Det, der engang var et smukt træskærebræt, har mistet glansen og ser mest af alt træt ud. Køkkenredskaberne i træ ser flossede ud i kanterne.
Heldigvis er træ et levende materiale, hvor man med lidt kærlighed og knofedt kan skrue tiden tilbage, så det ser ud som nærmest nyt.
- Det kan se ret dødt ud, hvis ikke man giver det noget olie, siger sektionsleder for Træ og Biomaterialer ved Teknologisk Institut Lars Jeffers-Hansen.
Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken olie du bruger.
Den skal nemlig trænge godt ind i træet - og så skal der ikke ende uønskede stoffer i maden.
- Historisk set har man brugt paraffinolie, som er helt lugtfri og smagløs. Problemet med den er, at den er for tynd. Den bliver hurtigt vasket ud af træet, fortæller Lars Jeffers-Hansen.
Linolie har den fordel, at den udvider sig i træet, og det betyder, at den beskytter bedre i træprodukter end andre olier. Alligevel anbefaler han ikke rå linolie til dine træredskaber:
- Du vil gerne have, at olien tørrer op, ligesom en lak gør, i fagsprog kalder vi det en hærdende olie. Der kan gå flere uger, før linolie tørrer, forklarer han.
- For at få linolie til at accelerere hærdningen kan der tilføjes sikkativer, og det er ofte tungmetaller. Man skal på ingen måde bruge olie med tungmetaller i.
I stedet bør du gå efter træolier, som er godkendt til fødevarer. Mange producenter laver olie særligt til det formål, forklarer sektionslederen.
Smør dit skærebræt eller dine træredskaber ind i olien, og lad dem suge, hvad de kan. Tør det overskydende olie af, inden det begynder at hærde.
Træolien er typisk også en slags linolieprodukt - dog ikke rå linolie. Vær opmærksom på, at linolieprodukter kan være selvantændelige, så linolieklude skal pakkes forsvarligt i eksempelvis en tætlukket pose og afleveres som farligt affald på genbrugsstationen.
Det virker måske også oplagt at hive fat i nogle af de olier, du bruger i maden - de er i hvert fald egnede til fødevarer. Problemet med dem er dog, at de kan blive for gamle og harskne. Over tid kan du risikere, at de begynder at lugte, forklarer sektionslederen.
Mellem dine oliebehandlinger kan du også sørge for at give dine træsager den bedste og mest skånsomme behandling.
- Det grundlæggende problem med træprodukter i dag er, at folk ikke gider at vaske dem op i hånden. Opvaskemaskinen er den sikre død, lyder det fra Lars Jeffers-Hansen.
Per Nikolaj Kampmann er grundlægger af forretningen Kunst og Køkkentøj, og han kunne heller aldrig drømme om at vaske trætingene på andre måder end i hånden.
- Træ er et levende materiale, så husk at vaske skærebrættet af på begge sider hver gang. Hvis man kun gør det på den ene side, så udvider det sig det sig på oversiden og ikke på undersiden, og det er nok til, at det slår sig.
- Man må heller aldrig lade det stå og dryptørre, for så samler vandet sig, der hvor det står, og så udvider det sig. Det skal tørres af med det samme, forklarer Per Nikolaj Kampmann.
Har du et gammelt træskærebræt, der er blevet lidt skævt, kan du godt få det pænt igen.
- Gå ned til en maskinsnedker, og få ham til at tage en millimeter af. Så bliver det fuldstændig som nyt, siger han.
Han anbefaler også at holde øje med gamle skærebrætter på loppemarkeder. For hvis de efter 10-20 år ikke har slået sig, så gør brættet det med stor sandsynlighed heller ikke, når du får det hjem i køkkenet. Og du kan let shine det op, hvis det ser lidt træt ud.
/ritzau fokus/