En grundig omgang forårsrengøring af huset gør underværker - også udendørs.
Det indebærer blandt andet tagrender, nedløbsrør, soklerne og nedløbsbrønden, fortæller Tine R. Sode, fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
- I marts måned slipper frosten sit tag i vejret og i huset. Så kan man begynde at se, om frosten har lavet nogle skader, siger hun.
Ifølge Tine R. Sode er en af de typiske skader, at vand eller fugt er kommet ind i huset.
- Nu sner det ikke så meget mere i Danmark, men man kan have fået tøsne ind på loftet, så man skal tjekke, om der ser ud til at være kommet vand eller fugt ind. Det er en rigtig god idé, fortæller hun.
En anbefaling, Tine R. Sode altid giver, er at tjekke husets sokkel efter vinteren.
- Se, om der er skader på soklen. Er der revner i den, så få dem udbedret. Hvis der er revner, kan der trænge vand ind bag ved, som får svært ved at trænge ud igen, og så bliver soklen opfugtet. Det er især, hvis man har kælder, at det er vigtigt at tjekke, om soklen er hel og tæt, siger hun.
Samtidig er det vigtigt at gennemse tagrender og nedløbsrør for utætheder.
- Det har været frostvejr, så der kan have ligget is, som har gjort, at plastik- og metaltagrender er knækket, for når vand fryser, udvider det sig og presser på tagrenderne, fortæller Tine R. Sode.
Hvis et nedløbsrør er beskadiget, kan det være, at vandet ikke når hen til nedløbsbrønden, hvilket kan skabe fugtskader.
- Hvis nedløbsrøret er gået i stykker, bliver muren inde bag ved - om det er facaden, om det er murværk eller træværk - fugtig, og det kan give fugtskader i løbet af meget kort tid. Det kan være fugtskader i facaden, hvis det er pudsen, kan den falde af. Hvis det omhandler mursten, kan fugerne revne. Der kan også komme skader som skimmelsvamp på indersiden af væggen, siger hun.
For Kim Andersen, der er produktionschef hos virksomheden Dansk Tagbearbejdning A/S, fylder tagrender og nedløbsrør også meget.
Specielt i disse år, hvor der kommer mere nedbør end tidligere, er det vigtigt, at ens tagrender kan klare det vand, der kommer.
- Hvis man ikke får renset tagrenderne og får ordnet sit nedløb, sådan at vandet kan rende, så ryger det over og ned ad muren. Jeg har set murværk, hvor murstenene skaller af, fordi de hele tiden er fugtige, fortæller han.
Huset skal passes og plejes for at holde det i stand, fortæller Kim Andersen.
- Man skal sørge for at holde sit hus i orden. Det skal være sundt og rask. Se, at få tingene fikset, inden der går for lang tid. Det er mit råd, siger han.
/ritzau fokus/