Tirana, 16/05/2025 - 11:07
Europa håber at få USA med på nye sanktioner mod Rusland
Presset på Rusland skal øges med nye sanktioner for at få reelle fredsforhandlinger, siger Kallas.
Valdrin Xhemaj/Reuters
Af: /ritzau/
EU-Kommissionen er ved at forberede den næste sanktionspakke mod Rusland.
Det siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas, på vej ind til mødet i European Political Community (EPC) i Albaniens hovedstad, Tirana, fredag.
Sanktionerne skal være med til at presse Rusland til reelle fredsforhandlinger, siger hun:
- Det er tydeligt, at Rusland ikke ønsker fred.
- Det er vigtigt, at verden nu indser, at Rusland ikke er seriøs omkring fred. Rusland spiller et spil, siger Kaja Kallas.
Der var i denne uge et spinkelt håb om, at fredsforhandlinger på højeste niveau kunne komme i gang, efter at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, erklærede sig klar til at mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Tyrkiets hovedstad Istanbul.
Også USA's præsident, Donald Trump, erklærede sig klar til at møde op til fredsforhandlinger i Istanbul.
I sidste ende valgte Putin dog at blive væk. Den tomme stol har gjort det lettere for de europæiske ledere at pege på Putin som årsagen til, at der fortsat ikke er fred.
Rusland var ansvarlig for at starte krigen, landet vil ikke indgå en våbenhvile, og Putin vil ikke engang deltage i et møde med Zelenskyj og Trump, lyder kritikken.
Ifølge Natos generalsekretær, Mark Rutte, ligger hele presset for fred nu på Putins skuldre.
- Putin lavede en fejl ved at sende en delegation på lavt niveau til forhandlingerne i Tyrkiet frem for selv at møde op. Putin ved godt, at han har lavet en stor fejl, siger Mark Rutte.
Han fremhæver, at Zelenskyj mødte op i Tyrkiet og samtidig - i modsætning til Putin - har erklæret sig klar til en 30 dages våbenhvile.
Det budskab håber europæiske ledere, snart vil trænge igennem hos Trump, så USA måske vil gå med til at øge sanktionerne mod Rusland i et forsøg på at presse Putin til forhandlingsbordet.
- Det er vigtigt, at amerikanerne også indser, at vi skal lægge pres på Rusland. Vi har værktøjerne til det, og det har amerikanerne også, siger Kaja Kallas.
Hun peger på, at det især handler om at begrænse Ruslands økonomi, så landet får endnu sværere ved at finansiere krigen i Ukraine.
Her er der flere muligheder. En af dem er ifølge netmediet Politico et forslag fra den republikanske senator Lindsey Graham.
Graham har foreslået at give den russiske økonomi et knockout-slag ved at lægge 500 procent told på import fra lande, der køber russisk olie, olieprodukter, naturgas eller uran.
Det er tænkt som et forsøg på reelt at lukke ned for russisk energieksport.
Gramham har ifølge Politico været i kontakt med europæiske politikere, herunder den franske udenrigsminister Jean-Noël Barrot, i de seneste dage.
En række EU-lande har trods den tre år lange russiske invasion af Ukraine fortsat indkøbene af russisk energi. Men det skal slutte nu, mener Kallas.
- Det, der virkelig virker, er sanktionerne på energi. Derfor arbejder vi også videre med køreplanen for udfasning af russisk energi.
- Det er ekstremt vigtigt, at tage midler fra Rusland, som landet kan bruge til at finansiere krigen, siger Kaja Kallas.
Køreplanen for nylig præsenteret af EU-kommissær for energi, Dan Jørgensen.
Den danske EU-kommissær har fastslået, at EU holde fast i målet om et farvel til russisk energi - også selv om Rusland skulle gå med til en fredsaftale.
- Den politiske isolation af Rusland er vigtig for at øge presset. Der skal vi alle sammen stå samlet.
- For vi kan tydelig se, at Rusland ikke ønsker fred, mens alle andre gør, siger Kaja Kallas.
/ritzau/