Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/04/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulla Henningsen

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

* Ulla Henningsen er født i 1951 og blev uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater fra 1970 til 1973.

* Hun fik sit gennembrud på tv som Iben Skjold Hansen i "Matador" og portrætterede i 1992 sangerinden Liva Weel i tv-serien "Kald mig Liva".

* Anne Linnet har tidligere udtalt, at hun skrev sangen "Smuk og Dejlig", efter hun havde set Ulla Henningsen på et dansegulv.

* Som sanger har Ulla Henningsen optrådt i flere musicals som "Snedronningen", "jesus_c._odd_size", og senest portrætterede hun i 2023 dronning Margrethe i forestillingen "Margrethe".

* Hun er aktuel i DR's dramaserie "Generationer", hvor hun spiller matriarken Martha, der i en alder af 87 år tilstår et mord.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, Jyllands-Posten

/ritzau/

København, 15/04/2025 - 11:01

Petra Nagel stopper som vært på drømmejob

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Petra Nagel stopper som vært på "Go' morgen Danmark", da det har været for svært at forene arbejdsliv med familieliv.

Petra Nagel siger farvel til værtsrollen på TV 2-programmet "Go' morgen Danmark".

Hun fortæller til TV 2, at det ikke har været en nem beslutning, da værtsrollen har været et drømmejob for hende. Beslutningen har derfor været længe undervejs.

- Lige nu er det svært for mig at forene arbejdslivet med tidlige morgenvagter og familielivet med tre små børn, siger hun.

Selv om Petra Nagel har elsket at sige godmorgen til hele Danmark, så har det også medført et pres, da mange øjne har været rettet mod hende.

- Folk slog sig lidt på mig i starten, fordi jeg gjorde tingene anderledes eller på min egen måde, siger hun til TV 2.

Petra Nagel har også lagt en smule låg på sig selv - hun synes dog stadig, at hun har formået at inddrage sin personlighed i indslagene.

Det var især i begyndelsen, at negative kommentarer kunne gøre hende udmattet. Hun mindes i særdeleshed én kommentar, som hun dog medgiver også var ret sjov.

- Åh nej, ikke din stemme igen. Den er så slem, at min hund forlader rummet hver gang, fortæller Petra Nagel i TV 2's artikel.

Det er dog ikke et endegyldigt farvel til Petra Nagel på TV2, da hun fortsætter i sin rolle som vært på "Bachelor" og "Bachelorette".

Der kommer ny sæson af "Bachelorette" i næste måned, mens hun tager til Grækenland om få uger for at optage en ny sæson af "Bachelor".

Petra Nagel udtaler til TV 2, at hun er åben for, hvad fremtiden bringer og klar på at udfordre sig selv.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2025 - 05:45

Prinsesse fejrer fødselsdag på Det Kongelige Teater med 1000 unge

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

21. april fylder prinsesse Isabella 18 år. Aarhus har fejret det, og tirsdag gælder det København.

Prinsesse Isabella tager endnu en gang forskud på sin fødselsdag og fejrer den tirsdag i København med scenekunst og 1000 andre unge.

Prinsesse Isabellas 18-års fødselsdag er først mandag 21. april, men fejringen begyndte allerede i sidste uge.

Fødselsdagen blev officielt markeret i Aarhus fredag i sidste uge. Tirsdag markeres den i København.

Fejringen i København sker på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Her deltager 1000 unge i alderen 17 til og med 24 år fra hele kongeriget.

Deltagerne er blevet valgt gennem en lodtrækning.

I Det Kongelige Teater er den kongelige familie også til stede.

Der er ifølge Kongehuset klassisk og moderne scenekunst til fødselsdagsfejringen.

Fejringen hylder den unge generations fællesskab med kultur, kreativitet, bæredygtighed og frivillighed som bærende elementer.

I fredags blev prinsesse Isabellas fødselsdag fejret på Aarhus Rådhus. Her blev prinsessen og den kongelige familie modtaget af den aarhusianske borgmester.

Fejringen var en hyldest til byens unge talenter inden for kreative områder som musik, sport, mad og design.

Blandt andet præsenterede unge, aarhusianske designere et modeshow med fokus på bæredygtighed.

Derudover var der underholdning fra talentfulde musikere og dansere samt et stort kagebord.

Her var der inviteret omkring 100 unge fra lokale ungdomsorganisationer og uddannelser.

Derudover var der cirka 50 unge aarhusianere, der deltog med en ledsager. De blev udvalgt gennem en lodtrækning.

Samme dag blev det meddelt af justitsminister Peter Hummelgaard (S), at Danmark får en ny flagdag i anledning af prinsesse Isabellas fødselsdag.

Da kronprins Christian i 2023 fyldte 18 år, blev unge fra hele rigsfællesskabet inviteret til at deltage i et gallataffel på Christiansborg Slot.

Prinsesse Isabella er ikke det eneste medlem af Kongehuset, som har fødselsdag i april. Dronning Margrethe fylder 85 år onsdag.

Dronning Margrethes fødselsdag fejres med en koncert klokken 12 på Fredensborg Slot. Her er familien og borgere i byen med. Kongehuset har oplyst, at resten af dagen er privat.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift til hvid ragù

Hvid ragù til 4 personer

Ingredienser:

* 300 gram kød eller plantefars (Sofie Borbiconi bruger helst salsiccia eller plantefars)

* Et stort løg

* 2-3 fed hvidløg

* 3 store gulerødder

* 2-3 stængler blegselleri

* 5-6 blade frisk salvie

* 3-4 deciliter hvidvin

* 75 gram koldt smør (til montering)

* En håndfuld revet parmesan (eller to)

* 1 deciliter pastavand

* 400 gram pasta (købt eller hjemmelavet)

Opskrift på ragù:

* Svits salsiccia på panden i lidt olivenolie. Tilføj løg og hvidløg og derefter gulerødder, selleri og frisk salvie, og lad det stege ved middel varme. Efter fem-syv minutter hældes hvidvin på, lad det koge ind, til der næsten ikke er mere væde tilbage.

* Tag panden af varmen, og tilføj koldt smør, parmesan og pastavand - og til sidst pastaen, som er kogt al dente. Vend det hele sammen, og server straks med et drys parmesan og basilikum på toppen.

Kilde: Sofie Borbiconi, journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/04/2025 - 08:00

Disse undervurderede pastaretter vil udvide dine smagsløg

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Spaghetti med kødsovs, carbonara og ravioli. Listen af pastaretter er lang, men har du smagt hvid ragù eller conchiglie med pizzaiola og stracciatella?

Italienerne er verdenskendte for deres køkken og især deres pasta. Selv om du helt sikkert kender de klassiske pastaretter, så kan du udfordre dine madkundskaber og smagsløg ved at prøve disse undervurderede pastaretter af.

En mulighed kunne være hvid ragù, der stammer fra Norditalien. Det fortæller Sofie Borbiconi, der er journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta".

- Jeg laver den ofte, når det skal gå lidt hurtigt, men samtidig også være en lækker oplevelse. Jeg ved, at den er blevet en favoritret hjemme hos flere af de gæster, jeg har serveret den for. Det plejer at være et godt tegn, siger hun.

Retten kan minde lidt om den klassiske pasta bolognese, som vi på dansk kalder pasta med kødsovs, men adskiller sig på en markant front.

- De fleste danske hjem laver pasta med kødsovs med dåsetomater som sovs, men i den hvide ragù fjerner man tomaterne og erstatter med hvidvin, parmesan og smør. Det er en meget undervurderet ret og vildt lækkert, siger hun.

En anden italiensk pastaret, man kan give sig i kast med, er conchiglie med pizzaiola-sauce og stracciatella. Den anbefaler Riccardo Lara, der er kok og medejer af pastaforretningen Laminata.

Han fortæller, at retten på en skala fra et til ti har en sværhedsgrad på tre, så de fleste kan være med. Retten indeholder ikke kød, så der bruges grøntsager til saucen.

- Pizzaiola er en tomatsauce med oliven, kapers, selleri, gulerødder og hvidløg, der har kogt i halvanden til to timer. Ingredienserne giver tilsammen umami til saucen. Umami er "den femte grundsmag", der bedst kan beskrives ved, at den giver mundfylde og velsmag til retten, siger han.

De fire andre grundsmage er surt, sødt, salt og bittert.

Pastaen skal som altid koges, til man opnår al dente-konsistens. Man kan lave tomatsovsen både med friske tomater og dåsetomater, alt afhængigt af sæsonen.

- Det er umuligt at lave en god tomatsauce på 15 minutter. Hvis tiden er knap i hverdagen, kan saucen med fordel laves søndag. Når alle ingredienser er lagt i gryden, kan man "glemme" alt om saucen i halvanden til to timer og lave noget andet, imens den hygger sig, siger han.

Ved servering tilføjer du stracciatellaen med en ske oven på pastaen. Stracciatella er en ost med cremet smag og en let sødlig smag.

- Den fede stracciatella går godt sammen med syren fra tomatsaucen og opnår en god balance, siger han.

Helt generelt anbefaler Riccardo Lara altid, at vandet skal saltes, så det næsten smager af Middelhavet, og at man prøver at udfordre sin indre dansker.

- Mange tilføjer først saucen oven på pastaen ved servering. Det er ikke, fordi det er forkert, men hvis man ønsker en bedre smagsoplevelse, anbefaler jeg altid "risottata". Det betyder, at man først koger pastaen i kogevandet for derefter at færdigtilberede den i saucen de sidste minutter af kogetiden sammen med lidt af pastavandet, for at opnå en cremet konsistens, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek