Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

21/11/2024 - 08:00

Genopliv skærebrættet og træredskaberne med den rigtige olie

Det er langtfra alle olier, der er velegnede til at shine træredskaberne op. Olien skal nemlig trænge godt ind og være egnet til at ende i maden.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Det, der engang var et smukt træskærebræt, har mistet glansen og ser mest af alt træt ud. Køkkenredskaberne i træ ser flossede ud i kanterne.

Heldigvis er træ et levende materiale, hvor man med lidt kærlighed og knofedt kan skrue tiden tilbage, så det ser ud som nærmest nyt.

- Det kan se ret dødt ud, hvis ikke man giver det noget olie, siger sektionsleder for Træ og Biomaterialer ved Teknologisk Institut Lars Jeffers-Hansen.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken olie du bruger.

Den skal nemlig trænge godt ind i træet - og så skal der ikke ende uønskede stoffer i maden.

- Historisk set har man brugt paraffinolie, som er helt lugtfri og smagløs. Problemet med den er, at den er for tynd. Den bliver hurtigt vasket ud af træet, fortæller Lars Jeffers-Hansen.

Linolie har den fordel, at den udvider sig i træet, og det betyder, at den beskytter bedre i træprodukter end andre olier. Alligevel anbefaler han ikke rå linolie til dine træredskaber:

- Du vil gerne have, at olien tørrer op, ligesom en lak gør, i fagsprog kalder vi det en hærdende olie. Der kan gå flere uger, før linolie tørrer, forklarer han.

- For at få linolie til at accelerere hærdningen kan der tilføjes sikkativer, og det er ofte tungmetaller. Man skal på ingen måde bruge olie med tungmetaller i.

I stedet bør du gå efter træolier, som er godkendt til fødevarer. Mange producenter laver olie særligt til det formål, forklarer sektionslederen.

Smør dit skærebræt eller dine træredskaber ind i olien, og lad dem suge, hvad de kan. Tør det overskydende olie af, inden det begynder at hærde.

Træolien er typisk også en slags linolieprodukt - dog ikke rå linolie. Vær opmærksom på, at linolieprodukter kan være selvantændelige, så linolieklude skal pakkes forsvarligt i eksempelvis en tætlukket pose og afleveres som farligt affald på genbrugsstationen.

Det virker måske også oplagt at hive fat i nogle af de olier, du bruger i maden - de er i hvert fald egnede til fødevarer. Problemet med dem er dog, at de kan blive for gamle og harskne. Over tid kan du risikere, at de begynder at lugte, forklarer sektionslederen.

Mellem dine oliebehandlinger kan du også sørge for at give dine træsager den bedste og mest skånsomme behandling.

- Det grundlæggende problem med træprodukter i dag er, at folk ikke gider at vaske dem op i hånden. Opvaskemaskinen er den sikre død, lyder det fra Lars Jeffers-Hansen.

Per Nikolaj Kampmann er grundlægger af forretningen Kunst og Køkkentøj, og han kunne heller aldrig drømme om at vaske trætingene på andre måder end i hånden.

- Træ er et levende materiale, så husk at vaske skærebrættet af på begge sider hver gang. Hvis man kun gør det på den ene side, så udvider det sig det sig på oversiden og ikke på undersiden, og det er nok til, at det slår sig.

- Man må heller aldrig lade det stå og dryptørre, for så samler vandet sig, der hvor det står, og så udvider det sig. Det skal tørres af med det samme, forklarer Per Nikolaj Kampmann.

Har du et gammelt træskærebræt, der er blevet lidt skævt, kan du godt få det pænt igen.

- Gå ned til en maskinsnedker, og få ham til at tage en millimeter af. Så bliver det fuldstændig som nyt, siger han.

Han anbefaler også at holde øje med gamle skærebrætter på loppemarkeder. For hvis de efter 10-20 år ikke har slået sig, så gør brættet det med stor sandsynlighed heller ikke, når du får det hjem i køkkenet. Og du kan let shine det op, hvis det ser lidt træt ud.

/ritzau fokus/

København, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: En række af DMA-nomineringerne

Årets Danske Solist:

* Gobs.

* Kesi.

* Lamin.

* Medina.

* Pil.

 

Årets Danske Livenavn:

* Lukas Graham.

* Medina.

* Nik & Jay.

* Pil.

* The Minds of 99.

 

Årets Danske Gruppe:

* Hugorm.

* Kind mod kind.

* Roya.

* Suspekt.

* The Minds of 99.

 

Årets Danske Hit:

* Annika: "Så længe jeg er sexy".

* Gilli & Kesi: "555".

* Mumle: "Det modsatte".

* Thor Farlov featuring Noah Carter: "Alt det".

* Tobias Rahim featuring Icekiid: "Dark room".

Kilde: musikselskabernes brancheorganisation, IFPI.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/11/2024 - 10:00

Rapper og dansk Beyoncé-stjerne snupper DMA-nomineringer

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Lamin kan modtage tre statuetter til årets Danish Music Awards. Der er også en nominering til Giift, der har været med til at skrive Beyoncé-hittet "Ya Ya".

For to år siden blev Lamin kåret til Årets Nye Danske Navn ved Danish Music Awards 2022, og siden har rapstjernen cementeret sig på den danske musikscene.

Lamin er nomineret til tre priser ved årets udgave af Danish Music Awards - Årets Danske Solist, Årets Danske Sangskriver og Årets Danske Album - og er dermed musikeren med flest nomineringer.

Herefter følger etablerede navne som Medina og The Minds of 99 samt fremadstormende artister som Annika, Mumle og URO, som alle er nomineret i to kategorier hver.

Det afslører musikselskabernes brancheorganisation, IFPI, i en pressemeddelelse.

I kategorien Årets Danske Sangskriver, som Lamin er blandt de nominerede i, finder man også danske Giift, som kan snuppe statuetten for sit arbejde på blandt andet verdensstjernen Beyoncés countryinspirerede album, "Cowboy Carter".

Ifølge IFPI bobler det med nyt talent i dansk musik, som afspejler sig i en lang række af kategorierne. Men kategorien Årets Danske Livenavn er præget af nogle landets mest etablerede artister: Lukas Graham, Medina, Nik & Jay og The Minds of 99, og så fuldendes kategorien af sangeren Pil.

I alt skal der uddeles 12 statuetter, hvoraf 10 af dem fokuserer på dansk musik.

Derudover uddeler IFPI Danish Music Awards' Ærespris til en eller flere danske artister, som har sat et umiskendeligt aftryk på dansk musik, som det lyder.

Bag nomineringerne står et akademi bestående af otte personer med stor kunstnerisk og kommerciel indsigt i dansk musik, oplyser IFPI.

De nominerede i kategorierne Årets Danske Livenavn og Årets Nye Danske Livenavn er fundet af en særjury under Danske Agenters Sammenslutning.

Nominerede og siden vinderne afgøres på såkaldte valgdage, som først slutter, når der er opnået enighed. Akademiets medlemmer offentliggøres, når Danish Music Awards finder sted.

Årets Danish Music Awards løber af stablen den 28. november i den tidligere fabriksbygning The Plant på Refshaleøen i København med musikformidler og tidligere DR-profil Sara Sadiq Frost som vært.

Arrangementet er en eksklusiv branchebegivenhed for særligt inviterede gæster, oplyser IFPI. Men alle andre kan løbende følge med på blandt andet de sociale medier.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå uønsket kemi når du køber silikone

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler at købe silikonebageforme fra danske forhandlere - ikke fra onlinemarkedspladser eller forhandlere, man ikke ved, hvor hører hjemme.

* Gå efter produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke temperaturer produktet må anvendes ved. Det skal gerne stå på selve produktet, så du altid har information ved hånden. Står det kun på indpakningen eller en medfølgende seddel, er informationen hurtig væk og glemt. Overhold altid temperaturgrænserne.

* Inden du tager formen i brug, bør du afbage den et par timer i ovnen ved 200 grader uden indhold eller med indhold, der smides ud bagefter.

* Undgå at sætte bageformene meget tæt på ovnens sider eller top.

* Når bageformen begynder at blive synligt slidt, bør du skille dig af med den.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg

Gabrielle Lurie/Ritzau Scanpix

Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.

Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.

Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.

Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.

- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.

Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.

Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.

- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.

Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.

Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.

- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:

- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.

Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.

En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.

- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.

- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek