Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/11/2023 - 08:00

Overvej at booste din pensionsopsparing med en højere risikoprofil

Det kan have afgørende betydning for størrelsen på din pensionsopsparing som pensionist, om du har valgt høj eller lav risikoprofil.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Har du taget et aktivt valg om, hvor risikovillig du er, når det kommer til investering af din pensionsopsparing?

En ny undersøgelse, som Epinion har lavet for pensionsselskabet Sampension, viser, at det især er unge i alderen 18 til 34 år og kvinder, som ikke har taget aktivt stilling til investeringsrisikoen.

Det er ellers netop de to grupper, som har god grund til at tage stilling.

Sådan lyder det fra Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

- For de unge, der har mange år til pension, giver det mening at overveje en højere risiko, da det over tid vil give et højere forventet afkast, siger hun.

- Og for kvinder gælder det, at de generelt har en mindre pensionsopsparing end mænd, og samtidig skal den række i flere år, da de typisk går tidligere på pension og lever længere end mænd.

Anne-Louise Lindkvist peger på, at en højere investeringsrisiko kan være en måde for kvinderne at øge opsparingen. Og det gælder, især hvis man har mange år til pension.

Din pensionsopsparing bliver investeret med henblik på at få en økonomisk gevinst, som øger opsparingen.

Hvis du vælger en høj risikoprofil, bliver størstedelen af din pensionsopsparing investeret i aktier, som typisk har større udsving.

Lav risiko-investeringer er for eksempel ejendomme og obligationer.

Når man køber en obligation, giver man en slags lån med renter til den, der har udstedt obligationen.

Din valgte risikoprofil har altså betydning for din pensionsopsparing, men høj risiko er ikke den rigtige løsning for alle.

- Risikoappetit er individuelt, og der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Nogle ønsker mest mulig risiko og højere forventet afkast på sigt, mens andre hellere vil have ro i maven og færre udsving i afkastene undervejs, siger Anne-Louise Lindkvist.

Det er privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen enig i.

Hun henviser til, at nogle pensionskunder, der har valgt høj risiko, kan gå i panik, i de år hvor der er et dårligt afkast.

Og den form for uro i kroppen skal du ikke have.

- Investeringer er lidt ligesom bølger i havet. De går op og ned. Men kigger man på det historisk, er trenden, at de over en længere periode går opad, siger hun og fortsætter:

- Når man fravælger høj risiko, skal man vide, at man potentielt går glip af en større opsparing, som kunne gøre det sjovere at være pensionist.

Camilla Schjølin Poulsen råder til, at du tænker over, hvor lang tid din opsparing kan blive investeret.

Det kan også have betydning, hvad du ellers har af formue.

- Man skal huske, at jo længere tidshorisont, man har, desto lavere er risikoen, fordi man har flere år til at indhente dårlige afkastår, siger hun.

For at mindske risikoen skal din opsparing kunne investeres i minimum tre år, men gerne i endnu længere tid, tilføjer hun.

- Jeg har tidligere talt med pensionskunder, som har sagt, at de har tjent og indbetalt det samme som deres kollega, men kollegaen har en helt anden pensionsøkonomi, siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

- Og det har så vist sig, at årsagen har været, at de har haft forskellige risikoprofiler gennem opsparingsperioden.

/ritzau fokus/

London, 09/12/2025 - 23:44

Far til Amy Winehouse sagsøger hendes veninder efter kjoleauktion

Tim Ireland/Ritzau Scanpix

Amy Winehouses veninder har solgt tøj, der tilhørte sangeren, men det havde de ikke ret til, mener hendes far.

Faren til den afdøde sanger Amy Winehouse har sagsøgt to af hendes veninder, efter at de har solgt noget af hendes tøj og andre genstande på auktion for høje beløb.

Mitch Winehouse mener, at pengene retteligt er hans.

Sagen kører i London i Storbritannien, hvor hans advokat har fortalt i retten, at de to kvinder mellem 2021 og 2023 har solgt 150 genstande, som tilhørte Amy Winehouse.

Heriblandt nogle kjoler, som hun havde på under sin sidste turné i 2011. Hun døde, en måned efter at turnéen sluttede.

Salgene har indbragt de to veninder - Naomi Parry og Catriona Gourlay - omkring 730.000 britiske pund, eller omtrent 6,2 millioner kroner.

Men de havde slet ikke ret til at sælge tingene, mener Mitch Winehouse.

Det er kvinderne ikke enige i, og advokaten for Catriona Gourlay sagde i retten mandag, at de fleste af tingene var blevet givet eller lånt til kvinderne af Amy Winehouse selv.

- Hvis en 19-årig giver et halstørklæde eller et par øreringe til sine venner, er der ikke nogen, der skriver under på en kontrakt, lød det fra advokaten.

De to kvinder mødte Amy Winehouse i begyndelsen af 2000'erne.

Naomi Parry arbejdede sammen med sangeren som hendes stylist og var ansvarlig for nogle af hendes mest genkendelige tøjvalg. Blandt dem en grøn kjole, som Winehouse havde på under turnéen i 2011.

Den blev solgt på auktion for omkring 1,5 million kroner.

Mitch Winehouse bliver af Naomi Parrys advokat anklaget for at have anlagt sagen på grund af misundelse.

Det afviser han tirsdag, hvor han siger, at advokaten tager fejl.

Salgene blev organiseret af et auktionshus i den amerikanske storby Los Angeles. Deltagerne i auktionen blev oplyst, at en tredjedel af indtægterne ville blive doneret til en fond i sangerens navn, der arbejder med at støtte unge mennesker.

Men det skete ikke, hævder Mitch Winehouse.

Amy Winehouse blev internationalt kendt, da hun i 2006 udgav albummet "Back to Black" med megahittet "Rehab", der handler om hendes misbrugsproblemer.

Hun var 27 år gammel, da hun døde af alkoholforgiftning.

Det foreløbigt sidste retsmøde i sagen i London afholdes efter planen fredag, men det er først på et senere tidspunkt, at der ventes en dom.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Stockholm, 09/12/2025 - 19:43

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia, der dengang endnu ikke havde fået titlen som prinsesse.

- Det her er Sofia, en aspirerende skuespillerinde der lige er ankommet i NYC. Hun er pigen, jeg nævnte for dig, før jeg tog afsted, som jeg tænkte, du gerne ville møde. Måske vi kan kigge forbi inden helligdagene, skrev Ehnbom.

- Jeg er i Caribien. Vil hun komme i to dage. Jeg sender en billet, svarede Epstein ifølge Dagens Nyheter.

Hoffet oplyser til mediet, at prinsesse Sofia ikke tog imod tilbuddet om et besøg på det caribiske ø.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek