tilbyder tre forskellige distancer på henholdsvis 1,6 kilometer, fem kilometer og ti kilometer.

Foruden København vil byerne Brønderslev, Aarhus, Fredericia og Kalundborg også afvikle Royal Run anden pinsedag. I København vil der være 42.500 deltagere og 95.000 samlet set i hele Danmark.

Det er den største tilmelding i løbets seksårige historie.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/05/2024 - 10:00

FAKTA: Køb ikke boligen i blinde

* Når du ser på bolig, kan du let forelske dig i en enkelt ejendom og stirre dig blind på den.

* Det er dog typisk en fordel at se mindst to, så du har et sammenligningsgrundlag.

* Det kan være boliger i det samme område eller nogle, der kan noget vidt forskelligt. Det vigtige er, at ved at sammenligne bliver du skarpere på, hvad du sætter mest pris på.

Kilde: bygningskonstruktør og bygningssagkyndig Christina Schjervig, som arbejder som fagekspert i byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/05/2024 - 10:00

På boligjagt? Se hvad eksperterne selv holder sig langt væk fra

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Du skal både kigge godt efter inden for boligens fire vægge og have øjnene med dig udenfor, hvis du vil undvige boligeksperternes aversioner.

Flere reelle værelser. En have med frugttræer. Nemt at komme til en station.

Hvis du drømmer om en ny bolig, har du sikkert en tjekliste med de ting, du håber på at kunne sætte kryds ved.

Men måske burde du også have en med det modsatte - altså de punkter, der skal få dig til at vende om på hælen til fremvisningen. Her får du i hvert fald lidt inspiration, når to boligeksperter afslører, hvad der kunne få dem til at fordufte, før fremvisningen var færdig.

For ejendomsinvestor Morten Bang er det ikke faldefærdige bygninger, men derimod boliger i middel stand, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på ham.

- Det er fordi, du ofte betaler for meget for noget, der er i middel stand, i forhold til hvis det enten var i rigtig god stand - enten helt nyt eller gennemgående renoveret - eller på den anden side var i rigtig dårlig stand, forklarer han.

Ser du på en bolig i rigtig dårlig stand, er sælger som regel godt klar over, at der skal være indregnet en økonomisk buffer til at renovere.

Og så kan du jo få det, som du vil, bemærker Morten Bang.

- Det, der tit sker med middel stand, er, at du køber noget og tænker: "Nå, men det er da fint nok det her, det kan jeg sagtens leve med". Men så om to år vil du alligevel gerne have nyt køkken, siger ejendomsinvestoren.

Udfordringen er derfor, at mange alligevel kommer til at bruge penge på at renovere boligen, men de har ikke købt den til en tilsvarende lavere pris, som hvis den havde været i dårlig stand til at begynde med.

For Lars Elbæk, som er ejendomsmægler og medindehaver af Elbæks Liebhavermægler, gælder det om at have øjnene med sig, når man er ude at se på boligen.

Ja, faktisk er det ikke selve boligen, han taler om, men hvordan det står til på hver side af den.

- Jeg vil ikke købe en ejendom, hvor det roder for meget hos naboen. For eksempel hvis der står syv gamle biler i indkørslen. Det kan man jo ikke gøre noget ved, for det er naboens grund, så det er deres tallerken, siger Lars Elbæk.

Det handler for ejendomsmægleren om, at ankomsten til boligen skal være pæn og ordentlig. Og så pointerer han også, at naboerne siger en hel del om det kvarter, man overvejer at flytte ind i.

- Der skal for eksempel ikke være skrald alle mulige steder på matriklen ud over i skraldespanden.

- Det er et helhedsindtryk af nabolaget. Så man kan ikke kigge på ejendommen alene, mener ejendomsmægleren.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek