Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/05/2025 - 14:33

Analytiker om Novo-kursfald: Mange er overraskede

Det kom formentlig som et chok for mange investorer, at Novo Nordisks bestyrelse vil have en ny topchef.

Af: /ritzau/

Aktiemarkedet har ikke taget særligt godt imod nyheden om, at Lars Fruergaard Jørgensen ikke længere skal stå i spidsen for Novo Nordisk.

Novo-aktien var fra morgenstunden steget med 2,6 procent, da pressemeddelelsen gik ud.

En halv time senere lå aktiekursen mere ned tre procent under torsdagens lukkekurs.

Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, tror, at kursfaldet afspejler, hvor meget beslutningen kom bag på markedet.

- Det afspejler nok en overraskelse over meldingen fra Novo Nordisk. Godt nok er man rimelig åben omkring, hvorfor man vælger at fremskynde et ledelsesskifte, men nogen er måske bekymrede for, om udfordringerne er større, end selskabet har indikeret.

- Der kan være en frygt for, at der dukker mere op end det, man allerede har kendt til, vurderer han.

Han mener, at Lars Fruergaard Jørgensen har haft stor andel i, at Novo Nordisks aktiekurs er tre gange så høj i dag, som da han tiltrådte.

Omvendt må han også påtage sig noget af ansvaret for, at aktiekursen er halveret hen over det seneste år.

- Det har vist sig, at efterspørgslen på særligt det amerikanske marked for fedmebehandling har været større, end man forestillede sig, da man lancerede Wegovy.

- Derfor har man skullet skalere sin produktion voldsomt op, og det tager tid. Men den del er svær at klandre Lars Fruergaard Jørgensen for.

- Omvendt har manglen på Wegovy i USA betydet, at kopiproducenter har taget en langt større markedsandel end ventet og dermed er blevet en langt større trussel end forudset, siger Søren Løntoft Hansen.

Han tror, at Novo Nordisk har nogenlunde frit valg på hylderne, når det handler om at finde en ny topchef.

- Det handler om at finde en profil, der kan sikre en fortsat stærk dominans på markedet for behandling af diabetes, og som kan bygge markedet for fedmebehandling op og sikre, at man også her kan få en dominerende position.

- Novo har jo allerede dygtige folk både på den forskningsmæssige og kommercielle side, så det gælder om at finde en kapacitet, der kan samle trådene, siger senioranalytikeren.

/ritzau/

København, 20/05/2025 - 08:00

Mindes Ulf Pilgaard: Et fjollehoved og knaldende godt begavet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Niels Olsen og instruktør Joy-Maria Frederiksen kendte begge Ulf Pilgaard gennem flere årtier. I årets cirkusrevy hylder de revylegenden.

I 40 sæsoner fik Ulf Pilgaard latteren til at sprede sig i Teltet på Bakken.

Så efter den danske skuespiller og komiker i oktober sidste år gik bort, 83 år gammel af et hjertestop, bliver han i 2025-versionen af Cirkusrevyen hyldet for sit bidrag til scenekunsten.

Niels Olsen er blandt skuespillerne, der er på scenen i årets forestilling, som er instrueret af Joy-Maria Frederiksen.

Privat er de to gift og har hver især kendt Ulf Pilgaard gennem flere årtier på hver deres måde. De fremhæver begge hans latter, når de mindes revylegenden.

- Det kan nok ikke komme bag på nogen, at han havde sindssygt meget humor, siger Joy-Maria Frederiksen og fortsætter:

- Når Ulf begyndte at grine, var der ingen, der ikke kunne lade være med at grine med. Han havde den mest smittende høje latter nogensinde.

Første gang, hun stiftede bekendtskab med Ulf Pilgaard, var i Holstebro-revyen 1979, hvor hun som 15-årig var danser.

- Alt for ung!, indskyder hun selv.

Som skuespiller har Joy-Maria Frederiksen siden spillet sammen med Ulf Pilgaard flere gange. Ud over hans humoristiske side beskriver den i dag 60-årige skuespiller og instruktør også Ulf Pilgaard som en alvorlig mand og en meget sammensat person.

