Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2024 - 09:00

Silas Holst: Lola har sat mig fri

Silas Holst er tilbage i glansrollen som dragqueenen Lola i "Kinky Boots". - Der har åbnet sig en port inden i mig om, at jeg godt må være den, som jeg er.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det er i Lolas tårnhøje hæle, at Silas Holst for alvor har fået sit eget fodfæste.

Nu genoptager den kendte danser og musicalstjerne glansrollen som den pompøse og selvbevidste dragqueen i Det Ny Teaters repremiere på "Kinky Boots" 8. februar.

- Det er en forestilling, der har rørt mange ting i mig, og som på mange måder har hevet mig ud fra 20-meter-vippen, siger Silas Holst.

- Det tapper ind i meget af det, jeg selv har gået med: at være bange for at stå ved mig selv og indrømme, at jeg syntes, det var sjovt at tage høje hæle på en gang imellem og lege med Barbie i stedet for at gå til håndbold.

I "Kinky Boots" møder Charlie, arvingen til en skofabrik, dragqueenen Lola. Charlie har svært ved at holde forretningen kørende. Men sammen med Lola får han idéen om at lave højhælede sko til mænd.

Dem hopper Lola selv ofte i, for når hun får støvlerne på og lader Simon - som hun egentlig er født som - blive i garderoben, kan hun sparke røv.

- Lola er sådan en, der er pisseligeglad, og på mange måder har det sat mig enormt meget fri at spille hende, fortæller Silas Holst.

- Det lyder fuldstændig absurd, men det er lidt, som om det ikke rigtigt er mig, der spiller hende. Man tager sådan en superheltekappe på, og så er man et fabeldyr, der kan alt muligt sindssygt, som jeg, Silas, ikke kan.

- Det er, som om man forlader sig selv og får en pause til at turde alt det, man inderst inde drømmer om at gøre. Det tør jeg, når jeg er hende.

Lola er også klar med kække kommentar, som ikke står i det manuskript, Silas Holst har terpet forud for forestillingerne.

- Det har været en indre proces, som også var helt vildt befriende, da jeg kom igennem det: at stå i et rum, hvor man må og skal omfavne Lola så meget, at man tør at smide det i hovedet på 1200 mennesker hver aften.

- Der blev skabt et helt vanvittigt rum, hvor man må være præcis, som man gerne ville være. Og så på en eller anden mærkelig måde, uden jeg sådan var klar over det, fandt jeg hjem til et sted, jeg ikke rigtigt vidste, jeg manglede at finde hjem i.

- Der har åbnet sig en port inden i mig om, at jeg godt må være den, som jeg er, og så er det egentlig ligegyldigt, hvad folk synes. Nu er det sjældent, jeg i 40'erne leger med barbiedukker, men hvis jeg skulle have lyst, er det ikke noget, jeg behøver at skjule, hvis det banker på døren.

I Lolas støvler har Silas Holst forsøgt at sparke sine egne spøgelser fra fortiden til hjørne, for helt væk kan han desværre ikke smide dem.

Allerede på sin første skoledag skulle Silas Holst forsvare, hvem han var og svare på, at han altså var en dreng, når nu han gik i strik i stedet for håndboldtrøjer og til dans i stedet for fodbold. Det var mærkeligt, lød det med foragt fra dem, der skulle være hans klassekammerater.

Silas Holst dagdrømte sig væk fra mobningens mareridt, som hærgede hele hans skoletid.

Der var ét sted - foruden i dansesalen - hans dagdrømme kunne blive til virkelighed. Det var på Eventyrteatrets bonede gulve.

Og nu er han tilbage på de skrå brædder.

- Det er ikke, fordi jeg blev født på TV 2's dansegulv, siger Silas Holst.

- Jeg har haft arbejde inden da, og der lavede jeg også teater - i mange år. Så jeg er bare fortsat med det, jeg altid har gjort.

Silas Holst blev kendt i den brede offentlighed gennem sine i alt ni sæsoner i "Vild med dans". Et program, som mange, oplevede Silas Holst, havde en holdning til. Nogle så voldsomme, at det flåede ar op fra skoletiden.

Silas Holst er blevet kaldt "bøsserøv", "tudefjæs", "krukke" og perfiditeter langt grovere end det.

Det eskalerede, da han i 2019 dansede med skuespilleren Jakob Fauerby - som seerne i øvrigt stemte til tops i dansedysten, og de blev dermed det første par i verden af samme køn til at vinde "Vild med dans".

Perfiditeterne fortsatte de to følgende sæsoner, hvor Silas Holst dansede med henholdsvis sanger- og skuespiller Nukâka Coster-Waldau og tv-vært Lise Rønne.

- Det var, som om der var enormt meget vrede rettet mod mig, siger Silas Holst.

- Det var helt vildt hårdt at være i. Virkelig voldsomt! Og det fik lov til at knække mig i en periode.

Efter finalen i 2021 oplyste Silas Holst, at han ikke ville fortsætte i "Vild med dans". Han kunne simpelthen ikke holde til mere.

- Jeg kan mærke, det har været enormt sundt for mig at have en pause fra alt det der og bare være inde i teatermørket, hvor folk ved, at jeg er og køber billet på grund af eller på trods af det. Men der pisser jeg ikke nogen af, konstaterer han.

- Der er stadig sure mennesker, men efter at have trukket mig fra det i en periode begynder jeg også at betragte det lidt anderledes, distancere mig fra det og ikke tage det så personligt, siger han og tilføjer så:

- Jeg kan også mærke, at processen i "Vild med dans" så småt begynder at hive i mig. Det er jo et meget sjovt job egentlig. Så jeg tror, jeg har haft pissegodt af at tage en pause.

Man hører dog ikke Silas Holst bedyre, at han vil tilbage i "Vild med dans".

- Så langt er jeg ikke nået, siger han.

- Men jeg tror, at jeg ikke vil afvise det helt blankt længere. Der er noget i mig, der begynder at få idéer og tænke kreativt, hvad det format angår. Det plejer at være en meget god indikator om, at noget er sjovt.

Det er ikke, fordi haterne er forstummet eller er blevet rummelige i mellemtiden.

Niveauet er det samme, men i Lolas sko klæber det sig ikke lige så fast under sålerne.

- Det er derfor, at "Kinky Boots" er sådan et dejligt univers at være i, siger Silas Holst.

- Det er godt at blive mindet om, at man ikke kan gøre alle glade, uanset hvad man gør. Og så må man fokusere på dem, der kan lide det, siger han.

Har Silas Holst alligevel svært ved det, kan han kigge op på sin Reumert-statuette.

Han blev belønnet med dansk scenekunsts fornemste pris for sin præstation i "Kinky Boots" i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle.

Symbolværdien er langt større end titlen.

- Jeg tror, der er mange, der ser mig som en, der er smart i en fart, forventer en hel masse, gør en hel masse og har held med en masse ting. Det er et glamourøst tv-perspektiv, og det er absolut ikke sådan, jeg ser mit eget liv, siger Silas Holst.

- Jeg kæmper med sygt lavt selvværd. Men efter prisen tror jeg, jeg er begyndt at tænke: "Jamen, så kan jeg i hvert fald noget".

Noget er ikke 100 procent.

- Det er måske 60-40 - i den gode fortjeneste, vurderer Silas Holst.

- De sidste 40 har jeg heller ikke som sådan behov for, for det holder mig også i gang, siger han og uddyber:

- Jeg har en angst for at blive for tilfreds med alt, for så ved jeg ikke, hvad der venter på den anden side af det. Om man føler sig selvfed og synes, man er så god, at man ikke vil arbejde hårdere. Så jeg kan faktisk meget godt lide kombinationen. Bare det lave selvværd ikke tager over.

Som far har det været en frygt, om hans egne børn ville lidt af det samme forvrængede selvværd, han stadig den dag i dag kæmper med.

Så han gør alt, hvad han kan, for at vise Maggie My og Bob Jones, som han har med veninden Louise Mahnkopf og musicalskuespilleren Johannes Nymark, at verden er åben.

- Det er den største lettelse overhovedet, at jeg har to børn, som er pissegode socialt, siger Silas Holst.

/ritzau/

København, 04/10/2024 - 08:00

Julekalenderkendis vender tilbage på DR

Free

DR kalder titelsangen til julekalenderen "Tidsrejsen" fra 2014 for arvesølv. Den bliver nu indspillet som duet, når efterfølgeren, "Tidsrejsen 2", får premiere.

Der er under to måneder til 1. december, og nu ringer DR julen ind med afsløringen af, hvem der står bag sangen, som synger årets julekalender, "Tidsrejsen 2", i gang.

Det bliver samme sanger, som også stod bag titelsangen til den første julekalender, som blev sendt for præcis ti år siden - Caroline Castell.

Men hun synger ikke nummeret alene. Med sig får hun bandet Jonah Blacksmith.

Det afslører DR i en pressemeddelelse.

- "Tidsrejsen" er en af de julekalendersange, som ligger danskernes hjerter meget nært. Det har derfor været vigtigt for os at behandle den originale sang som arvesølv, siger DR-producent Asser Bo Paludan i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Da kernefortællingen i "Tidsrejsen 2" er en romantisk komedie, opstod idéen til at genindspille den originale sang som en duet.

"Tidsrejsen 2" handler om Romeo og Holly, der lærer hinanden at kende, da Holly starter i Romeos klasse.

Romeo mener at have beviser for, at der tidligere har foregået tidsrejser, og at det måske kan bringe ham tættere på at finde ud af, hvad der er sket med hans far, som han aldrig har mødt.

Holly tilbyder Romeo sin hjælp, og det bliver begyndelsen på det, DR beskriver som et science fiction-juleeventyr.

Da der er ti år mellem "Tidsrejsen" og "Tidsrejsen 2", vil der entrere en masse nye ansigter i universet.

Men der vil også være enkelte velkendte ansigter fra den første julekalender fra 2014. Blandt andre 26-årige Bebiane Kreutzmann, som havde hovedrollen i den første julekalender om "Tidsrejsen", dengang hun var teenager.

Derudover er Lise Baastrup blandt de nye navne i Tidsrejsen-universet.

I julekalenderen fra 2014 blev Bebiane Kreutzmann akkompagneret af rutinerede navne som Søren Pilmark, Karen-Lise Mynster, Lars Knutzon, Kurt Ravn og Stine Stengade.

Den centrerer sig om 13-årige Sofie, hvis største ønske er, at hendes skilte forældre finder sammen igen. Hendes farfar forærer hende en speciel kalendergave - en opfindelse, som gør det muligt at rejse i tiden, og med den forsøger hun at ændre begivenhedernes gang.

Titelsangen til "Tidsrejsen 2" udkommer 4. oktober.

Selve julekalenderen får premiere på DR1 og DRTV 1. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

Manaus, 04/10/2024 - 02:58

Brasiliansk frø åbnede dronningens øjne for en verden af muligheder

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Dronning Mary besøgte torsdag et center, der forsker i produkter fra Amazonskoven. Det har gjort indtryk.

Dronning Mary fik torsdag åbnet øjnene for alverdens muligheder og nye ting, der kan undersøges og udvikles fra Amazonskoven.

Det fortæller hun torsdag efter andendagen på hendes officielle besøg i Brasilien.

- Jeg synes, det er utroligt spændende, lød det fra dronningen efter et besøg på Center for Bioøkonomi i Amazonskoven, CBA, der ligger i Manaus i det nordlige Brasilien.

På centeret, der forsker i produkter, der skal fremme den lokale bioøkonomi i Amazonas, fortalte og viste forskerne flere af deres projekter.

Blandt andet blev dronningen fortalt om en frø, som det oprindelige folk i Amazonskoven tapper giften fra til helbredsmæssige formål.

- Men så har de fundet ud af, at den har virkelige positive egenskaber på den mentale sundhed, især depression. Så der ligger en verden af spændende ting at undersøge, siger hun.

- Det er virkeligt godt, at de fokuserer på, hvordan man kan bevare og give bedre livskvalitet for dem, der bor og lever i skoven og samtidig skabe økonomisk vækst.

På centeret blev dronningen også introduceret for produkter lavet af bi-produktscellulose fra kombucha-produktion.

Af materialet bliver der blandt andet lavet bionedbrydeligt plastik og vegansk læder, der også kan hele brandsår.

Overordnet set har dronningen på de to første dage af hendes tur lagt særlig mærke til kontrasterne mellem klimaforandringernes alvorlige konsekvenser i Amazonas og de bæredygtige løsninger, som er blevet vist til hende.

- Jeg kan godt lide, at også i krise har vi fortsat håbet om at finde løsninger og skabe cirkulære måder at bevare og beskytte vores biodiversitet på, siger hun.

Turen til Brasilien har til formål at styrke og udvide samarbejdet mellem Danmark og Brasilien.

Dronning Mary har under besøget allerede bemærket velviljen til samarbejde.

- Det har været en stor glæde at mærke den interesse for at styrke og udvide det samarbejde, der er. Vi har allerede et godt samarbejde, men der er en stor motivation for at skabe et styrket samarbejde, fordi vi deler værdier og interesser inden for områder som natur, klima, biodiversitet og sundhed, siger hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/10/2024 - 12:00

FAKTA: Hvad er uld?

* Uld er fårs hårbeklædning.

* Andre spindbare fibre fra dyr betegnes også ofte som uld - deriblandt er uld fra kamel, alpaka og kashmirged.

* Lammeuld er den første uld, der klippes af et får. Den uld er den blødeste, fåret nogensinde vil levere.

* Uld kan optage fugt op til 35 procent af sin vægt uden at virke våd og vil stadig føles varm, fordi garnet indeholder en stor mængde isolerende luft.

Kilde: Lex - Danmarks Nationalleksikon og Den Store Danske.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/10/2024 - 12:00

Genopfrisk uldtøjet før de kolde måneder rammer

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Uld kan bruges flere gange, før det trænger til at blive vasket. Hvis uldtrøjen er begyndt at lugte efter brug, kan du prøve at genopfriske den med frisk luft.

Kulden har endnu en gang meldt sin ankomst, og det er derfor et godt tidspunkt at finde uldtøjet frem og genopfriske det.

En af de bedste måder at pleje uldtøj på er at lufte det i frisk luft - både når man pakker uldtøjet ud til de kolde måneder, og efter at man har brugt det.

Det siger Jane Ibsen Piper, som står bag flere bøger om hverdagsøkonomi.

Hun deler løbende spareråd i facebookgruppen "Minimalisme og købestop" samt på instagramprofilen "Project Handmade", der begge har omkring 50.000 følgere.

Et tilbagevendende råd fra Jane Ibsen Piper er at sørge for at få brugt tøjet i klædeskabet i stedet for at købe nyt samt at forlænge tøjets levetid ved at pleje det på den rigtige måde.

- Populært sagt er uld "selvrensende". Det vil sige, at man ikke behøver at vaske uldtøj lige så ofte som eksempelvis tøj af bomuld, siger hun.

- Man passer faktisk bedst på uldtøjet ved at vaske det sjældent. Det er bedre at lufte det i frisk luft så ofte som muligt - gerne i frostvejr. Men tøjet må ikke blive vådt.

Også Jens Lund Møller, som er indehaver af netbutikken Uldtoj.dk, siger, at uldtøj typisk kan bruges flere gange, før det skal vaskes.

- Hvis uldtøjet begynder at lugte lidt, og det ikke hjælper at lufte tøjet, kan man sagtens komme det i vaskemaskinen. Man skal bare huske at vælge uldprogram og bruge et skånsomt uldvaskemiddel, siger han.

- Uldtøj kan godt tåle at blive kogt i en gryde. Det kan være, at man har noget babytøj, der trænger til en kogevask, efter at bleen er lækket. Man må bare endelig ikke røre rundt i gryden.

Han forklarer, at kombinationen af bevægelse og varme kan få uldtøjet til at krympe. Når vandet koger, er det typisk tilstrækkeligt at koge uldtøjet i omkring fem minutter.

- Det kan måske også hjælpe med at fjerne lugt, hvis man døjer med det, siger Jens Lund Møller.

Under alle omstændigheder er det en god idé at læse producentens vaskeanvisninger på tøjmærket.

Når uldtøjet skal tørre efter vask, skal man passe på ikke at ødelægge tøjets facon.

- Man skal undlade at bruge en bøjle, da uldtrøjen kan blive strakt, fordi tyngdekraften hiver den nedad, siger Jane Ibsen Piper.

- Spred i stedet uldtrøjen ud på et tørt håndklæde, eller læg trøjen over flere tørresnore.

En våd uldtrøje kan godt lugte lidt, men lugten vil forsvinde, når den lufttørrer.

Uld er et naturligt materiale, og det er svært at undgå fnuller med tiden. Man kan købe små maskiner til at fjerne fnuller.

Jane Ibsen Piper anbefaler at fjerne det løbende.

- Når man fjerner fnuller, skal uldtrøjen lægges fladt og strakt på en overflade. Det kan være på et strygebræt, siger hun og fortsætter:

- Hvis ikke man har prøvet det før, bør man gøre det forsigtigt i starten eller øve sig på noget tøj, som man ikke er så glad for.

Kommer der et hul i uldtrøjen, er det vigtigt at få styr på det med det samme, da det ellers kan trevle op.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek