11/01/2025 - 10:00
Dobbelttjek dit testamente: Ny lov ændrer reglerne
En ny lov gør det mere attraktivt for søskende at arve hinanden. Det kan være en anledning til at efterse testamentet.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
En ny lov, der blev vedtaget i 2024, gør det mere økonomisk fordelagtigt for søskende at arve efter hinanden.
Ønsker du at tilgodese din bror eller søster i dit testamente, er det derfor en god idé at få kigget på det nu.
Sådan lyder rådet fra Malou Trebbien, der er arveretsrådgiver hos rådgivningsvirksomheden Formue Danmark.
- Hvis man tidligere har valgt søskende fra, fordi arveafgiften var for stor, så bliver det fremover billigere, og det kan man godt forestille sig vil give et incitament til at indsætte søskende i testamentet, siger hun.
Med lovændringen sidestilles søskende med børn og børnebørn. Det betyder, at arveafgiften sænkes fra 36,25 procent til 15 procent.
Reglen træder først i kraft fra 1. januar 2027, men ifølge Malou Trebbien er det allerede nu relevant at revidere testamentet, hvis det er det, man ønsker.
- Vi synes jo altid, at det er en god idé at være på forkant og få styr på testamentet så tidligt som muligt, siger hun og fortsætter:
- Du kan ikke vide, hvad der sker de kommende år. Derfor er det bedst at få det gjort, mens du er frisk og i stand til at oprette testamentet.
Malou Trebbien peger på, at det især er relevant at genbesøge dit testamente, hvis du har gjort brug af den såkaldte 70/30-ordning.
Den gør det muligt at reducere arveafgiften ved at fordele 70 procent af arven til for eksempel din søster og 30 procent til en velgørende organisation, hvor den velgørende organisation betaler din søsters arveafgift.
Med vedtagelsen af den nye lov er det ikke længere nødvendigt at lave den manøvre for at mindske arveafgiften.
- Når arveafgiften ændres for søskende, bliver regnestykket helt anderledes, og derfor er det vigtigt at genbesøge sit testamente for at se, hvordan det kommer til at se ud efter 1. januar 2027, og om det er sådan, man vil have det, eller om det skal laves om, siger arveretsrådgiveren.
Hos Det Gode Testamente, der er er et samarbejde mellem mere end 50 af landets velgørende organisationer, er man dog umiddelbart ikke bekymret for, at den nye lov fører til, at færre vælger at testamentere penge til velgørenhed.
- Det ligger til danskerne, at de fleste grundlæggende har et ønske om at hjælpe og finder det givende at vide, at selv efter de ikke er her mere, så bruges en del af deres arv på at skabe en bedre fremtid for fremtidige generationer, siger Charlotte Gade, der er sekretariatschef i Det Gode Testamente.
Tal fra Tinglysningsretten viser, at interessen for testamenter helt generelt stiger herhjemme.
De seneste fem år er antallet af testamenter, der er oprettet hos en notar, vokset med 32 procent.
/ritzau fokus/