Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/04/2024 - 09:00

Gå efter x-faktor og gør boligkøbet til en god investering

Geografien afgør, hvilken bolig du bør gå efter. Og så kan der være penge at hente i x-faktor, der endnu ikke er forløst.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Et boligkøb er sandsynligvis den største investering, du kommer til at lave. Og måske skal du igennem processen flere gange i løbet af livet.

Derfor kunne det også være betryggende med et kig i krystalkuglen til at afsløre, om dit potentielle køb kommer til at kaste ekstra kroner af sig i længden.

Det kan boligeksperterne desværre ikke tilbyde dig. Men du kan få de bedste fif, der øger dine chancer for en god investering, fra ejendomsinvestor Morten Bang og Lars Elbæk, der er stifter af Elbæks Liebhavermægler.

- Når vi taler privat boliginvestering, er der groft sagt to måder, man kan tjene penge på. Den ene er markedsværdistigning, altså at når markedet i landet eller i området stiger, kan du tjene penge, siger Morten Bang, som selv har over 70 bolig- og erhvervsenheder.

- En anden - og det er noget af det mest interessante at kigge på - kalder man på engelsk for forced appreciation, altså en slags tvungen værdistigning. Det betyder, at man går ind og laver noget på ejendommen, så den bliver mere værd.

Morten Bang giver eksemplet, at du køber en bolig for en million kroner, renoverer den for 300.000 og sælger den for 1,5 millioner. Så har du scoret en fortjeneste på 200.000 kroner, som vel at mærke er skattefri, fordi der er tale om en boliggevinst.

- Når det gælder markedet, er det jo bare at vente og krydse fingre for, at tingene går fremad. Men her kan man selv gøre en forskel, siger han.

Renoveringer giver oftest bedst mening i de dyrere og større byer.

Det skyldes, at selve renoveringen vil koste nogenlunde det samme uanset beliggenheden. Men det er ikke sikkert, at du kan få pengene igen, hvis priserne ligger meget lavt i området.

- Så når mine venner vil købe hus, så råder jeg dem altid til, at hvis de gerne vil købe noget uden for større byer eller dyre områder, skal de gerne købe noget, der er totalt renoveret, fordi de alternativt nok vil tabe nogle penge på at renovere.

- Og hvis man gerne vil have noget, der ligger centralt i en by eller et dyrt område, så kan man overveje, om man skal købe noget, der skal renoveres, for så kan der potentielt være en fordel ved det, forklarer Morten Bang.

Lars Elbæk, som sammen med sin kone er indehaver af Elbæks Liebhavermægler, råder til at have øjnene med sig på boligjagten og se efter uudnyttet potentiale.

Her kan der nemlig gemme sig guld.

- Det er altid godt med noget x-faktor i en ejendom - altså at den kan et eller andet ekstra.

- Det kan være, at man kan udstykke en ekstra grund. Eller måske er der mulighed for at bygge til eller lave forbedringer, som kan tilføre værdi, lyder det fra Lars Elbæk, som også har eksperimenteret med at købe og sælge boliger med fortjeneste i tv-programmer som "Fra 1-værelses til strandvejsvilla".

Han oplever, at størstedelen af hans kunder også "tænker i exit af ejendommen" - altså om den er til at sælge igen.

- Folk går blandt andet op i, hvor længe den har ligget. Ud over at de tænker, at det kan bruges til forhandling, kan det også være en indikator på, hvor hurtigt og nemt man kan komme af med den igen, siger liebhavermægleren.

/ritzau fokus/

Oslo, 14/05/2024 - 21:50

Tv-serien Skam har i kongens øjne samlet norske og danske unge

Heiko Junge/Ritzau Scanpix

Den danske ungdom har fået større forståelse for det norske sprog efter tv-serien Skam, siger kong Frederik.

Den populære norske ungdomsserie "Skam" har været med til at bringe unge fra Norge og Danmark sammen.

Det siger kong Frederik i en tale til en gallamiddag på det kongelige slot i Norge, hvor han snakker om de familiære og venskabelige bånd, der binder de to lande sammen på tværs af generationer.

- Norge er noget nær nordisk mester i ungdomsserier, og i dag kender størstedelen af danske unge betydningen af "tuller du?" og "serr" siger han.

Serien, der følger hverdagen for en gruppe norske teenagere, rullede for første gang over de norske tv-skærme i efteråret 2015 og vandt siden en stor skare af følgere i hele Norden.

- Der er sket en del siden "Fleksnes", siger kong Frederik med henvisning til den norske tv-komedieserie fra 1970'erne.

Den populære norske tv-serie "Skam" vandt også Nordens Sprogpris i 2016 netop for at engagere nordiske unge i sproget.

I Danmark var serien også så populær, at den førte til, at flere norske ord og udtryk arbejdede sig ind i sproget. Netop det faktum, at serien ikke behøves oversat, spillede en stor rolle i tildelingen af sprogprisen.

Her lød det, at få er lykkedes med at gøre nabosprog så morsomt, relevant og sejt blandt unge i Norden som "Skam".

Kong Frederik kommer i store dele af sin tale ind på mange af de ligheder, som Norge og Danmark deler - herunder sproget.

- Vores slægtskab fornægter sig ikke, og danskere og nordmænd forstår hinanden. Vi taler samme sprog, bogstaveligt og i overført betydning, siger han.

Talen til gallamiddagen sætter punktum for kongeparrets første dag i Norge i forbindelse med deres to dage lange statsbesøg i det norske.

Onsdag byder programmet på vandretur for kongeparret. Både ude i den norske natur og en arkitekturvandring i dele af hovedstaden Oslo.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 14/05/2024 - 21:26

Kongen roser tv-serien Skam for at samle danske og norske unge

Heiko Junge/Ritzau Scanpix

Den danske ungdom har fået større forståelse for det norske sprog efter tv-serien Skam, siger kong Frederik.

Den populære norske ungdomsserie "Skam" har bragt unge fra Norge og Danmark sammen foran tv-skærmen.

Det siger kong Frederik i en tale til en gallamiddag på det kongelige slot i Norge, hvor han snakker om de familiære og venskabelige bånd, der binder de to lande sammen på tværs af generationer.

- Norge er noget nær nordisk mester i ungdomsserier, og i dag kender størstedelen af danske unge betydningen af "tuller du?" og "serr" siger han.

Serien, der følger hverdagen for en gruppe norske teenagere, rullede for første gang over de norske tv-skærme i efteråret 2015 og vandt siden en stor skare følgere i hele Norden.

- Der er sket en del siden "Fleksnes", siger han med henvisning til den norske tv-komedieserie fra 1970'erne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/05/2024 - 10:00

FAKTA: Bananens kunstige modning

* Bananen på dit køkkenbord har en lang rejse bag sig, og det har betydning for, hvordan den modner.

* Bananer plukkes umodne i for eksempel Sydamerika og transporteres i store kølrum, hvor de bliver sprøjtet med et enzym, som sætter gang i en modningsproces, så de er spiseklar, når de lander i butikkerne herhjemme.

* Modningsenzymet er udviklet til at virke under kølige forhold. Bananer bliver derfor hurtigere brune, hvis du lægger dem i køleskabet.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, som er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/05/2024 - 10:00

Forvandl de brune bananer til guf for både dig og dine potteplanter

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I stedet for at smide overmodne bananer ud kan du bruge dem til at kreere alt fra lækre snacks til effektiv plantegødning.

Frugtskålens brunplettede bananer rummer masser af potentiale. I hvert fald hvis du spørger Jane Ibsen Piper.

Hun står bag flere bøger om, hvordan man skaber mere luft i privatøkonomien. Og så deler hun gode hverdagsspareråd på Facebook-gruppen "Minimalisme og købestop" og Instagramprofilen "Project Handmade", der har over 40.000 følgere.

- De meget brune bananer er supersøde indeni, og det er ikke særlig rart at spise rent, men det fungerer rigtig godt i bagværk, fordi det er sødt og blødt, siger Jane Ibsen Piper.

Hjemme hos hende ryger de brune bananer løbende i fryseren, til hun har nok til at lave en ordentlig portion bananpandekager. En vellykket nedfrysning opnås ved at fjerne skrællen på bananerne, skære dem i stykker og putte dem i en bøtte.

Når bøtten er fuld, tages den ud, så bananstykkerne kan tø op, hvorefter de moses og blandes med æg, mel, havregryn og lidt salt. Regn med to små eller et stort æg, en deciliter hvedemel og en deciliter havregryn til to bananer.

- Så har vi en hurtig snack til bilen, når vi skal på tur, fortæller Jane Ibsen Piper.

Ud over pandekager kan bananerne fra fryseren også bruges i smoothies, til banankage, bananbrød eller bananmuffins.

Som nævnt skal skrællerne fjernes, inden bananerne ryger i fryseren. Ellers rådner de. Derudover skal du være opmærksom på, at bananer ikke kan nedfryses i længere tid.

Det fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

- De indeholder en masse fedt, og derfor er de ikke vanvittigt velegnede til at blive opbevaret længe. Man kan godt fryse dem ned, men de bliver ofte dårlige efter tre-fire måneder, siger han.

Selv ynder han at dehydrere de overmodne bananer. Det gør han ved at skære frugten i skiver og lade dem tørre i ovnen ved cirka 60 grader i cirka ti timer.

- De er stadig fyldt med sukker, men fedtet er forbrændt. Det er lækkert på cornflakes eller havregryn, siger kokkeunderviseren.

Skrællerne fra de brune og bløde bananer behøver du heller ikke at smide ud, lyder det fra Jane Ibsen Piper.

- De kan bruges til gødning til potteplanterne, hvis man lægger dem i vand i et syltetøjsglas i en uges tid, siger hun.

Bananer indeholder kalium, som er et vigtigt næringsstof for planter. Du laver gødningen ved at putte en til to skræller ned i et stort syltetøjsglas. Hæld vand i helt op til toppen af glasset, og skru låget på. Efter en uge er blandingen klar til brug.

- Det skal fortyndes en til en med vand. Det vil sige, at du hælder bananvandet i vandkanden og hælder tilsvarende mængde rent vand oveni, siger Jane Ibsen Piper.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek