Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:14
Den færøske restaurant Paz springer til to michelinstjerner
I spidsen for restauranten Paz på Færøerne står Poul Andrias Ziska, som tidligere drev restaurant Koks.
Claus Bech/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Den nyåbnede restaurant Paz på Færøerne er mandag aften sprunget fra nul til to michelinstjerner.
Det er blevet præsenteret ved Michelinguidens uddeling af stjerner til restauranter i Norden.
Præsentationen finder sted i Annebjerg Kulturpark i Odsherred.
I spidsen for restauranten står Poul Andrias Ziska, som også var køkkenchef på den tidligere michelinrestaurant Koks.
Koks havde to stjerner, men lukkede sidste år.
I februar fortalte Ziska til Berlingske, at han var klar til at åbne sin restaurant.
Det skete i april, da Paz - som er Poul Andrias Ziska initialer - åbnede i Tórshavn.
- Jeg kommer til at starte, hvor vi sluttede på Koks, og ambitionen er klart at få en michelinstjerne tilbage til Færøerne, sagde han til Berlingske i februar.
- Jeg laver ikke om på den måde, jeg laver mad på, bare fordi jeg får en ny restaurant. Det er jo noget, som kommer indefra, lød det.
Fra Michelinguidens side lyder forklaringen på de to stjerner, at den færøske restaurant leverer en "medrivende og yderst mindeværdig oplevelse".
Retterne "hylder lokale traditioner med enestående genfortolkninger af lokale opskrifter", skriver Michelinguiden.
De syv danske restauranter, som allerede havde to michelinstjerner, beholder dem.
I København gælder det Alchemist, Aoc, Kadeau Copenhagen, Koan og Kong Hans Kælder.
I Aarhus beholder Frederikshøj deres to stjerner, og det samme gør Henne Kirkeby Kro i Henne.
Samtidig beholder de tre danske restauranter Geranium i København, Noma i København og Jordnær i Gentofte deres tre michelinstjerner.
For Danmarks vedkommende ender den samlede uddeling altså med 27 restauranter med én stjerne, hvoraf seks af restauranterne er nye på listen.
Derudover har i alt otte danske restauranter to stjerner, hvoraf den ene er ny, mens de tre nuværende trestjernede michelinrestauranter beholder deres.
En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd". Tre stjerner betyder "værd at rejse efter".
I alt har Danmark nu 38 restauranter med i alt 52 michelinstjerner. Det er en fordobling på ni år.
/ritzau/