København, 16/05/2025 - 22:34
Regeringspartier åbner for økonomisk pres mod Israel
Venstre og Moderaterne vil have undersøgt, om EU kan ramme Israel økonomisk som konsekvens af Gaza-offensiv.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Danmark bør gå med i en kreds af EU-lande, der vil undersøge, om Israel kan rammes økonomisk som konsekvens af den militære offensiv i Gaza.
Det mener regeringspartierne Venstre og Moderaterne, skriver Politiken.
Ifølge Venstres EU- og Europaordfører, Christian Friis Bach, er det, der sker i Gaza i øjeblikket, "ubærligt og uacceptabelt".
- Det er grunden til, at vi i Venstre nu ønsker at se på, om der skal tages yderligere skridt, siger han til mediet.
Ordføreren understreger, at Israel har ret til at forsvare sig mod Hamas.
Moderaternes udenrigsordfører, Henrik Frandsen, er "helt enig" med Venstre, mens Socialdemokratiet afviser at forholde sig til forslaget, lyder det.
Christian Friis Bach vil forsøge at sende et klart signal til Israel, som vedrører den såkaldte associeringsaftale mellem EU og Israel.
Aftalen er fra 2000 og giver Israel en række økonomiske fordele i form af lavere toldsatser, når landet eksporterer varer til Europa.
Når man dertil, at man siger, at man ikke kan godtgøre, at artikel 2 i aftalen er overholdt, kan man ifølge Venstre-ordføreren tilbagetrække nogle af toldsatserne.
Ifølge artikel 2 bygger aftalen på respekt for menneskerettigheder, og en suspendering af aftalen kan potentielt koste Israel et "stort milliardbeløb", skriver Politiken.
Christian Friis Bach mener, at regeringen tirsdag på et rådsmøde i EU skal melde sig i kor, hvis der kan samles en "tilstrækkelig stor" gruppe lande, som ønsker en vurdering af, om Israel forbryder sig mod artikel 2.
Spanien, Holland og Irland har tidligere givet udtryk for, at de ønsker at genoverveje aftalen.
Det samme har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lyder det.
/ritzau/