Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2024 - 09:00

Silas Holst: Lola har sat mig fri

Silas Holst er tilbage i glansrollen som dragqueenen Lola i "Kinky Boots". - Der har åbnet sig en port inden i mig om, at jeg godt må være den, som jeg er.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det er i Lolas tårnhøje hæle, at Silas Holst for alvor har fået sit eget fodfæste.

Nu genoptager den kendte danser og musicalstjerne glansrollen som den pompøse og selvbevidste dragqueen i Det Ny Teaters repremiere på "Kinky Boots" 8. februar.

- Det er en forestilling, der har rørt mange ting i mig, og som på mange måder har hevet mig ud fra 20-meter-vippen, siger Silas Holst.

- Det tapper ind i meget af det, jeg selv har gået med: at være bange for at stå ved mig selv og indrømme, at jeg syntes, det var sjovt at tage høje hæle på en gang imellem og lege med Barbie i stedet for at gå til håndbold.

I "Kinky Boots" møder Charlie, arvingen til en skofabrik, dragqueenen Lola. Charlie har svært ved at holde forretningen kørende. Men sammen med Lola får han idéen om at lave højhælede sko til mænd.

Dem hopper Lola selv ofte i, for når hun får støvlerne på og lader Simon - som hun egentlig er født som - blive i garderoben, kan hun sparke røv.

- Lola er sådan en, der er pisseligeglad, og på mange måder har det sat mig enormt meget fri at spille hende, fortæller Silas Holst.

- Det lyder fuldstændig absurd, men det er lidt, som om det ikke rigtigt er mig, der spiller hende. Man tager sådan en superheltekappe på, og så er man et fabeldyr, der kan alt muligt sindssygt, som jeg, Silas, ikke kan.

- Det er, som om man forlader sig selv og får en pause til at turde alt det, man inderst inde drømmer om at gøre. Det tør jeg, når jeg er hende.

Lola er også klar med kække kommentar, som ikke står i det manuskript, Silas Holst har terpet forud for forestillingerne.

- Det har været en indre proces, som også var helt vildt befriende, da jeg kom igennem det: at stå i et rum, hvor man må og skal omfavne Lola så meget, at man tør at smide det i hovedet på 1200 mennesker hver aften.

- Der blev skabt et helt vanvittigt rum, hvor man må være præcis, som man gerne ville være. Og så på en eller anden mærkelig måde, uden jeg sådan var klar over det, fandt jeg hjem til et sted, jeg ikke rigtigt vidste, jeg manglede at finde hjem i.

- Der har åbnet sig en port inden i mig om, at jeg godt må være den, som jeg er, og så er det egentlig ligegyldigt, hvad folk synes. Nu er det sjældent, jeg i 40'erne leger med barbiedukker, men hvis jeg skulle have lyst, er det ikke noget, jeg behøver at skjule, hvis det banker på døren.

I Lolas støvler har Silas Holst forsøgt at sparke sine egne spøgelser fra fortiden til hjørne, for helt væk kan han desværre ikke smide dem.

Allerede på sin første skoledag skulle Silas Holst forsvare, hvem han var og svare på, at han altså var en dreng, når nu han gik i strik i stedet for håndboldtrøjer og til dans i stedet for fodbold. Det var mærkeligt, lød det med foragt fra dem, der skulle være hans klassekammerater.

Silas Holst dagdrømte sig væk fra mobningens mareridt, som hærgede hele hans skoletid.

Der var ét sted - foruden i dansesalen - hans dagdrømme kunne blive til virkelighed. Det var på Eventyrteatrets bonede gulve.

Og nu er han tilbage på de skrå brædder.

- Det er ikke, fordi jeg blev født på TV 2's dansegulv, siger Silas Holst.

- Jeg har haft arbejde inden da, og der lavede jeg også teater - i mange år. Så jeg er bare fortsat med det, jeg altid har gjort.

Silas Holst blev kendt i den brede offentlighed gennem sine i alt ni sæsoner i "Vild med dans". Et program, som mange, oplevede Silas Holst, havde en holdning til. Nogle så voldsomme, at det flåede ar op fra skoletiden.

Silas Holst er blevet kaldt "bøsserøv", "tudefjæs", "krukke" og perfiditeter langt grovere end det.

Det eskalerede, da han i 2019 dansede med skuespilleren Jakob Fauerby - som seerne i øvrigt stemte til tops i dansedysten, og de blev dermed det første par i verden af samme køn til at vinde "Vild med dans".

Perfiditeterne fortsatte de to følgende sæsoner, hvor Silas Holst dansede med henholdsvis sanger- og skuespiller Nukâka Coster-Waldau og tv-vært Lise Rønne.

- Det var, som om der var enormt meget vrede rettet mod mig, siger Silas Holst.

- Det var helt vildt hårdt at være i. Virkelig voldsomt! Og det fik lov til at knække mig i en periode.

Efter finalen i 2021 oplyste Silas Holst, at han ikke ville fortsætte i "Vild med dans". Han kunne simpelthen ikke holde til mere.

- Jeg kan mærke, det har været enormt sundt for mig at have en pause fra alt det der og bare være inde i teatermørket, hvor folk ved, at jeg er og køber billet på grund af eller på trods af det. Men der pisser jeg ikke nogen af, konstaterer han.

- Der er stadig sure mennesker, men efter at have trukket mig fra det i en periode begynder jeg også at betragte det lidt anderledes, distancere mig fra det og ikke tage det så personligt, siger han og tilføjer så:

- Jeg kan også mærke, at processen i "Vild med dans" så småt begynder at hive i mig. Det er jo et meget sjovt job egentlig. Så jeg tror, jeg har haft pissegodt af at tage en pause.

Man hører dog ikke Silas Holst bedyre, at han vil tilbage i "Vild med dans".

- Så langt er jeg ikke nået, siger han.

- Men jeg tror, at jeg ikke vil afvise det helt blankt længere. Der er noget i mig, der begynder at få idéer og tænke kreativt, hvad det format angår. Det plejer at være en meget god indikator om, at noget er sjovt.

Det er ikke, fordi haterne er forstummet eller er blevet rummelige i mellemtiden.

Niveauet er det samme, men i Lolas sko klæber det sig ikke lige så fast under sålerne.

- Det er derfor, at "Kinky Boots" er sådan et dejligt univers at være i, siger Silas Holst.

- Det er godt at blive mindet om, at man ikke kan gøre alle glade, uanset hvad man gør. Og så må man fokusere på dem, der kan lide det, siger han.

Har Silas Holst alligevel svært ved det, kan han kigge op på sin Reumert-statuette.

Han blev belønnet med dansk scenekunsts fornemste pris for sin præstation i "Kinky Boots" i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle.

Symbolværdien er langt større end titlen.

- Jeg tror, der er mange, der ser mig som en, der er smart i en fart, forventer en hel masse, gør en hel masse og har held med en masse ting. Det er et glamourøst tv-perspektiv, og det er absolut ikke sådan, jeg ser mit eget liv, siger Silas Holst.

- Jeg kæmper med sygt lavt selvværd. Men efter prisen tror jeg, jeg er begyndt at tænke: "Jamen, så kan jeg i hvert fald noget".

Noget er ikke 100 procent.

- Det er måske 60-40 - i den gode fortjeneste, vurderer Silas Holst.

- De sidste 40 har jeg heller ikke som sådan behov for, for det holder mig også i gang, siger han og uddyber:

- Jeg har en angst for at blive for tilfreds med alt, for så ved jeg ikke, hvad der venter på den anden side af det. Om man føler sig selvfed og synes, man er så god, at man ikke vil arbejde hårdere. Så jeg kan faktisk meget godt lide kombinationen. Bare det lave selvværd ikke tager over.

Som far har det været en frygt, om hans egne børn ville lidt af det samme forvrængede selvværd, han stadig den dag i dag kæmper med.

Så han gør alt, hvad han kan, for at vise Maggie My og Bob Jones, som han har med veninden Louise Mahnkopf og musicalskuespilleren Johannes Nymark, at verden er åben.

- Det er den største lettelse overhovedet, at jeg har to børn, som er pissegode socialt, siger Silas Holst.

/ritzau/

København, 27/07/2024 - 08:00

Facts om Phillip Faber

* 39-årige Phillip Faber kommer oprindelig fra Næstved.

* Han er uddannet dirigent og komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

* Som barn var Phillip Faber interesseret i skuespil og medvirkede blandt andet i Folketeaterets opsætning af "Skatteøen" og i "Bølle-Bob".

* Han var i årene 2013 til 2023 chefdirigent for DR Pigekoret.

* I de seneste år har han dirigeret koncerter og produktioner med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Koncertkoret.

* I den kommende tid skal han dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

* Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber. Sammen har parret to sønner på seks og et år.

Kilde: phillipfaber.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/07/2024 - 08:00

Phillip Faber: Jeg er et vanedyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Phillip Faber er ikke udelukkende glad for at have ferie. Han bryder sig ikke om, når den starter, men heller ikke når ferien slutter.

Mens mange slapper af og nyder sommerferien, trækker komponist og dirigent Phillip Faber i arbejdstøjet - i hvert fald noget af ferien.

Her fortæller den folkekære komponist, hvordan han skal spendere sommeren.

Hvad skal du lave denne sommer?

- Jeg er ikke ubetinget glad for ferie. Det har min kone heldigvis forståelse for. Jeg kan godt lide lidt ferie, men der må ikke være for meget.

- Så jeg skal dirigere en masse koncerter på Plænen i Tivoli med symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Og det sjove er, at publikum bestemmer, hvad vi skal spille. Det er ikke set før. Jeg skal også dirigere en masse koncerter med det kor, der hedder Ars Nova.

- Og så skal vi et par uger i sommerhus - hvor der heldigvis er et klaver - og en uge til Grækenland.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Det var, da vi var på ferie i Grækenland. Siden vi var der for to år siden, har min ældste spurgt, hvornår vi skal tilbage. Der var han lige blevet gammel nok til at have med på ferie, og det var bare meget, meget smukt.

- Nu tager vi tyrene ved hornene og tager afsted til det nøjagtigt samme sted. Og det er også det samme sted, vi skal bo. Vi er nemlig vanedyr.

- Ved den strand, hvor vi boede, kom der en ældre mand hver halve time i en lille færgebåd. Ligesom i den græske mytologi, hvor man kunne betale færgemanden penge. Ham her sejlede bare ikke til dødsriget.

- Men han sejlede rundt om pynten. Tøf, tøf, tøf i sådan en lille båd hen til en gammel by. Så hvis man ville have bare lidt turisme og kultur, så kunne man tøffe derind, og ellers kunne man bare være og bade, der hvor vi var.

Har du et værste sommerminde?

- Jeg kan ikke komme i tanke om et.

Hvad er dine must-haves til sommeren?

- Jeg kan godt lide at lave traditionel, dansk mad, og min kone er vokset op med fransk mad, så hun synes, at dansk mad er noget af det mest eksotiske, der findes. Så når vi kommer op i sommerhuset, så laver jeg altid tarteletter.

- Da jeg lavede det sidste gang, erklærede min ældste søn, at tarteletter var rykket op på en andenplads - lige under sushi - og det synes jeg, var meget, meget stort. At det kommer lige under sushi.

- Og så er det også at kunne spille klaver for min egen fornøjelses skyld, og ikke fordi jeg skal arbejde. Det kan jeg også i sommerhuset.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Det er at rykke ud af byen. Det er at komme i sommerhus eller på ferie, hvor børnene kan få lov til at løbe ud. Vi bor i lejlighed, så det kan et eller andet at komme et sted hen, hvor vores ældste søn bare kan løbe ud på græsset.

- Så står jeg i køkkenet og laver mad, og så kommer han ind og spørger, om jeg vil med ud og spille badminton eller et eller andet. Så det bedste er det med at inde- og udelivet smelter sammen.

- Det lyder måske elementært, men der sker et eller andet med vores familieliv, når man kan løbe ind og ud. Ja, der blev jeg så lige 75 år gammel. Det var da dejligt.

Hvad er det værste ved sommeren?

- Det værste er, når ferien begynder, og når ferien slutter. Jeg kan ikke lide at have ferie, men når ferien så slutter, så kan jeg heller ikke lide det.

- Jeg er ligesom et lille barn, der skal have flyverdragt på. Det er ikke et problem at have den på, men det er overgangen, jeg ikke kan lide. Og når man så skal have flyverdragten af igen, så er det også et problem.

- Det er jo i virkeligheden det med at skifte mentalitet, som jeg ikke bryder mig om.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/07/2024 - 10:00

FAKTA: Tjek din forskudsopgørelse

* Med augusts komme er over halvdelen af året gået, og det er en god anledning til at tjekke din forskudsopgørelse for at se, om den stadig holder stik.

* Tjek, om oplysningerne i forskudsopgørelsen stemmer overens med, hvordan virkeligheden ser ud nu, og ret til, hvis de ikke gør.

* Vær især opmærksom på din lønindkomst og på eventuelle fradrag. Ved at rette i forskudsopgørelsen kan du undgå at skulle betale en ærgerlig restskat til næste år.

Kilde: Bettina Brask, formueøkonom hos Jyske Bank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/07/2024 - 10:00

Kickstart din økonomi efter en dyr sommer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Brug august til at danne dig et overblik over, hvor mange penge du fik brugt på sommerferien, og læg en plan for at bygge opsparingen op på ny.

Dine bankkonti kan meget vel se lidt skrabede ud efter en sommer med masser af vaffelis, kolde øl og måske en rejse til sydens sol med hele familien.

Når kalenderen rammer august, og hverdagen melder sin ankomst, er det derfor oplagt at få kigget pengesagerne godt igennem, siger Bettina Brask, der er formueøkonom hos Jyske Bank.

- For mange er det rigtig godt lige at få et overblik over, hvad ferien har kostet, siger hun og fortsætter:

- Måske har du brugt mere på ferien, end du havde tænkt hjemmefra, og så har du måske ikke lyst til at tjekke dine konti, men det er bedst at tjekke det med det samme.

Er der tale om et stort overforbrug, anbefaler Bettina Brask, at du sætter dig ned og lægger en plan for, hvordan du indhenter det. Samtidig kan det være en anledning til at lave en plan for næste års ferie, så du ikke havner i samme situation igen.

- Læg et feriebudget, og begynd allerede nu opsparingen til næste års ferie, så du med sikkerhed ved, at du har penge til at holde den ferie, du har lyst til, lyder rådet fra formueøkonomen.

Også Nicolaj Christensen, der er finansiel rådgiver og indehaver af firmaet Pengerådgivning, opfordrer dig til at sætte tid af i august til at kickstarte dine opsparingskonti.

- Det gør du ved at lave de klassiske øvelser, hvor du gennemgår alle dine poster for at se, om noget kan undværes, og dernæst sørger for, at du fremover får overført penge til opsparingen i starten af hver måned, når du får løn, siger Nicolaj Christensen.

Mens du er i gang, kan du med fordel opdatere dit budget, hvis du har sådan et. Har du ikke et, er det et godt tidspunkt at få det lavet, tilføjer han.

Er du boligejer med et realkreditlån, kan der derudover være kroner at spare ved at undersøge, om du kan få en lavere rente på lånet.

- Det er et oplagt tidspunkt at have fokus på, om du har det rigtige lån, siger Nicolaj Christensen og fortsætter:

- Vi har et faldende rentemarked, og det betyder, at hvis du er en af dem, der har en fast rente på et højt niveau, så kan der være penge at hente nu ved at få en billigere rente.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek