Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:39

Chefkok på ny restaurant fik michelinstjerne: Det må være rekord

Chefkokken på restaurant Udtryk troede, at det var en spøg, da han blev inviteret til michelinuddeling.

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Efter at have været åben i blot 41 dage kan restauranten Udtryk pryde sig med en michelinstjerne.

- Det må være en ny rekord, siger den glade chefkok på restauranten, Edward Lee, efter uddelingen.

Mandag er restauranten blevet tildelt sin første stjerne ved ceremonien for de nordiske lande.

- Da jeg fik invitationen, troede jeg, at det var en prank (spøg, red.). Jeg var klar til at komme efter personen, der havde sendt mailen, tilføjer han.

Udtryk var på forhånd nævnt som et bud på en ny dansk stjernerestaurant.

Men fordi den åbnede for kun fem uger siden, var der tvivl om, hvorvidt Michelins inspektører kunne nå forbi tilstrækkeligt mange gange.

- Den her går til teamet. Jeg er kun den skøre mand med idéerne. Teamet skubber mig hver dag til, at vi kan udvikle os, siger Edward Lee.

Få gange tidligere er det også gået hurtigt fra åbning til michelinstjerne.

I 2014 fik restauranten Studio en michelinstjerne kun fem måneder efter åbningen.

The Samuel fik en michelinstjerne i sit første leveår, 2021, kun fire måneder efter åbning.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

Michelins inspektører begrundede Udtryks stjerne med, at restauranten har en "varieret og velafbalanceret menu", der afspejler Lees "livserfaringer ved at blande asiatiske og europæiske teknikker og smage og dermed skabe raffinerede og interessante retter".

Edward Lee er født i Hongkong.

Michelinguiden opstod i Frankrig i år 1900 som en anbefaling af gode spisesteder.

Guiden nævner tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.

Uddelingen af de nordiske michelinstjerner blev afholdt mandag aften i Odsherred i det nordvestlige Sjælland.

/ritzau/

Torino, 19/06/2025 - 23:39

Danske Alchemist er verdens femtebedste restaurant

Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Torsdag blev det offentliggjort, hvilke restauranter der kan kalde sig blandt de 50 bedste i verden.

Danske Alchemist i København kåres som verdens femtebedste restaurant ved prisuddelingen World's 50 Best Restaurants.

Det viser direkte billeder fra uddelingen i Torino i Italien.

- Det er nærmest en Oscar i vores branche. Det var dejligt at kravle lidt op ad listen, siger køkkenchef bag restauranten Rasmus Munk.

Restauranten stiger tre pladser fra sidste års placering, hvor den fik en ottendeplads.

Ud over Alchemist kommer danske Kadeau ind på listen på en 41.-plads.

Den peruanske restaurant Maido fra Lima kåres som verdens bedste.

Asador Etxebarri i Spanien indtager ligesom sidste år en andenplads.

Restauranten Quintonil i Mexico kravler ligesom Alchemist op ad listen og skifter sidste års syvendeplads ud med en tredjeplads.

Troen på, at Alchemist kan kravle yderligere op ad listen er lille hos restaurantens køkkenchef, Rasmus Munk.

- Det kræver, at jurymedlemmerne kan få bord på restauranten. Det er en negativ konsekvens ved Alchemist. Vi bliver fuldt booket på et par minutter, når vi åbner for nye bookinger, siger han.

Det er World Best Restaurant Academy, der hvert år rangerer verdens bedste restauranter.

Akademiet består af over 1000 medlemmer, som er udvalgt på baggrund af deres kendskab til den internationale madscene.

En tredjedel af dem er kokke og restaurantører, mens de andre to tredjedele udgøres af henholdsvis madskribenter og berejste gastronomer.

En aften hos Alchemist, der ligger på Refshaleøen i København, varer fire til seks timer, og priserne begynder ved 5400 kroner, skriver restauranten på sin hjemmeside.

Til den 50-retters menu kan gæster tilvælge vinmenu eller en alkoholfri menu.

Rasmus Munk, der står bag projektet, som med hans egne ord tilbyder en oplevelse, hvor man bliver guidet "gennem Alchemists unikke fysiske rum, såvel som gennem dine egne sanser".

- Kom venligst med et åbent sind, og vær klar til at udvide din idé om kulinarisk kunst sammen med os, lyder det blandt andet på restaurantens hjemmeside.

Men selv om, at Alchemist både kan kalde sig verdens femtebedste og mandag fik lov til at beholde sine to michelinstjerner, viste restaurantens seneste regnskab, at det er dyrt at drive en restaurant i verdensklassen.

Det har i hvert fald kostet Alchemist et underskud på mere end ti millioner kroner, skrev Ekstra Bladet tidligere på måneden.

Årets underskud er således større end sidste år, hvor det lød på 9,7 millioner kroner i runde tal.

Danske restauranter har flere gange toppet listen over verdens 50 bedste restauranter.

I 2022 indtog den danske restaurant Geranium førstepladsen. Og året forinden var det Noma i København, der blev kåret som verdens bedste restaurant for femte gang.

Men siden 2022 har der været en regelændring i kåringerne - en tidligere vinder kan ikke blive nummer et igen. De optages i stedet på listens "hall of fame".

Derfor figurerer hverken Noma eller Geranium på listen over verdens 50 bedste restauranter 2025.

Sidste års førsteplads gik til den spanske restaurant Disfrutar, der er lokaliseret i Barcelona.

/ritzau/


Læs Mere >>

Torino, 19/06/2025 - 22:50

Danske Alchemist er verdens femte bedste restaurant

Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Torsdag blev det offentliggjort, hvilke restauranter der kan kalde sig blandt de 50 bedste i verden.

Danske Alchemist i København kåres som verdens femte bedste restaurant ved prisuddelingen World's 50 Best Restaurants.

Det viser direkte billeder fra uddelingen i Torino i Italien.

- Det er nærmest en Oscar i vores branche. Det var dejligt at kravle lidt op ad listen, siger køkkenchef bag restauranten Rasmus Munk.

Restauranten stiger tre pladser fra sidste års placering, hvor den fik en ottendeplads.

Ud over Alchemist kommer danske Kadeau ind på listen på en 41.-plads.

Den peruanske restaurant Maido fra Lima kåres som verdens bedste.

Asador Etxebarri i Spanien indtager ligesom sidste år en andenplads.

Restauranten Quintonil i Mexico kravler ligesom Alchemist op ad listen og skifter sidste års syvendeplads ud med en tredjeplads.

Troen på, at Alchemist kan kravle yderligere op ad listen er lille hos restaurantens køkkenchef, Rasmus Munk.

- Det kræver, at jurymedlemmerne kan få bord på restauranten. Det er en negativ konsekvens ved Alchemist. Vi bliver fuldt booket på et par minutter, når vi åbner for nye bookinger, siger han.

Det er World Best Restaurant Academy, der hvert år rangerer verdens bedste restauranter.

Akademiet består af over 1000 medlemmer, som er udvalgt på baggrund af deres kendskab til den internationale madscene.

En tredjedel af dem er kokke og restaurantører, mens de andre to tredjedele udgøres af henholdsvis madskribenter og berejste gastronomer.

En aften hos Alchemist, der ligger på Refshaleøen i København, varer fire til seks timer, og priserne begynder ved 5400 kroner, skriver restauranten på sin hjemmeside.

Til den 50-retters menu kan gæster tilvælge vinmenu eller en alkoholfri menu.

Rasmus Munk, der står bag projektet, som med hans egne ord tilbyder en oplevelse, hvor man bliver guidet "gennem Alchemists unikke fysiske rum, såvel som gennem dine egne sanser".

- Kom venligst med et åbent sind, og vær klar til at udvide din idé om kulinarisk kunst sammen med os, lyder det blandt andet på restaurantens hjemmeside.

Men selv om, at Alchemist både kan kalde sig verdens femtebedste og mandag fik lov til at beholde sine to michelinstjerner, viste restaurantens seneste regnskab, at det er dyrt at drive en restaurant i verdensklassen.

Det har i hvert fald kostet Alchemist et underskud på mere end ti millioner kroner, skrev Ekstra Bladet tidligere på måneden.

Årets underskud er således større end sidste år, hvor det lød på 9,7 millioner kroner i runde tal.

Danske restauranter har flere gange toppet listen over verdens 50 bedste restauranter.

I 2022 indtog den danske restaurant Geranium førstepladsen. Og året forinden var det Noma i København, der blev kåret som verdens bedste restaurant for femte gang.

Men siden 2022 har der været en regelændring i kåringerne - en tidligere vinder kan ikke blive nummer et igen. De optages i stedet på listens "hall of fame".

Derfor figurerer hverken Noma eller Geranium på listen over verdens 50 bedste restauranter 2025.

Sidste års førsteplads gik til den spanske restaurant Disfrutar, der er lokaliseret i Barcelona.

/ritzau/


Læs Mere >>

, 19/06/2025 - 10:00

FAKTA: Definitionen på en pakkerejse

* En pakkerejse er karakteriseret ved, at den består af mindst to forskellige rejseydelser, der knytter sig til den samme tur.

* Det kan være flyrejse og hotel (transport og indkvartering).

* Busrejse og camping (transport og indkvartering).

* Færgebillet og luftkort (transport og turistydelse).

* Hotel og leje af bil (indkvartering og billeje).

* Hotel og billet til koncert eller fodboldkamp (indkvartering og turistydelse.).

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/06/2025 - 10:00

Klag straks hvis feriehotellet flopper

Nacho Doce/Reuters

Du går nemt glip af kompensation, hvis du tøver med at klage over fejl og mangler ved feriens indkvartering.

Bookingen lovede havudsigt og få skridt til stranden, men i virkeligheden skimtes ingen bølgeskvulp fra hotelværelsets vindue, og turen til vandet viser sig at være en halvlang vandring.

Det er irriterende, når pakkerejsens hotel ikke lever op til forventningerne, men det nytter ikke noget at holde brokken for dig selv og først klage, når du er hjemme igen.

For så risikerer du, at din klage bliver afvist, fortæller Susanne Aamann, der er kontorchef i Forbrugerpolitisk Center hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Hvis tingene ikke er som forventet, skal man med det samme gøre rejsearrangøren opmærksom på det, så rejsearrangøren har en chance for at rette op på fejlen, siger hun og henviser til loven for pakkerejser.

Den siger sort på hvidt, at rejsearrangøren - og altså ikke kun hotellet - skal have besked om manglen "uden unødig forsinkelse", efter at du har konstateret den.

Kigger man sidste års klagesager fra Pakkerejse-Ankenævnet igennem dukker eksempler op, hvor de rejsendes klager er blevet afvist, fordi klagen er landet for sent. I en af sagerne havde en rejsende klaget over et hotel i Egypten, der på hjemmesiden havde lovet, at der var 0 meter til stranden.

Der viste sig dog at være 500 meter. Det havde også fremgået af hjemmesiden, at hotellet rummede et fitnesscenter, men det var i stedet lokaliseret på et søsterhotel i nærheden.

Klagen endte med at blive afvist, fordi den rejsende ikke havde gjort rejsearrangøren opmærksom på problemerne under selve ferien.

Hvis rejsearrangøren havde fået besked, ville man have haft mulighed for at finde et andet hotel til klageren, vurderede Pakkerejse-Ankenævnet, og derfor var der ingen kompensation at hente.

Ud over at være hurtig på aftrækkeren med din klage, er det vigtigt, at du har dokumentation på, at du har klaget. Sørg derfor for at gøre det på skrift.

- Du kan godt ringe til rejsearrangøren, men sørg altid for at ledsage henvendelsen med en mail, så du senere hen kan dokumentere, at du har klaget. Ellers bliver det svært at bevise, fordi det bliver ord mod ord, siger Susanne Aamann.

Tag også gerne billeder af det, du er utilfreds med. På den måde styrker du dokumentationen, hvis sagen senere havner i Pakkerejse-Ankeklagenævnet.

Er din ferie selvarrangeret og altså ikke købt som en pakkerejse, gælder reglerne fra loven for pakkerejser selvsagt ikke. Men her råder Susanne Aamann dig ligeledes til at klage hurtigst muligt og gøre det på skrift. Eneste forskel er, at du nu skal klage direkte til hotellet.

- Man skal altid klage med det samme, hvis man er utilfreds med den ydelse eller produkt, man har købt. Igen skal den erhvervsdrivende have mulighed for at udbedre manglen, give en kompensation, eller tilbyde dig at få dine penge tilbage, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek