København, 05/04/2025 - 10:00
Sprogbarriere og bøderegn skaber uro i Formel 1
Utilfredsheden har blandt andet ført til en medieboykot fra den regerende verdensmester.
Hoch Zwei/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Formel 1-verdensmester Max Verstappen plejer ikke at være bleg for at sige præcis, hvad han tænker, men på det seneste har han ikke haft meget på hjerte.
Verdensmesteren sagde, bilen var "fucked" på et pressemøde forud for sidste års grandprix i Singapore, og blev efterfølgende straffet af Det Internationale Motorsportsforbund (FIA) for brug af ”groft, uhøfligt og upassende sprogbrug”.
Verstappen blev dømt til at udøve samfundstjeneste for FIA i Rwanda for forseelsen.
Hollænderen valgte efterfølgende at protestere ved at boykotte officielle medieforpligtelser.
- Jeg mener, det er dybt latterligt. Det er alt for nemt at få en bøde eller en straf for et eller andet. Så jeg foretrækker ikke at sige noget overhovedet, siger Verstappen til AFP.
Verdensmesteren argumenterer med, at flere af de vendinger, der betegnes som upassende, er en del af hans engelske ordforråd, og at det er naturligt for ham at bruge dem, når han ikke taler hollandsk.
- Selvfølgelig mener jeg ikke, at folk skal bande til højre og venstre. Det er der ingen af kørerne, der gør.
- Når vi bliver interviewet lige efter at være kommet ud af bilen, og er fulde af adrenalin, kan det slippe ud. Specielt fordi størstedelen af os ikke er vokset op med engelsk, siger han.
Ferraris Charles Leclerc blev straffet med en bøde på 10.000 euro et par uger senere for at bande under pressekonferencen før Mexicos grandprix. Selv om monegaskeren undskyldte med det samme, valgte FIA at håndhæve straffen.
Formel 1-kørerne kan risikere bøder på op til 120.000 euro samt fratagelse af VM-point for gentagne forseelser.
FIA mener ikke, at det er urimeligt at forvente stuerent sprog fra kørerne, idet det har negativ indflydelse på sporten, hvis de bander i øst og vest.
- Vi er nødt til at differentiere mellem motorsport og rapmusik. Vi er ikke rappere, der bruger f-ordet flere gange i minuttet. Sådan gør vi ikke i vores sport, siger FIA-præsident Mohammed Ben Sulayem til mediet Motorsport.
Det har fået kørerforbundet GPDA (Grand Prix Drivers' Association) til at reagere.
GPDA mener, at der skal være større råderum og forståelse for, at kørerne er voksne mennesker, og at FIA ikke skal bestemme, hvordan de udtaler sig offentligt, så længe det ikke at med respektløs hensigt.
Tidligere racerkører og motorsportsekspert hos Viaplay Jason Watt forstår kørernes frustration.
- Jeg synes mildest talt ikke, at præsident Ben Sulayem styrer butikken på særlig sympatisk vis. Jeg synes, han skyder gråspurve med kanoner.
- At skulle tænke over at beherske sit sprogbrug i en radiotransmission med teamet, når man er fuld af adrenalin og kører 350 kilometer i timen, det er uladsiggørligt, hvis du spørger mig. Det er helt godnat, hvis man begynder at fratage VM-point for den slags, lyder det fra Jason Watt.
Selv kan han nikke genkendende til, at der er større risiko for at blive fanget på det forkerte ben, når man ikke er vokset op med sproget.
- Lytter man til de britiske kørere til et pressemøde, vil du aldrig høre dem sige f-ordet, fordi de er vokset op med andre vendinger, der gør, det ikke er nødvendigt, for at de kan komme frem til deres pointe, siger Jason Watt.
- Der er helt sikkert noget omkring brugen af det engelske sprog, for det er unødvendigt at bande uden grund. Men at det skal koste VM-point, det er at stramme den, siger han.
GPDA har i godt tre år anmodet Ben Sulayem om gennemsigtighed omkring, hvor bødepengene ender, og hvad de bliver brugt til. Det har præsidenten endnu ikke adresseret.
Ved årets første Formel 1-grandprix i Australien holdt FIA og Formel 1-kørerne et møde, hvor forbundet præsenterede retningslinjer for upassende sprogbrug, samt bøderne for gentagne overtrædelser.
Flere kørere var positive efterfølgende, men de har stadig ikke fået afklaring på, hvor pengene ender. FIA er ikke kommet med en officiel udmelding.
Næste Formel 1-grandprix køres i Japan søndag klokken 07.00 dansk tid.
/ritzau/