- Knaldende godt begavet og et fjollehoved samtidig. Han var fantastisk, siger hun.

Også hendes mand, Niels Olsen, har i mange år arbejdet sammen med den ikoniske komiker.

Da Niels Olsen i 1993 fik sin debut i Cirkusrevyen, var Ulf Pilgaard allerede en garvet herre på Bakken i Klampenborg.

- Han havde en fantastisk næse for det, der var sjovt, og en fantastisk umiddelbarhed til at bryde ud i et helt vildt grin, beskriver Niels Olsen, der i dag er 65 år.

I 2025 er det ham, der er den erfarne performer i Cirkusrevyen.

I sin 12. sæson står han side om side med Mads Knarreborg, Merete Mærkedahl, Bodil Jørgensen og debutanten Magnus Haugaard.

De mindes Ulf Pilgaard med en sang, og den har været svær at indøve, fortæller Niels Olsen.

- Til den hyldest er vi allerede blevet rørte et par gange. Det skal vi lige have fundet balancen i, for det er jo ikke os, der skal føle det. Det er publikum, der skal føle det, siger Niels Olsen og fortsætter:

- Men altså, det er jo klart, det er følsomt. Han har betydet utroligt meget. Der er en hel generation af skuespillere, for hvem han har været en form for revyfar. Han stod der jo bare som et fyrtårn.

Joy-Maria Frederiksen tilføjer, at hun ikke er bekymret for, om øjeblikket lægger en dæmper på det ellers høje humør i revyteltet.

- Det er ikke noget, man sidder og bliver ked af. Det er ikke sørgeligt på den måde, fordi det er jo en hyldest, hvor vi glæder os over alt det, han har givet os. Og selvfølgelig savner vi ham, siger Joy-Maria Frederiksen og understreger:

- Det er rørende, men det kan det godt være uden at blive trist.

Sidste gang, Ulf Pilgaard var med i Cirkusrevyen, var i 2021, hvor han havde rundet 80 år.

Cirkusrevyen spiller frem til 23. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/05/2025 - 18:27

Tv-stationer vil have gransket stemmeafgivelsen ved Eurovision

Denis Balibouse/Reuters

Finalen i Eurovision bød på store forskelle i, hvordan landenes juryer og befolkninger stemte.

Flere tv-stationer vil have undersøgt afstemningen ved årets Eurovision.

Det skriver det norske medie NRK.

I finalen fik Israel flest seerstemmer og kom på en andenplads ved årets Eurovision, men flere stiller nu spørgsmål til, om afstemningen var manipuleret.

Fra lande som Spanien, Sverige og Norge modtog Israel ingen point fra juryerne, men landenes seerstemmer placerede Israel i top.

Derfor vil tv-stationer som spanske La 1 og flamsksprogede VRT i Belgien nu have gransket, om der forekom fusk.

- På mange planer samarbejder vi VRT godt med EBU (European Broadcasting Union, red.), men uden seriøse svar, der tager hensyn til vores bekymringer om Eurovision Song Contest, vil vi stille spørgsmålstegn ved vores fremtidige deltagelse, skriver kanalen i en udtalelse.

European Broadcasting Union (EBU) arrangerer Eurovision.

VRT skriver i udtalelsen, at det bør undersøges, om det nuværende system reelt afspejler seernes holdning til numrene.

I flere lande i Europa var der protester mod Israel i dagene op til Eurovision.

Protesterne var også at se under selve showet, hvor to demonstranter kastede maling på et medlem fra den israelske delegation.

Det fremgik dog ikke af den officielle tv-transmission.

Stationerne vil også have undersøgt, om det giver mening at fortsætte med den opdelte pointgivning i konkurrencen, hvor juryernes vurderinger tæller for halvdelen og seernes for den anden halvdel.

Mandag kom det ligeledes frem, at den spanske premierminister, Pedro Sánchez, vil have Israel udelukket fra internationale, kulturelle begivenheder som Eurovision.

Kritikken skyldes Israels militære aktioner i Gaza, som Pedro Sánchez tidligere har fordømt.

Han sammenligner det med, at Rusland er blevet udelukket efter invasionen af Ukraine.

I Danmark fik Israel tre point fra fagjuryen. De danske seerstemmer gav landet samlet otte point kun overgået af Island og Sverige, der fik henholdsvis ti og tolv point.

Det viser tal fra Eurovision-mediet Good Evening Europe.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/05/2025 - 11:00

FAKTA: Husk din højrevigepligt

* Hvis en lysregulering sætter ud, gælder højrevigepligt, medmindre andet er angivet.

* Højrevigepligt gælder også som hovedregel i mindre kryds, hvor der ikke er lyssignal, stoplinje, hajtænder eller vigepligtstavle.

* Ved højrevigepligt skal du holde tilbage for alle - både biler, cyklister og knallerter - der kommer kørende fra din højre side, mens de, der kommer fra venstre, skal holde tilbage for dig.

* På steder med højrevigepligt kræver det, at trafikanterne arbejder sammen og ser sig godt for, så der ikke sker misforståelser.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/05/2025 - 11:00

Kend din vigepligt når strømmen svigter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det handler om at slå koldt vand i blodet og følge helt basale færdselsregler, hvis strømmen pludselig går ude på vejene.

Der går hurtigt koks i trafikken, hvis lysreguleringen pludselig går i sort. Det kunne man se i slutningen af april, da et længerevarende strømsvigt lammede store dele af Sydeuropa.

Hvis noget tilsvarende skulle ske herhjemme, er det som bilist først og fremmest afgørende at bevare roen, lyder det fra Bent Grue, der er formand for Dansk Kørelærer-Union og har drevet sin egen køreskole siden 1996.

- Det allervigtigste, man skal huske på, er at trække vejret og sørge for at skynde sig langsomt. Det vil være mit allerbedste råd, siger han.

Bent Grue fortæller, at han selv tilbage i 2003 befandt sig ude på vejene under et stort strømnedbrud på Sjælland, og det var en kaotisk oplevelse, fordi overholdelsen af færdselsreglerne hurtigt forduftede i forvirringen.

- Lige pludselig kørte folk bare ud foran os. Jeg var ude at køre med nogle motorcykelelever på det tidspunkt, og vi blev nødt til at stoppe, fordi det simpelthen var livsfarligt, fortæller han.

Stopper en lysregulering med at virke, gælder højrevigepligt. Det vil sige, at du skal holde tilbage for alle, der kommer kørende fra din højre side - medmindre anden skiltning angiver, at der er ubetinget vigepligt.

Den regel er alfa og omega at have i baghovedet, understreger Bent Grue.

Men du kan ikke regne med, at alle har styr på vigepligtsreglerne, og derfor er det samtidig vigtigt ikke at være for stædig på at holde på din ret, påpeger han.

- Det er ofte der, hvor ulykkerne sker - at folk i stedet for at hjælpe hinanden holder på deres ret til at køre først, lyder det fra kørelæreren, der råder til, at du i en situation med strømsvigt gør dig umage med at læse trafikken og give plads til andre.

Hans budskab bakkes op af Jakob Bøving Arendt, der er direktør for Rådet for Sikker Trafik.

- Når nogle af de ting, som regulerer trafikken, sætter ud, handler det i ekstra høj grad om at udvise hensyn og opmærksomhed, og at vi står sammen i krisen ved at holde afstand, siger han og råder til, at du søger øjenkontakt med dine medtrafikanter.

Sørg også altid for at følge myndighedernes anbefalinger, fastslår Jakob Bøving Arendt. Her kan det være relevant at have en nødradio med i bilen, så du er sikker på, at du kan modtage vigtig information.

- Tilsvarende vil der ved et strømsvigt være flere udrykningskøretøjer på vejene, og derfor skal man være ekstra opmærksom på at holde ind til siden og gøre plads til, at de kan komme hurtigt frem, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek