Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/02/2023 - 08:00

Pilou Asbæk vender hjem: Det har været vidunderligt

Den danske skuespiller Pilou Asbæk har de seneste mange år gjort karriere i udlandet. Nu vender han tilbage i en dansk rolle i populær krimi på Viaplay.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Gennem de seneste syv år har man kunnet se den danske skuespiller Pilou Asbæk i internationale succeser som fantasyserien "Game of Thrones" og filmen "Ghost in the Shell".

Nu vender skuespilstjernen tilbage til Danmark og får atter mulighed for at spille på modersmålet. Det sker i Viaplay-serien "Forhøret", hvis tredje og afsluttende sæson får premiere den 19. februar.

Pilous Asbæks seneste danske film var den anmelderroste spillefilm "Krigen". Da den i 2016 blev oscarnomineret i kategorien "Bedste ikke-engelsksprogede film", kaldte det store udland, og Pilou Asbæk så sig ikke tilbage det næste lange stykke tid.

- Jeg har været meget kompromisløs. Jeg lavede vitterligt ikke noget i Danmark i syv-otte år, efter jeg kom ud med "Krigen", fortæller han.

I dag mener han dog, at det er sundt at veksle mellem danske og udenlandske projekter. For den 40-årige skuespiller har det også været rart at være tilbage på egne breddegrader under optagelserne til "Forhøret".

- Det har været fantastisk og helt vidunderligt. Det har simpelthen været så rart og så forløsende at komme tilbage på sit eget sprog, siger han.

Han forklarer, at det kan være en udfordring at ramme de sproglige finurligheder og nuancer, når han skal spille på engelsk.

- Det er klart, det er ikke mit modersmål. Det vil sige, at jeg ikke er lige så fri i det, som jeg er, når jeg laver noget på dansk, siger Pilou Asbæk.

Grunden til, at han takkede ja til rollen i "Forhøret" var til dels muligheden for igen at arbejde sammen med filminstruktøren Christoffer Boe, som han samarbejdede med i filmen "Spies & Glistrup".

- Absolut også muligheden for at arbejde sammen med den vidunderlige, den talentfulde, den dygtige og den helt igennem fantastiske Lars Mikkelsen, lyder det.

På især ét punkt sammenligner han skuespilfaget med en sportsgren som tennis - man skal spille med nogen, der er bedre end en selv for at blive god. Og på den måde har det været fantastisk at spille op mod en skuespiller som Lars Mikkelsen, forklarer han.

De mange internationale roller, som har ført Pilou Asbæk til alt fra USA til Kina, har selvsagt betydet en noget omskiftelig tilværelse.

- Jeg har en datter, der nu er blevet lidt ældre, og som kan rejse med mig ud i verden, fortæller han.

Datteren er nu ti år, og hende har han sammen med sin hustru, dramatikeren Anna Bro. Hendes hverv går også godt i spænd med flere udlandsrejser.

- Så vi har nu muligheden for endnu mere at være en lille nomadefamilie, end vi har været de forgangne år.

- Men samtidig er der også en kolossal glæde ved at komme hjem, arbejde med sine kolleger herhjemme og ligesom finde en base og ikke altid være på farten, lyder det fra skuespilleren.

Foruden "Forhøret" vil man i 2023 kunne se Pilou Asbæk i flere store spillefilm. Blandt andet en dansk film om afslutningen på Anden Verdenskrig og efterfølgeren til den amerikanske "Aquaman".

- Lur mig, om der ikke også kommer en dansk spillefilm eller to i løbet af de næste fem-seks år, tilføjer Pilou Asbæk.

"Forhøret" er kendt for i hvert afsnit at have én dialog og nøgleperson i fokus, som skal lede hovedpersonen videre til næste ledetråd - denne gang er hovedpersonen Lars Mikkelsen.

Siden første sæson har seerne higet efter at få svar på, hvem der slog Christina ihjel. Den tredje sæson begynder, da Holger Lang - spillet af Lars Mikkelsen - modtager en video af Christinas mord.

Lars Mikkelsen og Pilou Asbæk får selskab af blandt andre Nicolas Bro, Lars Brygmann, Solbjørg Højfeldt, Jakob Oftebro og Søren Malling.

Sæsonen består igen af otte afsnit og får premiere på streamingtjenesten Viaplay den 19. februar.

/ritzau/

København, 26/04/2024 - 12:00

FAKTA: Cecilie Stenspil

* 44-årige Cecilie Stenspil blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2006.

* Hun fik sit gennembruddet i DR-serien "Livvagterne", hvor hun havde en af hovedrollerne.

* Hun har også haft hovedrollen i dramafilmen "Kollision" fra 2019. Derudover har hun haft roller i thrillerserien "Gidseltagningen" og i dramakomediefilmen "Lang historie kort".

* Privat er hun gift med skuespilleren Troels Lyby, som hun har en søn og en datter sammen med. Troels Lyby har også to børn fra sit første ægteskab.

* Hun er storesøster til skuespilleren Simon Stenspil, der også har en rolle i "Badehotellet".

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 11:44

Stephen King knuselsker dansk skuespiller

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Gyserkongen Stephen King fremhæver den danske skuespiller Claes Bangs præstation i den irske Apple+-serie "Bad Sisters".

Stephen King er en af de seere, som har set "Bad Sisters".

Og stjerneforfatteren er så bjergtaget af den danske skuespiller Claes Bang, som har en bærende rolle i Apple+-serien, at han har delt sin begejstring med sine flere end syv millioner følgere på det sociale medie X - tidligere kendt under navnet Twitter.

- Kudos til Claes Bang for at spille den mest modbydelige og forfærdelige ægtemand nogensinde, skriver Stephen King.

Claes Bang har videredelt opslaget på sin Instagram-profil:

- Og det eneste, jeg gjorde, var at spille mig selv ... tror, det betyder, at jeg nok kan bruge noget terapi ..., joker den danske stjerne.

"Bad Sisters" centrerer sig om fem søstre, som har lovet altid at beskytte hinanden efter deres forældres død.

Den ene søster er gift med en voldelig og kontrollerende mand - spillet af Claes Bang.

Da han pludseligt dør, iværksætter hans livsforsikringsselskab en undersøgelse for at bevise, at der ligger en forbrydelse bag - og de retter mistanken mod søstrene.

I Danmark er Claes Bang kendt fra TV 2-serien om politibetjenten "Anna Pihl" og fra roller i DR-dramaet "Borgen" og TV3's sæbeopera "2900 Happiness".

I 2017 fik den i dag 56-årige dansker sit internationale gennembrud i Ruben Östlunds guldpalmevindende film "The Square".

Det har siden ført til roller i "The Northman" over for Nicole Kidman, Willem Dafoe og Björk, i successerien "The Affair" og titelrollen som "Dracula" i miniserien af samme navn.

Stephen King har blandt andet skrevet kultklassikerne "Ondskabens hotel", "Den grønne mil" og "The Dark Tower", som alle er blevet filmatiseret. Sidstnævnte af den danske stjerneinstruktør Nikolaj Arcel, som senest har stået bag "Bastarden", der havde Mads Mikkelsen i hovedrollen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Ringorm og alvorlige infektioner

* Ringorm er en almindelig, men yderst irriterende svampesygdom. Smitten kan komme fra både hunde og katte og sker direkte fra dyr til menneske.

* Ringormen sidder i dyrenes hud som en rødmen og kan være meget kløende. På mennesker viser den sig også som kløende, røde pletter, der er højrøde i kanten og lyserøde i midten.

* Ringorm kan behandles med svampemidler, der kan købes i håndkøb, mens kæledyr må en tur forbi dyrlægen.

* Som katteejer skal være påpasselig med at blive bidt af sin kat, da deres bakterier i munden og de dybe indstik, de kan lave med tænderne, kan give alvorlige infektioner. Søg derfor altid læge, hvis du er blevet bidt af en kat.

Kilde: Sanne Ross Sørensen, dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 10:00

Disse sygdomme kan du få fra dit kæledyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Borrelia, leptospirose og toxoplasmose er blot nogle af de sygdomme, du kan blive smittet med af dine firbenede venner.

Sygdomme, der smitter fra kæledyr til mennesker - kaldet zoonoser - kan være farlige.

Der findes mange af sådanne sygdomme af varierende hyppighed og alvor, fortæller Sanne Ross Sørensen, der er dyrlæge og medejer af webshoppen Superhund samt dyrlæge på biomedicinsk forskningslaboratorie ved Aalborg Universitetshospital.

Hun nævner tre zoonoser, man som kæledyrsejer skal være opmærksom på:

1. Borrelia

Borrelia overføres fra flåter.

- Man plejer at sige, at hvis flåten sidder på huden mellem 12 og 48 timer, så kan den overføre borrelia-bakterien til blodbanerne, siger Sanne Ross Sørensen.

Symptomerne er ledsmerter, feber og i værste tilfælde lammelser for både dyr og mennesker. På menneskehud ses også en rødmen, hvor flåten har siddet.

Man skal altid søge enten læge eller dyrlæge, hvis man ser symptomer hos sig selv eller sit kæledyr, råder dyrlægen.

Højsæsonen for flåter er fra april til oktober. Her bør man dagligt undersøge kæledyr og familie for flåter, fortæller Sanne Ross Sørensen.

- Men man skal faktisk allerede begynde sidst i februar og fortsætte helt ind i november, siger hun.

2. Leptospirose:

Leptospirose kommer oprindeligt fra gnavere og smitter via urin - blandt andet gennem mund, slimhinder eller sår.

Særligt hunde kan smittes, hvis man går tur i våde områder, hvor der er mus og rotter.

Symptomerne hos hunde er typisk høj feber, nedstemthed, opkast og diarre, mens man hos mennesker ser milde influenzalignende symptomer.

Både for hund og ejer kan zoonosen være farlig, da den sætter sig i nyrerne og i værste tilfælde kan føre til organsvigt.

Opdages sygdommen tidligt, kan den som oftest behandles med antibiotika.

- Men senere kan den være svær at behandle og kan føre til, at man må aflive hunden, siger Sanne Ross Sørensen, der anbefaler, at man får sin hund vaccineret mod leptospirose.

3. Toxoplasmose

Parasitten toxoplasma er ofte forkommende, men giver sjældent sygdommen toxoplasmose, der er særligt alvorlig for gravide og personer med svækket immunforsvar.

Zoonosen findes kun hos katte, der oftest smittes gennem råt kød - for eksempel hvis de spiser mus og fugle.

- Det vil sige, at udekatte har større risiko for at bære smitten end indekatte, siger Sanne Ross Sørensen.

Toxoplasmose overføres til mennesker gennem kattens afføring.

Katte har som oftest ingen symptomer, og det samme gælder for voksne og børn. Dog kan man opleve feber, træthed og hævede lymfeknuder.

Immunsvækkede personer har større risiko for at få symptomer, mens gravide, der får parasitten, kan overføre smitten til fostret, hvor parasitten så vil forårsage skader på fostrets hjerne og øjne.

Derfor er det bedst, at man som gravid undgår at tømme kattebakke.

Generelt anbefaler Mette Kirkeskov Sie, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen, at man altid søger dyrlæge, hvis ens kæledyr bliver syg.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at fortælle dyrlægen, hvis der er sket noget unormalt med dyret op til.

- For eksempel hvis man har været ude og rejse med sit kæledyr, eller det stak af i en skov og måske har været i kontakt med vilde dyr. Så får dyrlægen, det bedste grundlag til at kunne stille den rigtige diagnose, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek