Der dufter af indiske krydderier fra den ene madbod og saftige burgere fra den anden. Så er spørgsmålet bare, hvad humøret er til. Og mindst lige så vigtigt: Hvilke af boderne der har helt styr på fødevaresikkerheden, så den velsmagende portion ikke ender med mavesmerter.
Den første del må du selv afgøre, men spørger man Fødevarestyrelsen, kan du med ro i maven besøge madboderne herhjemme.
Den seneste kontrol viser, at 9 ud af 10 af de midlertidige spisesteder ved blandt andet byfester, musikfestivaler og markeder overholder reglerne. Og det er ifølge sektionsleder Charlotte Kølln fra Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen et rigtig flot niveau.
- At kun 10 procent får en sanktion, er et godt sted at ligge - og de fleste af sanktionerne er indskærpelser, som kan sammenlignes med en løftet pegefinger. Ser man på sanktionsprocenten over en bred kam for detailvirksomheder, herunder caféer og restauranter, ligger den på omkring 20 procent.
- Så vi siger til danskerne: I kan trygt spise fra madboderne ude i det danske sommerland. Den danske standard er virkelig høj. Men man skal selvfølgelig bruge sin sunde fornuft, fortæller Charlotte Kølln.
Selv kigger hun typisk efter en kontrolrapport og en smiley, de steder hvor det er muligt, for at få en indikation af, at standarden er i orden.
Derudover har hun et par tommelfingerregler, hun har i baghovedet.
Det kan eksempelvis give udfordringer, hvis madboden er meget, meget lille, så der er meget lidt plads til at arbejde derinde.
- Har man et meget bredt menukort, kan det være svært at håndtere alle procedurerne til det, man står og laver. Det kan være en udfordring at få adskilt sine fødevarer, hvis man ikke har meget plads, forklarer sektionslederen.
Og så gælder det selvfølgelig om at have øjnene med sig. Er der noget, der virker lidt suspekt, er det nok en god idé at stille sulten et andet sted.
- Jeg kigger da selv på den generelle hygiejne. Hvis de ansatte er beskidte i tøjet, eller der er en, der tager imod penge med den ene hånd og skærer kød med den anden, så er der nogle alarmklokker, der ringer, siger Charlotte Kølln.
De typiske problemer, Fødevarestyrelsen stødte på i den seneste kontrol af madboderne, var manglende egenkontrol og håndtering af fødevarer - for eksempel at kylling blev serveret til gæsterne med den samme tang, som blev brugt til tilberedning af maden.
Derefter kom manglende rengøring samt manglende mærkning eller information til forbrugerne.
Oplever man selv, at der er problemer med hygiejnen på et madsted, kan det anmeldes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
/ritzau fokus/