Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/05/2025 - 06:44

Flere end 40.000 har deltaget i afstemning om unik dansk kulturarv

Tusindvis af danskere har deltaget i afstemning, der kan bringe værdier som hygge og højskoler på FN-liste.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Over 40.000 personer har indtil videre deltaget i afstemningen om 20 forslag til særlig dansk kulturarv.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Det er forslag som eksempelvis andelsbevægelsen, hygge, højskoler, håndbold, kolonihaver og pølsevogne, man kan stemme på.

De 20 forslag er udvalgt af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), skuespiller Ghita Nørby og tv-vært og forfatter Søren Ryge Petersen.

Det er sket på baggrund af godt 10.000 nomineringer, der blev indsendt, da kulturministeren i december satte en såkaldt folkehøring i gang.

- Jeg er rigtig glad for at se, at mange danskere allerede har stemt. Det understreger, at debatten om vores fælles, levende kulturarv er noget, der engagerer danskerne, siger Jakob Engel-Schmidt i meddelelsen.

Afstemningen på folkehøringen.dk har været i gang siden 14. april og slutter onsdag 14. maj.

- Nu er det ved at være sidste chance, hvis man vil have indflydelse på, hvilke dele af vores fantastiske kulturarv som fortjener at komme endnu længere ud over rampen og ind i det internationale rampelys, lyder opfordringen fra ministeren.

På baggrund af afstemningen skal der findes fem vinderforslag, som vil blive optaget på Danmarks nationale fortegnelse over levende kultur.

Det er det første skridt mod at lave en egentlig ansøgning til Unesco, der er FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur.

I dag er Danmark og rigsfællesskabet sparsomt repræsenteret på listen over immateriel kulturarv fra Unesco.

Grønlandsk trommedans er på listen. Det samme er den nordiske tradition med at bygge skibe efter klinkbådsmetoden.

/ritzau/

Basel, 13/05/2025 - 14:29

Danmarks Eurovision-håb inden skæbnesang: Til lægen med stemmen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sissal har været forkølet og gør nu alt for at spare på sin stemme inden torsdagens semifinale i Eurovision.

Forberedelserne er i gang forud for Danmarks skæbnesang i Eurovision torsdag aften, og for Sissal handler det mest af alt om ro lige nu.

Hun har været forkølet, siden hun ankom til den schweiziske storby Basel, hvor årets internationale melodigrandprix finder sted. Så hun gør alt, hvad hun kan, for at spare på sin stemme, inden hun skal på scenen i St. Jakobshalle i torsdagens semifinale.

- Jeg har været til lægen for at se, hvad man kan gøre ved det, fortæller Sissal.

- De gik ind med et kamera gennem næsen og så på stemmebåndene. Alt så godt ud. De var helt hvide og raske. Der er ikke noget inflammation, men bare lidt slim, så der er ikke noget at være bekymret for på den måde, siger det danske Eurovision-håb.

Men pres, presse, skiftende vejr og masser af optrædener og prøver har sat sig oven i forkølelsen.

Derfor har hun aflyst en stribe interview for at spare på stemmen.

- Det er ikke noget ønskescenarie. Men sådan må det være, siger Sissal, der spiser bolsjer med glycerin i, drikker te og bruger en såkaldt stemme-steamer, der blandt andet fugter slimhinderne.

- De næste dage tager jeg også noget medicin, der minimerer inflammation, hvis det alligevel skulle være i kroppen. Simpelthen for at være på den sikre side. Det gør mange artister i nødstilfælde. Hvis man er desperat, og det er man jo, når man godt ved, hvad man kan, så gør man alt for at få det hele til at spille.

Der stiller så mange lande i Eurovision, at finalefeltet findes over to semifinaler. Den første finder sted tirsdag aften, mens den anden skal afgøres torsdag aften, og det er her, Sissal skal i ilden med sin storladne sang "Hallucination".

Den 30-årige færøskfødte sanger bliver ikke spået mange chancer for at kvalificere sig til den såkaldte grande finale lørdag af bookmakerne.

Selv vurderer hun, at det netop er hendes vokal, der skal overbevise seerne og sikre Danmark den første finaleplads i Eurovision siden 2019.

- Det er der, jeg har en fordel, siger Sissal, der selv vurderer, at kampen om de sidste finalepladser kommer til at stå mellem hende, Luxembourg og Irland.

- Jeg tror, alle frygter, at der pludselig sker et eller andet med stemmen, men jeg passer virkelig meget på min. Jeg sørger for at spise godt, selv om det er svært, når man er i et andet land og ikke har sine rutiner. Og så sørger jeg for at slappe af så meget som muligt. Jeg har virkelig taget imod alle råd, lyder det fra Sissal.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 13/05/2025 - 14:23

Kim Kardashian om millionrøveri i 2016: Det ændrede alt

Alain Jocard/Ritzau Scanpix

Kardashian beskriver chok og forvirring, da mænd pludselig stod i hotelværelse med receptionist i håndjern.

Realitystjernen Kim Kardashian siger tirsdag, at hun vil fortælle sin "sandhed" ved en retssag om et røveri i 2016.

Ved en domstol i Paris vidner hun i en sag, hvor ti mennesker er anklaget for at have røvet hende under modeugen i Paris.

Kardashian forklarer ifølge BBC, at hun altid har følt sig sikker i Paris.

- Men da jeg tog til modeugen på den tur, ændrede det alt, siger hun ifølge det britiske medie.

Kim Kardashian har tidligere udtalt sig om røveriet og sagt, at hun blev truet med pistol på sit hotelværelse og frarøvet smykker til en værdi af mange millioner dollar.

Hun har fortalt, at hun blev bundet og låst inde på badeværelset i lejligheden.

Hun har også fortalt, at hun troede, at hun ikke ville overleve natten, som hun slap fra uden fysiske skader.

Tirsdag i retten forklarer hun ifølge BBC, at hun blev meget forvirret, da flere mænd kom ind i hendes lejlighed midt om natten og havde en receptionist i håndjern med.

- Jeg var stadig i chok, for der har været mange terrorangreb rundtomkring i verden, og mine venner og jeg havde talt om det.

- Jeg forstod ikke, hvad der skete, og at det handlede om mine smykker, selv om de specifikt spurgte efter min ring, siger Kardashian.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

FAKTA: En kræsen svamp

* Meldug er yderst vækstspecifik. Det vil sige, at det er en særlig form for meldug, der rammer æbletræer, og en anden form, der rammer for eksempel roser.

* Æblemeldug kan derfor ikke sprede sig til roser, og rosenmeldug kan ikke sprede sig til æbletræer.

* Meldug er kun i stand til at leve på levende planter og kan ikke som andre svampe vokse på eksempelvis dødt plantevæv.

* Varmt og tørt vejr stimulerer svampens dannelse af sporer og spredningen af dem. Der skal dog en høj luftfugtighed til, før sporerne er i stand til at spire.

Kilde: Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

Brems svampesygdommenes hærgen i haven

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du kan forhindre svampeangreb i at udvikle sig ved at finde havesaksen frem fra skuret netop nu, fortæller gartner med speciale i plantesygdomme.

Forårets tørre vejr gør det svært for svampesygdommene at trives i haven, men du kan godt støde på dem alligevel. Særligt, hvis du har æbletræer.

Det fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

- Meldug er en svamp, der overvintrer i grene og knopper, og de kan nu ses på æbletræernes skud som nogle små hvide spidser, siger han og råder til, at du finder havesaksen frem, hvis du spotter den mælkehvide svamp.

- Klip de ramte skud af. På den måde undgår du, at svampesporerne fra meldugsvampen spreder sig. Frugtavlerne går i øjeblikket rundt og laver netop disse beskæringer.

Hvis melduggen får frit spil til at udvikle sig, vil du senere på sommeren se mange flere blade og skud med hvide belægninger.

Sygdommen hæmmer væksten i æbletræet, og de frugter, der gror frem, udvikler en ru overflade, der kaldes for skrub.

- Når meldugsvampesporerne lander og spirer på æblerne, ødelægger de overhuden på æblerne, forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen.

Et andet sted i haven, hvor svampesygdommene har det med at slå ned, er i rosenbedet. Roserne kan som æbletræerne blive ramt af meldug, men også sygdommen stråleplet er udbredt.

Stråleplet viser sig som sorte pletter på bladene. Og her gælder samme råd som med æbletræerne: Fjern de ramte blade, så svampen ikke smitter videre.

Ifølge Magnus Gammelgaard Nielsen tegner det dog ikke til at blive et slemt år for roserne, fordi foråret indtil videre har været meget tørt.

Han understreger samtidig, at den bedste måde at undgå svampebefængte roser er ved at udvælge nogle sorter, der er modstandsdygtige over for sygdommene.

Derudover spiller det en væsentlig rolle, hvor rosenbedene er placeret i haven.

- Roser skal stå i fuld sol. På den måde bliver bladene tørret hurtigt, når det har regnet, og det gør det sværere for svampesygdomme at etablere sig i planterne, fordi svampesporerne trives i et fugtigt miljø, fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek